Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Ostanimo povezani in
Ostanimo povezani in "živo" občestvo. | (foto: pixabay)

Rubrika »Ostanímo povezano občestvo« se poslavlja

Duhovnost | 04.05.2020, 12:07 Marjan Bunič

Drage poslušalke, spoštovani poslušalci! Ko so se sredi marca zaradi pandemije morala zapreti vrata slovenskih cerkva, smo v hipu vstopili v situacijo, ki je še ni bilo. Razumeli smo razloge in podpirali odločitev, hkrati pa takoj začeli iskati nove, varne oblike povezovanja.

Cerkev je občestvo in kot tako ima še posebno vlogo v nekih kriznih razmerah.

Posamezni duhovniki so iskali stike preko FB in podobnih medijev. Kot radio pa se zavedamo, da lahko sežemo tudi do tehnično manj veščih ljudi, do generacij, ki brez osebnega stika z domačo župnijo še posebej trpijo. S tem zavedanjem smo pregnetli ves naš program v tem času. V želji po ohranjanju žive vezi med duhovniki in občestvom pa se je ob prenosu svetih maš in molitev takoj oblikovala tudi nova rubrika »Ohranímo povezano občestvo«. V njej so nas vsak dan, razen ob nedeljah, nagovarjali duhovniki z različnih koncev Slovenije, iz različnih redov in na različne načine. Bili so osebni, spodbujali so, tolažili, razveseljevali, navdihovali in se ob tem opirali na Božjo besedo ter trenutne življenjske okoliščine. Doslej se jih je zvrstilo več kot 40 in prav vsi so sprejeli sodelovanje z velikim veseljem in predanostjo, pa tudi s hvaležnostjo, da so lahko tudi na ta način opravljali svoje poslanstvo. Zelo hvaležni pa smo jim, verjamem, da tudi v vašem imenu, ustvarjalci programa Radia Ognjišče.

Ja, ohranjajmo občestvo, ki je izraz živosti naše Cerkve.

Cerkvena vrata se v tem tednu odpirajo, počasi bo virtualno občestvo zamenjalo tisto 'v živo', čeprav se je tudi prvo po vaših odzivih sodeč izkazalo za še kako živo.

Razlogov za rubriko »Ostanímo povezano občestvo« tako ne bo več, ostala pa bosta spodbuda in poziv: Ja, ohranjajmo občestvo, ki je izraz živosti naše Cerkve.
V tem tednu boste nekaj po 16. uri deležni še zadnjih nagovorov: danes bo o znamenju križa govoril jezuit p. dr. Ivan Platovnjak, jutri p. Marjan Kokalj, v sredo salezijanec Rafo Pinosa, v četrtek minorit p. Toni Brinjovc ... rubriko pa bomo sklenili v soboto.
Zapise nagovorov najdete na naši spletni strani pod »Duhovnost«, posnetkom pa lahko prisluhnete v našem avdio arhivu pod »Ostanimo povezani«.

Hvala, drage poslušalke, spoštovani poslušalci, tudi za vašo pozornost.

Duhovnost
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.