Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Franc Bogovič (foto: Evropski parlament/bogovic.eu)
Franc Bogovič | (foto: Evropski parlament/bogovic.eu)

Bogovič: Bodimo hvaležni, da smo del skupnosti z najboljšimi vrednotami

Slovenija | 09.05.2020, 18:11 Helena Križnik

9. maj je dan Evrope, to je dan, ko na stari celini praznujemo mir in enotnost. A tokrat je ta dan povsem drugačen kot pretekla leta. Zaznamovan je s pandemijo novega koronavirusa, tako tudi različne slovesnosti minevajo na daljavo - prek spletnih družbenih omrežij.

Bogovič malce pogreša vrvež Evropskega parlamenta

Poslanec Slovenske ljudske stranke in Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Franc Bogovič nam je zaupal, da je vesel, ker tokratni dan Evrope zaznamuje doma s svojimi najbližjimi. A po drugi strani malce pogreša prireditve, ki se jih je običajno udeleževal ob 9. maju. V mislih je z vsemi ostalimi člani in sodelavci Evropskega parlamenta. »Po dveh mesecih na nek način pogrešam tudi vrvež Evropskega parlamenta.«

Pred nami so negotovi časi

Stara celina se je zaradi novega koronavirusa znašla v posebnih razmerah, večkrat slišimo, da v taki krizi ni bila vse od druge svetovne vojne. A vse razsežnosti posledic bo še razgalil čas. »Položaj je zelo negotov. Ni jasnih napovedi, kdaj bo novi koronavirus premagan, ali se bo pojavil še en val, bomo imeli do takrat cepivo ali ne,« je spomnil Bogovič. Opozoril je tudi, da nas zelo verjetno čaka precejšen padec bruto domačega proizvoda, kar se bo poznalo na trgu dela. »Nekateri sektorji, kot so turizem, transport, storitvena dejavnost, kjer so številna kakovostna delovna mesta, so zelo na udaru,« je ocenil.

Bogovič je spomnil na nekatere odločitve Evropskega parlamenta. »Sprejeli smo že številne spremembe uredb, s katerimi po eni strani poenostavljamo črpanje evropskih sredstev, po drugi strani zagotavljamo evropska sredstva za nakup zdravstvene opreme, za civilno zaščito. Pandemija je uvrščna na seznam razlogov za razglasitev izrednih razmer oz. za solidarnostno povračilo. Zagotovljena so tudi obsežna finančna sredstva za ohranjanje likvidnosti članic,« je naštel.

Takšno krizo je lažje preživeti v urejenem družinskem okolju in na podeželju

V zadnjih dveh mesecih smo se lahko marsikaj naučili, je prepričan Bogovič. »Pokazalo se je, da je obdobje osamitve lažje prebroditi, če ljudje živijo v ustreznem družinskem okolju in ta čas izkoristijo za pogovore, zbližanje, izmenjavo izkušenj in tudi nadomestitev kakšnega izgubljenega trenutka iz preteklosti. Po drugi strani smo videli, kako pomembne so kakovostne širokopasovne povezave. Na nek način smo ljudje zelo hitro osvojili marsikatero veščino v komuniciranju, spletnem nakupovanju in učenju na daljavo.« Bogovič je prav tako ocenil, da je takšno krizo lažje preživeti na podeželju, zato ga je treba še naprej poseljevati.

Prav je, da praznujemo obletnico vstopa v Evropsko unijo in dan Evrope

Slovenija je del velike družine narodov stare celine postala 1. maja 2004, pred dnevi je torej minilo že 16 let od tega velikega koraka. »Prav je, da obletnico vstopa Slovenije v Evropsko unijo in tudi dan Evrope proslavimo, se veselimo, da smo med 450 milijoni ljudi, ki živijo v skupnosti, ki ima najboljše vrednote na svetu in visok standard. Prav bi bilo tudi, da smo za to vsaj malce hvaležni,« je še menil Bogovič.

Slovenija, Evropska Unija, Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...