Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Nadškof Alojz Uran (foto: Rok Mihevc)
Nadškof Alojz Uran | (foto: Rok Mihevc)

Nadškof Uran, 34. ordinarij v Ljubljani. Pastir, ki se ni bal škornjev!

14.04.2020, 13:09 Uredništvo Radia Ognjišče

Aprila 2004 je ljubljanski nadškof Franc Rode odšel v Rim za prefekta Kongregacije za redovnike. Na Kongregaciji za škofe so kar pol leta iskali njegovega naslednika in papež je na presenečenje mnogih 25. oktobra na to mesto imenoval škofa Alojza Urana. Umeščen je bil na Miklavževo nedeljo, 5. decembra 2004. Nadškof Uran je takrat dejal: „Podobno kot Božji služabnik škof Anton Vovk pred 58 leti se tudi jaz počutim nebogljen pred odgovornim poslanstvom. Zaupam pa v Božjo moč in modrost ... zaupam tudi v materinsko varstvo Marije Pomagaj, kateri me je mama posvetila že pred rojstvom.“ V novi službi si je za vzornika izbral prav tega škofa in Mati Terezijo iz Kalkute. Vodilo v škofovski službi pa je ostalo: „Da, Oče!“ Rad je bil med svojimi ovcami in ni se bal obuti škornje.

Nadškof Alojz Uran je s preprostostjo, s katero se je znal približati človeku, z vedrim značajem, toplino in nasmehom prinesel svež veter v krajevno Cerkev. V letu 2005 je dobil novega pomožnega škofa Antona Jamnika in se pred koncem leta poslovil od škofa Jožefa Kvasa, ki je odšel v večnost. V letu 2006 je dočaka pravno preureditev Cerkve v Sloveniji. Papež je na ozemlju ljubljanske nadškofije ustanovil škofijo s sedežem v Novem mestu in za ordinarija imenoval njegovega pomožnega škofa Andreja Glavana. Ljubljanski cerkveni pokrajini je poleg podrejene novomeške škofije dodelil še koprsko škofijo. Tako je nadškof Uran v slabem letu dni pokopal škofa Kvasa, posvetil škofa Jamnika in škofa Glavana umestil za prvega ordinarija v Novem mestu. Marca 2007 je bil izvoljen za predsednika Slovenske škofovske konference in v tej vlogi je januarja 2008 vodil slovenske škofe na obisku „ad limina" - na grobovih apostolov.

Beatifikacija Antona Vovka

V času vodenja nadškofije je nadškof Alojz Uran sklenil škofijski postopek za beatifikacijo Božjega služabnika Antona Vovka, ki se je začel maja 1999. Pri zahvalni maši ob sklepu postopka oktobra 2007 je povabil vse verne, naj molijo, da bi lahko nadškofa Anton Vovka čim prej častili kot blaženega. V tem času se je odvijal še en postopek: Vovkov predhodnik škof Gregorij Rožman je bil avgusta 1946 na vojaškem sodišču obsojen na odvzem prostosti s prisilnim delom za 18 let, izgubo državljanskih pravic in zaplembo celotnega premoženja. Nadškof Uran je kmalu po nastopu službe vložil zahtevek za varstvo zakonitosti zoper to sodbo. Na tej podlagi jo je Vrhovno sodišče oktobra 2007 zaradi postopkovnih napak razveljavilo in zadevo vrnilo ljubljanskemu okrožnemu sodišču v novo sojenje. Nadškof Uran je takrat dejal, da razsodba pomeni razbremenitev ljubljanske nadškofije in krajevne Cerkve po dolgi ideološki vojni, ki je na pobudo komunističnih ideologov in zgodovinopiscev trajala od leta 1945 naprej.

Bil je župnik vsej škofiji, ni se bal obuti škornje in prijeti za lopato

Spomnimo se hude povodnji, ki je v letu 2007 skoraj odplavila Železnike. Nadškof je takoj obiskal prizadete prebivalce. In ni pozabil na škornje.
»Ob poplavah septembra 2007 je bil gospod Uran že nadškof. Ko smo zaposleni odstranjevali posledice vojne ujme okrog našega vrtca, kar nismo mogli verjeti svojim očem, kajti prišel je k nam, da nam izkaže svojo bližino in nas opogumi. Edini od vseh »iz Ljubljane« je prišel v škornjih in sam je izrazil željo, da bo naložil eno samokolnico blata ter nam tako na simbolični način pomagal pri napornem delu.

Ob obisku od povodnji prizadetih Železnikov ni pozabil na škornje in je pomagal odstranjevati blato
Ob obisku od povodnji prizadetih Železnikov ni pozabil na škornje in je pomagal odstranjevati blato © Aleksander Čufar, Antonov vrtec Železniki

Tega nikoli ne bom pozabila, kajti to njegovo dejanje je bilo tako spontano in narejeno iz srca. Daleč stran od kamer in uradnih fotografov. Če ne bi imel moj mož Aleksander tisti hip pri sebi fotoaparata, to nikoli ne bi bilo zabeleženo. On resnično »ni bil igralec«, pač pa človek z veliko začetnico,« je v zapisu na spletni strani Antonovega vrtca zapisala Nežka Čufar.

Odločitev o ustanovitvi osnovne šole Alojzija Šuštarja

V septembru 2008 je nadškof Alojz Uran ustanovil Osnovno šolo Alojzija Šuštarja, ki je dobila začasne prostore v Zavodu sv. Stanislava in podprl odločitev, da bo nadškofija gradila novo stavbo, kamor se bo lahko preselila. Nadškof Uran je ostal ordinarij v Ljubljani do 28. novembra 2009, ko je papež sprejel njegovo odpoved in za naslednika imenoval mariborskega nadškofa pomočnika Antona Stresa.

Pogleb bomo neposredno prenašali.
Pogleb bomo neposredno prenašali. © ARO

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Dogodki

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

Bodimo dobra sprememba. Post je lahko velika priložnost.  (photo: PixaBay) Bodimo dobra sprememba. Post je lahko velika priložnost.  (photo: PixaBay)

Naučena nemoč

Ste že slišali za zgodbo? Oziroma nevrološki poizkus, ko so v akvariju združili večjo ribo in manjše, med njimi pa postavili stekleno pregrado. Večja riba je seveda brez oklevanja takoj zaplavala ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...

O avtorju