Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Kardinal Franc Rode (foto: ARO)
Kardinal Franc Rode | (foto: ARO)

Kardinal Rode: Kučan je marsikaj obljubil, a od tega ni bilo nič

Slovenija | 24.04.2020, 16:30 Alen Salihović

»Na mnogih področjih javnega življenja so hibe, pomanjkljivosti, nedovršenosti, ki naravnost kričijo po uresničenju: področje sodstva, šolstva in medijev.« Tako je v luči 30-letnice demokratičnih sprememb ocenil kardinal Franc Rode. V intervjuju za spletni portal kanonist.eu je dejal še, da je prvi predsednik države Milan Kučan marsikaj obljubil, a od tega ni bilo nič.

Inštitut za kanonskopravne vede je objavil pogovor s slovenskim kardinalom Francem Rodetom. Ta je trenutno zaposlen s pisanjem spominov, ki naj bi izšli letos, obenem pa iz Vatikanskega mesta budno spremlja aktualno dogajanje v Sloveniji.

Določena mera razočaranja po skoraj treh desetletjih samostojnosti in življenja v lastni državi je bržčas neizbežna, je dejal Rode. Opozoril je, da pričakovanja narodov vedno presegajo to, kar dejansko uresničijo. »Zato neizbežna mera razočaranja. Tudi v Sloveniji po teh desetletjih, ki smo jih preživeli v svobodi: niso bila tako sijajna, tako polna zadovoljstva in uspehov, kot smo pričakovali,« je dejal kardinal. Dodal je, da se je v sedmih letih škofovanja v Ljubljani zelo trudil, da bi navezal stike s predstavniki države pa tudi s svetom kulture, znanosti in umetnosti. "V začetku sem se pogosto srečal s predsednikom Kučanom, javno in zasebno. Marsikaj je obljubil, a od tega ni bilo nič in tako so se najini odnosi ohladili. Prišlo je celo do nekaj kratkih stikov."

Glede sklenitve novih področnih sporazumov Slovenije s Svetim sedežem pa je kardinal poudaril, da bi morali škofje na vsaki priložnosti opozarjati na nerešena vprašanja. »Za njimi župniki in katoliški mediji. Po nekaj letih bi zahteve Cerkve prešle v zavest ljudi kot nekaj nujnega, kar je treba rešiti,« je poudaril.

Na vprašanje, kako razume besede papeža Frančiška, ki je v nekem govoru dejal, da se kristjan mora vtikati v politiko pa je odgovoril, da je pravica in dolžnost vernikov, da se opredeljujejo za stranke, ki zagovarjajo te osnovne vrednote. »Cerkveni vrh zagovarja splošna načela, brani temeljne vrednote svobode in pravičnosti, človeško dostojanstvo in nedotakljivost človeškega življenja, bratstvo ter solidarnost med državljani. Če jih v strankah ne vidijo ali če imajo stranke v programih celo proti vrednote – splav, evtanazijo, nespoštovanje človekovih pravic – tedaj se legitimno organizirajo v lastne stranke s krščanskim predznakom,« je povedal kardinal Franc Rode.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...