Petra StoparPetra Stopar
Andrzej Gosek  (foto: Izidor Šček )
Andrzej Gosek | (foto: Izidor Šček )

Rojak o svetem papežu

Oddaje | 18.05.2020, 14:13 Nataša Ličen

Andrzej Gosek je duhovnik, poljskega rodu, ki že dobro desetletje deluje v Sloveniji. Trenutno v župniji Kašelj - Zalog, drugo leto pa je tudi soupravitelj v župniji Zadobrova. Z njim smo se pogovarjali o njegovem sorojaku, ob stoletnici rojstva svetega papeža Janeza Pavla II.

Bil je prerok, močan razlagalec evangelija sodobnemu človeku. Pripravljal nas je na to, kar šele bomo živeli.

Vse svoje otroštvo in mladost je bil duhovno povezan z njim, zato so njegova čustva ob visokem jubileju razumljiva. "Ganjen sem ob stoletnici rojstva JP II. V nebesih je, a čutim, kot da je tu med nami. Spregovoriti o njegovi duhovni in pastoralni zapuščini je težko. Toliko vsega je, od okrožnic do srečevanj na Svetovnih dnevih mladih, da je zaradi razsežnosti vsega njegovega delovanja težko govoriti strnjeno in le v nekaj stavkih. Podelim lahko svoje vtise. Hvaležen sem predvsem zaradi njegovega zgleda, kar je oznanjal, je tudi živel. Zelo je bil povezan z Bogom. Vsi smo ga imeli za svojega, bil nam je blizu, bil je ljudski papež. Zagotavljal in vzpostavljal je edinost ter povezanost med nami. Papež JP II je gotovo spremenil pogled, poslanstvo o tem, kdo in kaj je papež, kakšna je njegova poslanska, pastirska drža v svetovnem merilu."

Andrzej Gosek med pogovorom ob stoletnici rojstva papeža JP II v našem studiu
Andrzej Gosek med pogovorom ob stoletnicirojstva papeža JP II v našem studiu © Nataša Ličen

Kar je oznanjal, je tudi živel. Njegova zvestoba, in kako resno je jemal svoje poslanstvo ter ga tudi živel - ves za ljudi - me navdušuje.

»Zavedal se je, da vodi Cerkev v novo tisočletje. Njegova zapuščina, nauk, bogastvo njegovih razlag evangelija, v vsem tem se kaže njegova velika želja, približati nas Božji Besedi. Vedno znova in na novo ga je treba odkrivati. Sem generacija, tudi ko sem študiral teologijo, ki se je veliko naslanjala na njegov nauk. Ne vem, kako je danes? So mladi, ki ga ne poznajo, vsaj ne tako kot mi. Morda je tudi to naša naloga, da ohranjamo in negujemo spomin na svetega papeža ter njegovo delo prenašamo mlajšim generacijam.«

Bog nas na koncu naredi majhne, da bi lažje prišli skozi ozka vrata v Božje nebeško kraljestvo.

Celotnemu pogovoru z duhovnikom poljskega rodu Andrzejem Goskom, o rojaku svetem papežu Janezu Pavlu II., boste lahko prisluhnili v Mladoskopu, v petek, 22. maja, ob 21. uri.

Oddaje, Duhovnost
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.