Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Predsednik vlade Janez Janša (foto: Kabinet PV/Nebojša Tejić/STA)
Predsednik vlade Janez Janša | (foto: Kabinet PV/Nebojša Tejić/STA)

Janša in Pivčeva kritična do poročanja medijev

Slovenija | 12.05.2020, 17:02 Alen Salihović

Državni zbor je na prvem delu izredne seje potrdil spremembe s katerimi se z namenom blažitve posledic epidemije novega koronavirusa izdatki države zvišujejo za več kot dve milijardi evrov. Sejo bodo nadaljevali v četrtek, ko bo na dnevnem redu vladno poročilo o nabavah zaščitne opreme. Koalicija je pred to sejo strnila vrste in izrekla podporo ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku. Na javnost, predvsem na medije se je s posebnim zapisom obrnil predsednik vlade Janez Janša. Opozoril je na širjenje lažne slike o stanju v državi. Kritična do medijev pa je tudi predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec.

Dodatno zadolževanje države bo namenjeno socialni varnosti in gospodarstvu, je na seji dejal finančni minister Andrej Šircelj. Poslanci so se s povečanjem izdatkov večinoma strinjali. Kot so spomnili, so bili poleg zdravstvenih ukrepov za zajezitev širjenja virusa sprejeti tudi ukrepi za ohranjanje delovnih mest, za pomoč gospodarstvu in posameznikom.

Sejo so prekinili in jo bodo nadaljevali v četrtek, ko se bodo seznanili z vladnim poročilom o stanju zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije ter nabavah, ki so omogočile Sloveniji uspešen spopad z njo. Največ očitkov o domnevnih nepravilnostih je opozicija in del medijev uperil proti ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku. Koalicijski partnerji so mu včeraj na Brdu pri Kranju izrekli podporo. Premier Janez Janša pa je na Twitterju pojasnil, da je koalicija enotna tudi za sprejem četrtkovega poročila o nabavah zaščitne opreme.

Samo s skupnimi močmi lahko preprečimo njene najbolj razdiralne posledice. Slovenija to zmore, vendar ne razdeljena.

V luči aktualnega dogajanje je premier na družbenem omrežju Facebook objavil zapis Vojna z mediji. V njem je poudaril, da poklicno skupino, ki se je najprej oklicala za sedmo silo, nato za četrto vejo oblasti, na koncu pa za moralnega razsodnika nad politično korektnostjo, danes vse težje prepoznavamo kot nekaj dobrega, saj v resnici niso nič od tega. V dveh največjih televizijskih hišah ozračje nestrpnosti in sovraštva ustvarja ozek krog urednic, povezanih s stebri globoke države, ter nekaj povprečnih in podpovprečnih novinarjev na vpoklic. Janša meni, da med novinarji ni vrednostno nevtralnih. Zato je medijska konkurenca pomembnejša od drugih. Medijski monopol pa omogoča vzpostavljanje dvojnih meril državnih organov. Kot primer je Janša navedel pranje tisoč milijonov evrov za totalitarni režim v državni banki, ki se ne preiskuje in sankcionira, zaslišuje pa se predsednika parlamentarne komisije, ki je to odkrivala. Spomnil je tudi na širjenje lažne slike o stanju v državi, kjer se drugim podtika svoja ravnanja in namene. Janša je pohvalil vse, ki so sodelovali pri zajezitvi epidemije ter opozoril, da pri novem širjenju lahko peščica neodgovornih ogrozi vse ostale. »Poleg tega pa neizogibno prihaja naslednji, veliko večji krizni val. Recesija. Samo s skupnimi močmi lahko preprečimo njene najbolj razdiralne posledice. Slovenija to zmore, vendar ne razdeljena. Zato je potreben aktiven napor za skupno dobro in močan glas, glas brez lažne »politične korektnosti«, glas vsakega posameznika proti hujskaštvu, ustvarjanju dodatnih izrednih razmer in neodgovornemu početju,« je zapisal Janša.

Zapis Janše je v celoti dosegljiv na spletni strani vlade.

Napadov pa je v zadnjih dneh deležna tudi stranka DeSUS. Predsednica Aleksandra Pivec meni, da je medijsko »prikazovanje navideznega razhajanja in razkola znotraj DeSUS„ poskus destabilizacije stranke in padca celotne vlade. »Bili smo uspešni v boju proti epidemiji. Z dobrim delom za našo domovino bomo v DeSUS nadaljevali,« je napovedala na Twitterju in dodala ključnik »nedamoseprovokacijam«.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.