Petra StoparPetra Stopar
Jeruzalem (foto: Pixabay)
Jeruzalem | (foto: Pixabay)

Sveta maša Gospodove zadnje večerje v Sveti deželi tokrat brez romarjev

Svet | 09.04.2020, 21:21 Helena Križnik

Tudi v Sveti deželi so vstopili v velikonočno tridnevje. V tem milostnem času se v krajih, kjer je Jezus obhajal zadnjo večerjo, trpel, umrl in vstal od mrtvih, običajno prepletata tradicija in bogato bogoslužje. Romarji letos zaradi pandemije novega koronavirusa ne morejo v baziliko Božjega groba v Jeruzalemu, a v njej se vseeno vrstijo molitve.

»Patri so iz Božjega groba zjutraj poslali posnetek, kako so počastili kamen bičanja. Ta liturgija se dogaja ponoči,« nam je povedal komisar za Sveto deželo pater Peter Lavrih.

Slovesna maša na veliki četrtek je v Jeruzalemu zjutraj. Tokrat je minila brez vernikov iz različnih koncev sveta. »Ker romarjev ni, patri opravljajo bogoslužja sami. Bogoslužja imajo tudi Armenci in pravoslavni Grki, zvrstijo se ob določenih urah prek vsega dne. Tako je tudi danes, a ob zaprtih vratih Božjega groba.«

Tudi v prihodnjih dneh bo dogajanje v Jeruzalemu mogoče spremljati prek modernih tehnologij. »Patri so z nami v stiku prek medijev, ki so na voljo, tako smo lahko blizu Jeruzalemu, čeprav smo od tam oddaljeni, še posebej v teh dneh,« je dodal pater Lavrih.

Svet, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.