Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu (USZS) (foto: Matjaž Merljak)
Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu (USZS) | (foto: Matjaž Merljak)

Za uresničitev 7. člena ADP v celoti

Slovenci po svetu | 15.05.2020, 17:06 Matjaž Merljak

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu (USZS) se je ob 65. obletnici Avstrijske državne pogodbe zavzel za uresničitev njenega 7. člena v celoti in hkrati naglaša, da je naša država nedvoumno pravna naslednica in partnerica v tej pogodbi ter si bo prizadevala za uresničitev obljub. Sporočilo USZS objavljamo v celoti.

Danes obeležujemo 65. let od podpisa Meddržavne pogodbe o ponovni vzpostavitvi samostojne in demokratične Avstrije, poznane tudi pod skrajšanim poimenovanjem Avstrijska državna pogodba (ADP). Pogoj za ponovno vzpostavitev Avstrije kot samostojne države je bil, poleg denacifikacije in zaveze k miroljubnosti, tudi spoštovanje pravic slovenske manjšine v Avstriji. Te so jasno določene tudi v 7. členu ADP.

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu ob tej pomembni obletnici jasno izpostavlja, da je Avstrijska državna pogodba še vedno aktualna, tudi kot temelj pravnega varstva slovenske manjšine na Koroškem in Štajerskem. Republika Slovenija bo še naprej vlagala svoje maksimalne napore, da Avstrija v celoti uresniči 7. člen ADP.

Prepričani smo, da so dobri odnosi med državama in med obema narodnima skupnostma na Koroškem in Štajerskem mogoči le na podlagi spoštovanja manjšinskih pravic. Republika Slovenija se v skladu z mednarodnim običajnim in pogodbenim pravom nedvoumno šteje za pravno naslednico in partnerico v tej pogodbi. Slovenija je, ne le po ADP, ampak tudi na podlagi drugih splošnih načel in dokumentov mednarodnega prava, država zaščitnica slovenske manjšine v Avstriji.

Verjamemo in upamo, da je letošnja 65. obletnica podpisa ADP in 100. obletnica koroškega plebiscita odlična priložnost, da Avstrija naklonjeno in širokogrudno pristopi k reševanju odprtih manjšinskih vprašanj, med drugim enotne ureditve uradnega jezika in dvojezične topografije, razširitve šolske ponudbe v slovenščini, sistemske ureditve financiranja tiskanih medijev in po petindvajsetih letih dviga finančnih podpor za narodne skupnosti.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

O avtorju