Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Kobilčina Kofetarica se zdaj že bolj veselo nasmiha ob vnovičnem prihodu obiskovalcev v Narodno galerijo (foto: ng.si)
Kobilčina Kofetarica se zdaj že bolj veselo nasmiha ob vnovičnem prihodu obiskovalcev v Narodno galerijo | (foto: ng.si)

Kobilčina Kofetarica osamljeno pije kavo

Kultura | 13.05.2020, 12:26 Nataša Ličen

Šolskih skupin, ki so v preteklih letih tako poživljale Narodno galerijo, v zadnjih tednih ni. Zaradi postopnih sprostitev varnostnih ukrepov pa se osrednja slovenska galerija, z največjo zbirko likovnih del, počasi le vrača v navidezno normalo.

Umetnine imajo svojo vrednost, ko živijo med ljudmi.

Tako je v pogovoru za naš radio povedala direktorica dr. Barbara Jaki. »Posamezni obiskovalci so se začeli vračati v naše prostore. V minulih tednih smo zaposleni delali od doma, v galerijo smo prihajali le občasno, da smo preverili, kako je z umetninami.«

Načrtovano odprtje razstave o delih baročnega slikarja Fortunata Berganta, enega od paradnih konj Narodne galerije, ki bi morala že biti na ogled obiskovalcem, so morali prestaviti na začetek naslednjega leta.

Del slike baročnega slikarja Fortunata Berganta, Prestar iz leta 1761
Del slike baročnega slikarja Fortunata Berganta, Prestar iz leta 1761 © ng.si

Slike so otožno klicale po obiskovalcih
»Lahko bi tako rekli«, je v smehu na pripombo odgovorila dr. Barbara Jaki in dodala: »Kobilčina Kofetarica je osamljeno pila kavo, Šubičev lovec je čistil puško in ni vedel, če bo lahko prestopil prag svoje koče. Seveda, umetnine imajo svojo vrednost, ko živijo med ljudmi. Mislim, da so prav prvi obiskovalci, ki so prišli in prihajajo v Narodno galerijo, pogrešali umetnine ravno toliko, kot so le-te pogrešale njih

Ob mednarodnem Dnevu muzejev, 18. maja, v Narodni galeriji pripravljajo posebne programe.

Virtualno ni isto kot živ stik
»To je smisel galerij in zbirk v njih, ki so dostopne javnosti.« V Narodni galeriji so v minulih tednih veliko delali na družbenih omrežjih, z raznovrstnimi temami so nagovarjali javnost. »Kar je kljub vsemu nekaj povsem drugega, kot stati pred sliko ali pred kipom.« Svojo težo ima tudi kontekst prostora, kjer so postavljena umetniška dela, vsebinski odnos med njimi, svetloba in barve so drugačne, kot preko telefona, je v pogovoru še poudarila dr. Barbara Jaki.

Narodna galerija
Narodna galerija © ng.si

Posebna vodstva?
»Res je, v teh dneh smo pripravili posebna vodstva za skupine do šest ljudi, spodbujamo tudi pare in družine. Imamo tudi posebna vodstva za maturante, ki bodo imeli na maturi predmet umetnostno zgodovino. Posebej se bomo ukvarjali z njimi, jim pomagali pripraviti gradivo, da bodo uspešni. Še naprej pa vabimo k ogledu naših spletnih strani.«
Izjemoma pa vabijo v ponedeljek, 18. maja, k obisku Narodne galerije, ob mednarodnem Dnevu muzejev, ko pripravljajo ob prostem vstopu tudi posebne programe.

Pridite!

Kultura
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.