Jože Bartolj
Marko Zupan
Meta Potočnik
Ostanimo povezani in
Ostanimo povezani in "živo" občestvo. | (foto: pixabay)

Rubrika »Ostanímo povezano občestvo« se poslavlja

04.05.2020, 12:07 Marjan Bunič

Drage poslušalke, spoštovani poslušalci! Ko so se sredi marca zaradi pandemije morala zapreti vrata slovenskih cerkva, smo v hipu vstopili v situacijo, ki je še ni bilo. Razumeli smo razloge in podpirali odločitev, hkrati pa takoj začeli iskati nove, varne oblike povezovanja.

Cerkev je občestvo in kot tako ima še posebno vlogo v nekih kriznih razmerah.

Posamezni duhovniki so iskali stike preko FB in podobnih medijev. Kot radio pa se zavedamo, da lahko sežemo tudi do tehnično manj veščih ljudi, do generacij, ki brez osebnega stika z domačo župnijo še posebej trpijo. S tem zavedanjem smo pregnetli ves naš program v tem času. V želji po ohranjanju žive vezi med duhovniki in občestvom pa se je ob prenosu svetih maš in molitev takoj oblikovala tudi nova rubrika »Ohranímo povezano občestvo«. V njej so nas vsak dan, razen ob nedeljah, nagovarjali duhovniki z različnih koncev Slovenije, iz različnih redov in na različne načine. Bili so osebni, spodbujali so, tolažili, razveseljevali, navdihovali in se ob tem opirali na Božjo besedo ter trenutne življenjske okoliščine. Doslej se jih je zvrstilo več kot 40 in prav vsi so sprejeli sodelovanje z velikim veseljem in predanostjo, pa tudi s hvaležnostjo, da so lahko tudi na ta način opravljali svoje poslanstvo. Zelo hvaležni pa smo jim, verjamem, da tudi v vašem imenu, ustvarjalci programa Radia Ognjišče.

Ja, ohranjajmo občestvo, ki je izraz živosti naše Cerkve.

Cerkvena vrata se v tem tednu odpirajo, počasi bo virtualno občestvo zamenjalo tisto 'v živo', čeprav se je tudi prvo po vaših odzivih sodeč izkazalo za še kako živo.

Razlogov za rubriko »Ostanímo povezano občestvo« tako ne bo več, ostala pa bosta spodbuda in poziv: Ja, ohranjajmo občestvo, ki je izraz živosti naše Cerkve.
V tem tednu boste nekaj po 16. uri deležni še zadnjih nagovorov: danes bo o znamenju križa govoril jezuit p. dr. Ivan Platovnjak, jutri p. Marjan Kokalj, v sredo salezijanec Rafo Pinosa, v četrtek minorit p. Toni Brinjovc ... rubriko pa bomo sklenili v soboto.
Zapise nagovorov najdete na naši spletni strani pod »Duhovnost«, posnetkom pa lahko prisluhnete v našem avdio arhivu pod »Ostanimo povezani«.

Hvala, drage poslušalke, spoštovani poslušalci, tudi za vašo pozornost.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

"Bog med počitnicami ne gre na dopust"

Bog je doma tudi med počitnicami in nas čaka, potrebujemo duhovno hrano. To je bilo osrednje sporočilo tokratne oddaje Za življenje, v kateri je Mateja Feltrin Novljan gostila duhovnika Martina ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...