Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Novomašniki 2020 (foto: Rok Mihevc)
Novomašniki 2020 | (foto: Rok Mihevc)

Spoznajte letošnje novomašnike

Slovenija | 28.06.2020, 15:29 Matjaž Merljak

V Sloveniji bomo letos imeli sedem novomašnikov. To so: Anže Cunk, Martin Leban, Tilen Oberwalder Zupanc, Janez Potisek in Matej Rus iz ljubljanske nadškofije, Blaž Franko iz novomeške škofije in lazarist Rok Vinko Žlender iz mariborske nadškofije. Za oddajo Naš gost so spregovorili o svojem življenju, kako so slišali Božji klic in kako se veselijo dela na župniji.

Rok Žlender prihaja iz župnije Maribor - Sveta Marija. Po končani gimnaziji je v Mariboru došturial pravo, nekaj let je bil zaposlen in pri 27-ih je odšel za Gospodom ... Težko določi, kdaj je začutil Njegov klic, v ozadju je po njegovem skrivnost. Bil je vpet v delo župnije, kot ministrant, član Župnijskega pastoralnega sveta ... Spraševal se je o obstoju Boga, koncu življenja ... Prihaja iz frančiškanske župnije, zdaj pa je lazarist. Razloži, da je njegovo drugo ime Vinko in ko je spoznal Vincencija Pavelskega, se mu je zdel zanimiv lik, misijonska družba pa ima lepo karizmo od dela z ubogimi do misijonov. Kot daikon v Dobovi se je seznanil s pastoralnim delom na župniji. Vse mu je bilo zanimivo, a ugotavlja, da je še začetnik ... Pri srcu mu je spovedovanje, ki je malo zanemarjen zakrament, a hkrati je tu Bog človeku najbolj blizu.

novomašno geslo: Čisto srce, o Bog, mi ustvari (Ps 51)
nova maša: 4. oktobra 2020 v baziliki Matere usmiljenja v Mariboru
najljubši svetnik: Marija in Vincencij Pavelski
najljubša knjiga: Dnevnik vaškega župnika
najljubša molitev: Gospod Jezus Kristus, usmili se mene grešnika!

Rok Vinko Žlender
Rok Vinko Žlender © Rok Mihevc

Anže Cunk prihaja iz župnije Kokrica pri Kranju. Spominja se, da je 'maševal' kot otrok, prvi Gospodov klic pa je slišal sredi študija teologije. A si ni upal priznati, da je to pravi klic in ni vedel, kako naj pove domačim. Gospoda je prosil za znamenje. Odprl je Sveto pismo in to prav na strani, kjer piše: Ti si duhovnik. Nato je vstopil v bogoslovje, v tem času je opravljal doktorat iz liturgike iz lepote bogoslužja. Zgled sta mu bila domača župnika in tudi Mitja Leskovar, ki bo kmalu posvečen v nadškofa in je imenovan za nuncija v Iraku. Veseli se dela na župniji, skupin, pastoralnega dela in podeljevanja zakramentov.

novomašno geslo: Zgodi se mi po tvoji besedi (Lk 1,38)
nova maša: 5. julija 2020 na Kokrici
najljubši svetnik: Janez Pavel II.
najljubša knjiga: Duhovnikova sreča in Svetnik in njegov demon
najljubša molitev: molitev sv. Terezije Deteta Jezusa za duhovnike

Anže Cunk
Anže Cunk © Rok Mihevc

Blaž Franko je edini letošnji novomašnik iz novomeške škofije, iz župnije Šentjernej. Kot otrok ni bi aktivno vključen v življenje župnije. Ko je bil v petem razredu, sta se s sedem let starejšo sestro pridružila skavtom. Ko so pripravljali novo mašo, ga je prvič presunila misel na duhovništvo. Po srednji šoli je tri leta študiral biotehnologijo in v teh letih se je osamosvojil, izgradil svojo osebnost. Zadnja tri leta je študiral v Rimu in po posvečenju se po naročilu škofa vrača tja, kasneje pa se vidi na župniji oz. pomaga, kjer bo potreba.

