Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Doma narejena čokolada (foto: pixabay)
Doma narejena čokolada | (foto: pixabay)

Naredimo domačo čokolado

Kuhajmo s s. Nikolino Matjaž Merljak

Ali lahko sami naredimo čokolado, doma sem našla zavojček pravega, kakovostnega kakava, je spraševala poslušalka v Svetovalnici s sestro Nikolino. In dobila je odgovor, kar dva in še nasvet glede zamenjave sladkorja z medom.

Prvi recept:
1/2 kg sladkorja
125 g masla
9 dag kakava
25 dag mleka v prahu
1,5 dl vode

Drugi recept:
1 kg sladkorja
250 g masla
10-15 dag kakava
1/2 kg mleka v prahu
2,5 dl vode

Skuhamo vodo s sladkorjem, vre naj 7 minut, nato dodamo maslo in odstavimo ter mešamo. Ko se stopi, med mešanjem dodajamo mleko v prahu in kakav. Dodamo še lešnike, mandlje ... Vlijemo v model (obložen s peki papirjem) in počakamo, da se ohladi.

Poslušalka je vprašala, če se sladkor lahko zamenja z medom, sestra ji je predlagala, naj poskusi s cvetličnim ali kostanjevim medom.

Sestra Nikolina je v Svetovalnici odgovarjala še na vaša vprašana o pripravi ajdovega kruha, mesnih kroglic v paradižnikovi omaki, pehtranove potice, krompirjevih polpetov, bučkinega zavitka ...

Nasveti sestre Nikoline med našimi podcasti

Krompirjevi polpeti

Lahko jih naredimo iz surovega ali kuhanega krompirja. Krompir olupimo in naribamo kot jabolka, tik pred pečenjem na olju dodamo posebej narejeno maso iz jajc, kisle smetane in moke ter pražene čebule. Krompir lahko skuhamo kot za pire, odcedimo in stlačimo, dodamo strt česen, zabelimo z maslom ali olje, dodamo jajce in drobtine. Oblikujemo polpete in na olju spečemo.

Več nasvetov iz Svetovalnice s sestro Nikolino

Pehtranova potica

Če pripravimo nadev s skuto, naj bo krepkejši, da testo komaj namažemo, nato potresemo s pehtranom in rozinami. Lahko pripravimo tudi kvašeno vlečeno testo ali dobro krušno testo in samo potresemo s pehtranom in rozinami. Pečemo pri temperaturi 170 stopinj Celzija.

Kuhajmo s s. Nikolino
Papež gre na letalo (photo: Vatican media) Papež gre na letalo (photo: Vatican media)

Papež prispel v Turčijo

Svetega očeta so na letališču v Ankari sprejeli civilni in cerkveni predstavniki. ob 11.30 po našem času bo obiskal mavzolej Atatürka, sledil bo sprejem pri predsedniku republike Erdoganu, ...

Prva goreča sveča na adventnem vencu (photo: Pixabay) Prva goreča sveča na adventnem vencu (photo: Pixabay)

Advent je čas hrepenenja, upanja in dejavne ljubezni

Ob prvi adventni nedelji je mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl poslušalce Radia Ognjišče povabil, naj vstopijo v advent kot v čas hrepenenja po odrešenju, čas notranje prenove in ...

Boštjan Dolinšek (photo: Izidor Šček) Boštjan Dolinšek (photo: Izidor Šček)

Župnija je nekaj, kar gradimo vsi skupaj

Boštjan Dolinšek, ki v Rimu trenutno študira pastoralno teologijo, si težko predstavlja, da kot duhovnik ne bi imel neposrednega stika z ljudmi. O tem, kako vidi župnije ter sodelovanje laikov v ...

O avtorju

Avdio player - naslovnica