Nataša LičenNataša Ličen
Aleš KarbaAleš Karba
Tanja DominkoTanja Dominko
Nadškof Stanislav Zore moli pred Najsvetejšim (foto: FB)
Nadškof Stanislav Zore moli pred Najsvetejšim | (foto: FB)

VIDEO: V molitvi objeli obolele, zdravstvene delavce, vlado, umrle in svojce

Cerkev na Slovenskem | 07.04.2020, 08:51 Uredništvo Radia Ognjišče

V ponedeljkovem večeru smo se zopet zbrali pri molitvi, ki smo jo prenašali iz kapele Svete družine na nadškofiji v Ljubljani. V imenu Slovenske škofovske konference jo je vodil njen predsednik ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore.

Pri molitvi so sodelovali tisti, ki so doma na nadškofiji: škof Franc Šuštar, kancler Franci Miklič, tajnik Boštjan prevc in tri sestre skupnosti Loyola. Molili smo za Božje varstvo pred koronavirusom, za vse obolele, za zdravstveno osebje in za Božji mir v srcih vseh državljanov.

Nadškof Zore: Prezkušnja, da bi jasneje videli svoje poslanstvo v svetu

Dragi bratje in sestre, zbrali smo se v kapeli, pa tudi po hišah, stanovanjih in župniščih. Oblikovali smo mogočen prostor, ki je neviden, a po drugi strani tako močno zaznaven, saj z molitvijo vstopamo v odnose zaupanja, želje, bojazni, pa tudi upanja in pričakovanja.

Ko vstopamo v veliki teden Jezusovega trpljenja in vstajenja, želimo z njim deliti korake njegove poti, od slovesnega vhoda v Jeruzalem, pa do njegovem zmagoslavnega vstajenja. V poslušanju poročila o trpljenju smo slišali njegovo povabilo, »moja duša je žalostna do smrti, ostanite tukaj in bedite z menoj«. Pa vemo, da so zadremali in zaspali.

Mi nocoj v resnici želimo bedeti z njim. V molitvi rožnega venca bomo z njim hodili po postajah trpljenja, od krvavega potu do križanja bomo njegovemu trpljenju pridruževali tudi svoje trpljenje, preizkušnje in nemoč. Svojemu izkustvu bomo pridružili tudi sočutje do Kristusovih ran, navzočih v tolikih nedolžnih žrtvah vojn, zaradi nasilja proti življenju, od še nerojenega do ostarelega, zaradi različnih oblik nasilja, okoljskih katastrof, zaradi krivične razporeditve dobrin zemlje, trgovanja s človeškimi bitji v vseh njenih oblikah in zaradi nepotešene želje po dobičku, kakor nas je spodbudil papež Frančišek za letošnji postni čas.

Na poseben način bomo k svoji molitvi pridružili vse, ki jih stiska okužba z novim koronavirusom. S svojo molitvijo želimo objeti vse obolele in svojce, ki trepetajo, kako se bo bolezen razvijala. Želimo objeti vse zdravstvene delavce, zdravnike, medicinske sestre in vse drugi, ki kakorkoli pomagajo obolelim, da bi bolezen premagali. Želimo objeti vlado in vse, ki v sodelovanju z njo iščejo najboljše in najučinkovitejše načine, kako bi bolezen zajezili. Želimo objeti vse, ki so zaradi virusa umrli in njihove domače.

Jezus je tudi nocoj z nami. Uresničuje obljubo o tem, da bo z nami do konca sveta. Z nami je tudi v času prizadevanja, da bi premagali okužbo. Predvsem pa je z nami v iskreni prošnji, da bi se nam skozi to preizkušnjo odprle oči in bi jasneje videli svoje poslanstvo v tem svetu.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...