novomašno geslo: Tvoja volja (Mt 6, 10)
nova maša: 5. julija 2000 v Šentjerneju
najljubši svetnik: bl. Alojzij Grozde
najljubša knjiga: Hoja za Kristutom
najljubša molitev: psalmi

Blaž Franko
Blaž Franko © Rok Mihevc

Martin Leban prihaja iz župnije Jesenice, misel na duhovništvo ga spremlja že od osnovne šole, v bogoslovje je vstopil po opravljeni jeseniški gimnaziji. Gospod ga je v svojo službo vabil prek posebnih dogodkov in ljudi. Sodeloval je v župniji, globok vtis so naredila romanja na svete kraje: od malih nog ga spremljajo Brezje, v posebnem spominu sta tudi obiska Medjugorja in Lurda. Pri odločanju je pomembno vlogo igralo veliko ljudi. Veseli se dela na vseh pastoralnih področjih, izziv mu zaradi odgovornosti predstavlja spovedovanje.

novomašno geslo: Gospod je moja luč Ps 27
nova maša: 5. julija 2020 na Jesenicah
najljubši svetnik: sv. Martin in sv. Janez Marija Vianey
najljubša knjiga: Svetnik in njegov demon
najljubši film: Les Miserables
najljubša molitev: Jezus vate zaupam

Martin Leban
Martin Leban © Rok Mihevc

Tilen Oberwalder Zupanc prihaja iz župnije Domžale in je imel do sredine gimnazije (kot Janez Potisek in Matej Rus je obiskoval Škofijsko klasično gimnazijo v Zavodu svetega Stanislava) svoje načrte za življenje. Takrat ga je domači župnik vprašal, če je kdaj razmišljal o duhovniškem poklicu in začel se je spraševati. Gospod je bil naklonjen in mu je olajšal odločanje, še doda. Veseli se osebnih srečanj z ljudmi in dela v manjših skupinah.

novomašno geslo: Odrini na globoko (Lk 5,4)
nova maša: 12. julija 2020 v Jaršah pri Domžalah
najljubši svetnik: božji služabnik Janez Frančišek Gnidovec
najljubša knjiga: Sobota, Gospodov dan
najljubša pesem: Marija, mati moja
najljubša molitev: Spomni se, o premila devica Marija

 Tilen Oberwalder Zupanc
Tilen Oberwalder Zupanc © Rok Mihevc

Janez Potisek iz župnije Dol pri Ljubljani je na Gospodovo vabilo odgovarjal postopoma. V župniji je sodeloval kot ministrant, bralec beril in organist. V pomoč mu je bil dober in lep zgled domačega župnika in drugih duhovnikov. Iskanje odgovorov na vprašanje: Kje lahko naredim največ dobrega, so ga vodili k duhovniškem poklicu. Je doktorski študent na teološki fakulteti, čaka ga tudi delo kaplana na župniji. Ena najlepših izkušenj na dosedanjih praksah je bilo obiskovanje in obhajanje bolnikov.

novomašno geslo: Na tvojo besedo (Lk 5,5)
nova maša: 5. julija 2020 v Dolu pri Ljubljani
najljubši svetnik: sveta brata Ciril in Metod
najljubša knjiga: Bratje Karamazovi
najljubša molitev: brevir in premišljevalna molitev

Janez Potisek
Janez Potisek © Rok Mihevc

Matej Rus je iz Šentvida pri Stični, Gospodov klic je bil proces, pravi, ki se je začel v tretje razredu, ko je bil ministrant. Lep zgled mu je bil domači župnik, ki ga je tudi uvajal v duhovno življenje. Za odločitev si je vzel čas - štiri leta srednje šole, nato se je vpisal v bogoslovje. Veseli se dela z ministranti, mladi pa bodo izziv.

novomašno geslo: Zaupaj v Gospoda in delaj dobro (Ps 37,3)
nova maša: 5. julija 2020 v Šentvidu pri Stični
najljubši svetnik: Janez Marija Vianey
najljubša knjiga: zbirka Pet prijateljev
najljubša molitev: O, Gospa moja

Matej Rus
Matej Rus © Rok Mihevc

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Naš gost
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju