Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec
Zamejstvo (foto: ARO)
Zamejstvo | (foto: ARO)

Člen 7 še zdaleč ni uresničen

Slovenci po svetu | 14.05.2020, 19:00 Matjaž Merljak

Jutri bo minilo 65 let od podpisa Avstrijske državne pogodbe, z njo pa 7. člena o pravicah koroških Slovencev. Iniciativa Slovenski konsenz za ustavne pravice (SKUP) opozarja na „skromen del izpolnitve tega člena“.

Še vedno ni ureditve o dvojezičnih otroških vrtcih - za večino otrok se dvojezično šolstvo konča po ljudski šoli. Prav tako ni ureditve za celodnevno dvojezično oskrbo.

Glede slovenščine kot uradnega jezika na avstrijskem Koroškem je po oceni Skupa dogovor o postavitvi dvojezičnih krajevnih tabel iz leta 2011 prinesel celo poslabšanje v primerjavi s stanjem poprej, saj je postavljenih manj kot polovica tistih dvojezičnih krajevnih napisov, ki bi jih morali postaviti glede na razsodbe avstrijskega ustavnega sodišča.

Višina finančnih podpor s strani Avstrije se že 25 let ni povišala in organiziranost narodne skupnosti še zmeraj ne dovoljuje kolektivne tožbene pravice.

SKUP dvomi, da bi ob letošnji 100. obletnici koroškega plebiscita zaradi pandemije prišlo do napredka. Kriza je namreč prekrila vsakršno razpravo o položaju slovenske narodne skupnosti na Koroškem.

Slovenci po svetu, Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...

O avtorju