Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Franc Bogovič (foto: Evropski parlament/bogovic.eu)
Franc Bogovič | (foto: Evropski parlament/bogovic.eu)

Bogovič: Zdravstveni krizi verjetno sledi gospodarska, ne smemo dopustiti še politične

Evropska Unija | 16.04.2020, 21:54 Helena Križnik

Spremenjenim okoliščinam zaradi novega koronavirusa, ki je ustavil ves svet, se je moral prilagoditi tudi Evropski parlament. Poslanci že kakšen mesec delajo od doma, povezani so prek interneta.

26. marca prvo plenarno zasedanje Evropskega parlamenta na daljavo

»Vzpostavljeno je bilo poslovanje prek družbenih omrežij, tako že potekajo poslanske skupine in delovna telesa. Tudi plenarno zasedanje 26. marca se je prvič v zgodovini odvilo na daljavo. Glasovali smo prek elektronskih naslovov,« je za naš radio pojasnil poslanec iz vrst Evropske ljudske stranke Franc Bogovič.

V Evropski unijii smo podcenjevali možnost takšne pandemije

»Mislim, da ni nikogar med nami, ki bi si lahko predstavljal, kako lahko ta nevidni sovražnik v tako kratkem času spravi na kolena ves svet,« je ugotavljal Bogovič. Najprej je po njegovi oceni zatajila Svetovna zdravstvena organizacija, saj bi po pojavu novega koronavirusa v Aziji morala ukrepati hitreje. Svoj del krivde nosi tudi Evropska unija. »Na področju zdravstva nima skupne politike, v vseh dozdajšnjih solidarnostnih akcijah pa je bilo vse usmerjeno v elementarne nesreče. Podcenjevali smo možnost takšne pandemije,« je bil kritičen Bogovič. »V trenutku, ko je prišlo do izbruha v Italiji, sta zelo egoistično ravnali Francija in Nemčija, ki sta zaprli meje za izvoz zdravstvenega materiala v to državo,« je še dodal. Zato so se že takrat vrstili klici po čim bolj koordiniranih dejavnostih.

V ozadju delujejo globalna preigravanja

Evropska unija bo morala po koncu pandemije razmisliti, kako znova vzpostaviti zaupanje državljanov, meni marsikdo. »Evropska unija se je znašla v nebogljenem položaju. Znova se je pokazalo, kako v ozadju delujejo globalna preigravanja.«

Bomo znali potegniti prave nauke?

Da je treba pogled usmeriti tudi naprej, je prepričan Bogovič. »Zagotovo zdravstveni krizi sledi gospodarska, saj izpad gospodarstva, ki bo trajal tedne, ne bo majhen. En teden je dva odstotka leta, pet tednov pomeni že deset odstotkov, kar pomeni, da nas čakajo globlje težave kot leta 2008.« Bogovič opozarja, da ne sme priti še do politične krize.

»Začelo se je zavedanje, kako smo na stari celini zapostavili nekatere sektorje in nimamo samooskrbe ne v medicinski opremi ne na področju kmetijstva.« Bogovič tako upa, da bomo iz pandemije znali potegniti prave nauke.

Evropska Unija, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.