Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek (foto: VaticanMedia)
Papež Frančišek | (foto: VaticanMedia)

Papež: Tolikokrat gre kdo k maši, ker je treba iti

Novice | 14.06.2020, 16:31 Petra Stopar

V mnogih državah danes obhajajo praznik Sv. Rešnjega Telesa, zato je papež Frančišek opoldanski nagovor usmeril v razlago evharistije, osrednje skrivnosti naše vere. Dejal je, da apostol Pavel v pismu Korinčanom poudarja dva učinka, ki naj bi ju obrodila udeležba pri skupnem kelihu in kruhu. To sta mistični-skrivnostni in skupnostni učinek.

Takoj na začetku nagovora je papež Frančišek spomnil na trditev apostola Pavla, kjer poudarja dva učinka udeležbe pri Kristusovi krvi in pri Kristusovem telesu. Te njegove besede izražajo duhovni učinek evharisitje. Gre za našo združitev s Kristusom, ki se v kruhu in vinu daruje za rešenje vseh.

Jezus je prisoten v zakramentu evharistije, da bi bil naša hrana, da bi v nas postal tista moč prenove, ki vedno znova daje moč in odločnost za vnovičen začetek poti, potem, ko se zaustavimo ali pademo. »To vendarle zahteva tudi naš pristanek, našo pripravljenost pustiti preoblikovati nas same, naš način razmišljanja in ravnanja. Sicer se naša prisotnost pri evharistiji skrči na prazen in formalen obred. Tolikokrat gre kdo k maši zato, ker je treba iti, kakor družbeno dejanje, spoštljivo a socialno. Vendar je skrivnost nekaj drugega: je Jezus, ki pride, da nas nahrani,« je povedal papež in opozoril, da ne moremo sodelovati pri evharistiji, ne da bi se zavzemali za iskreno medsebojno povezanost. In tudi pri graditvi le-te, nam Gospod sam, ki je resnično prisoten v evharistiji, pomaga in nas spodbuja, ko pravi: »Ostanite v moji ljubezni« (Jn 15,9). Dva sadova evharistije: združenje s Kristusom in povezanost med vsemi, ki se z njim hranijo, nenehno poraja in prenavlja krščansko skupnost, njegovo Cerkev.

Po molitvi in blagoslovu je papež Frančišek izrazil svojo veliko zaskrbljenost in tudi žalost zaradi dramatičnih razmer v Libiji. Zagotovil je svojo molitev in mednarodno javnost pozval, naj se znova odločno zavzame za iskanje poti za prenehanje nasilja, ki prehaja v resnično okrutnost. V Libiji je na tisoče migrantov, beguncev, prosilcev za azil in notranje razseljenih. Vse človeštvo je opozoril, da smo za to, kar se tam dogaja, soodgovorni prav vsi. Ljudi, prisotne na Trgu sv. Petra, je povabil k tihi molitvi skupaj z njim.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...