Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Nadškof Stanislav Zore (foto: SŠK)
Nadškof Stanislav Zore | (foto: SŠK)

Nadškof Zore: Skrbimo drug za drugega, da bodo naše skupnosti močne

| 19.04.2020, 12:30 Andrej Šinko

Nadškof Stanislav Zore nas je spodbudil, da skrbimo drug za drugega in tako zgradimo močne skupnosti. V nagovoru, ki ga je predvajala Televizija Slovenija, je pojasnil, da lahko to storimo le tako, da se ozremo vase, hkrati pa pomislimo na čutenje najbližjih.

Nadškof Zore je pojasnil, da poimenovanje današnje bele nedelje izhaja in obredov prve Cerkve, ko so katehumeni prejemali krst na velikonočno vigilijo, po prejemu zakramenta pa so še cel teden velikonočne osmine v belih oblačilih opozarjali na to, da je njihova vera šele na začetkih in zato potrebujejo pomoč in spremstvo.

Nadškof Zore nam ob tem zastavlja vprašanje: »Kdo je danes v naši družbi posebej potreben pozornosti, komu moramo priskočiti na pomoč?« Zagotovo so to starejši in oboleli, na katere verjetno najprej pomislimo, pravi nadškof in dodaja, da se moramo pri tem vprašanju zazreti tudi k sebi.

»Kdo je med mojimi domačimi najbolj ogrožen, kdo v naši družini spada v ranljivo skupino. Je to moja žena, moj mož? So to najini otroci? V zadnjem času večkrat slišimo o pomanjkanju strpnosti v družinskem okolju, o naraščanju napetosti in celo nasilja. Kako potrebno in pomembno je torej ranljivost odkrivati doma – konec koncev tudi v sebi, v svojem srcu. Samo nepopolni lahko sprejemajo nepopolne, samo ranljivi lahko razumejo ranjene,« je opozoril nadškof.

Po njegovih besedah nam današnje prvo berilo, daje smernice, kako naj v teh okoliščinah živimo, da bomo to zmogli. Apostoli so v Jezusovem nauku drug drugega prepoznavali kot brate in sestre ter tako živeli v občestvu. Prek lomljenja kruha je bil Jezus živ med njimi. Zbirali so se tudi v molitvah ter tako pred Boga prinašali svoje zahvale in prošnje, svoje hvalnice in psalme. Krščanska skupnost, ki je živela iz teh studencev, je bila sama v sebi dovolj močna, da je mogla biti odprta. To potrjuje tudi evangelij o apostolu Tomažu, ki ni verjel, a je vseeno lahko prihajal v skupnost in nikoli ni bil zavrnjen.

»Kako si želim, da bi tako močne postale tudi naše družine in druge skupnosti, da bi tako močna postala naša družba. Tudi v tem času, ko smo postavljeni pred izzive človečnosti, sočutja in solidarnosti skrbimo drug za drugega,« je pozval nadškof in dodal, da le tako lahko naredimo naše skupnosti močne.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...