Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Ostanimo povezani in
Ostanimo povezani in "živo" občestvo. | (foto: pixabay)

Rubrika »Ostanímo povezano občestvo« se poslavlja

Duhovnost | 04.05.2020, 12:07 Marjan Bunič

Drage poslušalke, spoštovani poslušalci! Ko so se sredi marca zaradi pandemije morala zapreti vrata slovenskih cerkva, smo v hipu vstopili v situacijo, ki je še ni bilo. Razumeli smo razloge in podpirali odločitev, hkrati pa takoj začeli iskati nove, varne oblike povezovanja.

Cerkev je občestvo in kot tako ima še posebno vlogo v nekih kriznih razmerah.

Posamezni duhovniki so iskali stike preko FB in podobnih medijev. Kot radio pa se zavedamo, da lahko sežemo tudi do tehnično manj veščih ljudi, do generacij, ki brez osebnega stika z domačo župnijo še posebej trpijo. S tem zavedanjem smo pregnetli ves naš program v tem času. V želji po ohranjanju žive vezi med duhovniki in občestvom pa se je ob prenosu svetih maš in molitev takoj oblikovala tudi nova rubrika »Ohranímo povezano občestvo«. V njej so nas vsak dan, razen ob nedeljah, nagovarjali duhovniki z različnih koncev Slovenije, iz različnih redov in na različne načine. Bili so osebni, spodbujali so, tolažili, razveseljevali, navdihovali in se ob tem opirali na Božjo besedo ter trenutne življenjske okoliščine. Doslej se jih je zvrstilo več kot 40 in prav vsi so sprejeli sodelovanje z velikim veseljem in predanostjo, pa tudi s hvaležnostjo, da so lahko tudi na ta način opravljali svoje poslanstvo. Zelo hvaležni pa smo jim, verjamem, da tudi v vašem imenu, ustvarjalci programa Radia Ognjišče.

Ja, ohranjajmo občestvo, ki je izraz živosti naše Cerkve.

Cerkvena vrata se v tem tednu odpirajo, počasi bo virtualno občestvo zamenjalo tisto 'v živo', čeprav se je tudi prvo po vaših odzivih sodeč izkazalo za še kako živo.

Razlogov za rubriko »Ostanímo povezano občestvo« tako ne bo več, ostala pa bosta spodbuda in poziv: Ja, ohranjajmo občestvo, ki je izraz živosti naše Cerkve.
V tem tednu boste nekaj po 16. uri deležni še zadnjih nagovorov: danes bo o znamenju križa govoril jezuit p. dr. Ivan Platovnjak, jutri p. Marjan Kokalj, v sredo salezijanec Rafo Pinosa, v četrtek minorit p. Toni Brinjovc ... rubriko pa bomo sklenili v soboto.
Zapise nagovorov najdete na naši spletni strani pod »Duhovnost«, posnetkom pa lahko prisluhnete v našem avdio arhivu pod »Ostanimo povezani«.

Hvala, drage poslušalke, spoštovani poslušalci, tudi za vašo pozornost.

Duhovnost
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Protest kmetov (photo: STA) Protest kmetov (photo: STA)

Po vsej Sloveniji jutri protest kmetov!

Slovenski kmetje imajo dovolj. Jutri ob 13. uri po državi pripravljajo opozorilni shod. Sindikat kmetov Slovenije je na svoji spletni strani objavil lokacije zbora kmetov in kontaktne osebe, prav ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...

Ansambel Banovšek na odru (photo: Luka Korošec) Ansambel Banovšek na odru (photo: Luka Korošec)

Z Banovški iz zakladnice

V Petkovem večeru smo tokrat gostili Ansambel Banovšek. V oddaji »S harmoniko po domače« smo prenašali osrednji del koncerta, v katerem so glasbeniki gledali v zakladnico slovenske domače glasbe. ...