Petra StoparPetra Stopar
akademik dr. France Bernik (foto: SAZU)
akademik dr. France Bernik | (foto: SAZU)

Umrl akademik dr. France Bernik

Slovenija | 27.04.2020, 13:42 Alen Salihović

V 93. letu je umrl akademik, literarni zgodovinar in pisatelj dr. France Bernik. Med letoma 1992 in 2002 je bil predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti, od leta 2003 pa njen častni član. Leta 1997 je prejel zlati častni znak svobode Republike Slovenije.

Znanstvena preokupacija Franceta Bernika je bila slovenska književnost, zlasti 19. in 20. stoletja, in sicer v evropskem kontekstu. Med prvimi se je po drugi svetovni vojni obrnil proti pozitivizmu, proti sociološkim, ideološkim in drugim redukcionizmom. Pri razlagi poezije je uveljavil notranji pristop z imanentno interpretacijo, pozneje tudi novejše metode, pri raziskavah pripovedne proze pa dognanja sodobne narativistike, so zapisali na spletni strani SAZU.

France Bernik je bil velik poznavalec Ivana Cankarja. Z njim se je ukvarjal vse življenje, od začetka pa do konca. Ob 100-letnici Cankarjeve smrti je v pogovoru za Radio Ognjišče spregovoril o zbirki črtic Podobe iz sanj. Med drugim je povedal: »Podobe iz sanj so organski zaključek Cankarjevega razvojnega loka njegove umetnosti in bodo taki ostali. Kot da bi Božja previdnost izbrala in mu dodelila v zadnjem obdobju življenja poslanstvo njegove velike umetnosti, ki naj jo imenujemo tako ali drugače, pove vse: Mati, Domovina, Bog; ali pa Življenje, Mladost in Ljubezen, kar je približno isto kot tisto prvo imenovano.«

O tem, ali je Cankar aktualen še danes, pa je dejal: »Cankar je bil ne samo velik umetnik, bil je tudi velik izpovedovalec. Njegovi pogledi na kopico vprašanj, tudi tistih, ki prihajajo v poštev samo v skrajnih primerih, pričajo, kako je poznal življenje; življenje od začetka in do konca. Njegov intelektualni profil priča o tem, kako je bil Ivan Cankar povezan z vsem življenjem, z vsemi podrobnostmi življenja. Zato taka njegova usmerjenost in poznavanje fenomena življenja.« Prav zato, ker je izhajal iz življenja, je aktualen še danes. Cankar išče odgovore ter skuša odgovoriti na najbolj preproste in najbolj skrajne primere življenja.

Zapustil je bogat opus

France Bernik je objavil več kot štiristo znanstvenih in strokovnih razprav in prispevkov v nacionalnih in mednarodnih revijah. Napisal je šestnajst knjig: Lirika Simona Jenka (Ljubljana, 1962), Fran Levec (Ljubljana, 1965), Cankarjeva zgodnja proza (Ljubljana, 1976), Simon Jenko (Ljubljana, 1979), Problemi slovenske književnosti (Ljubljana, 1980), Tipologija Cankarjeve proze (Ljubljana, 1983), Ivan Cankar - Monografska študija (Ljubljana, 1987), Slovenska vojna proza 1941-1980 s soavtorjem Marjanom Dolganom (Ljubljana, 1988), Slowenische Literatur im europäischen Kontext (München, 1993), Študije o slovenski poeziji (Ljubljana, 1993), Ivan Cankar - Ein slowenischer Schriftsteller des europäischen Symbolismus (München, 1997), Obzorja slovenske književnosti (Ljubljana, 1999), Spektrum ustvarjalnosti (Ljubljana, 2004), Simon Jenko - Monografija (Maribor, 2004), Slovenska akademija znanosti in umetnosti - Od 1992 do 2002 (Maribor, 2005), Ivan Cankar - Monografija (Maribor, 2006).

Odlikoval ga je sveti papež Janez Pavel II.

20. januarja 1997 mu je takratni apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Edmond Farhard na nadškofiji v Ljubljani vročil papeško Red sv. Gregorja Velikega z veliko srebrno medaljo in listino o imenovanju za viteza komendatorja - Eques commendator Ordinis sancti Gregorii Magni, pod odlikovanje je bil podpisan papež Janez Pavel II.

Prejel je naziv ambasador Republike Slovenije v znanosti (1994), Zoisovo nagrado za življenjsko delo na področju literarnih znanosti (1999). Med odlikovanji omenimo še red dela z zlatim vencem (1987), Recherche de la Qualité Mednarodnega reda sv. Fortunata (1993), zlatna povelja humanizma - povelje decenije (Sarajevo, 1993), zlati častni znak svobode Republike Slovenije (1997) in avstrijski častni križ za znanost in umetnost I. reda (2010).

Slovenija, Kultura
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.