Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Meta PotočnikMeta Potočnik
Nadškof Stanislav Zore moli pred Najsvetejšim (foto: FB)
Nadškof Stanislav Zore moli pred Najsvetejšim | (foto: FB)

VIDEO: V molitvi objeli obolele, zdravstvene delavce, vlado, umrle in svojce

Cerkev na Slovenskem | 07.04.2020, 08:51 Uredništvo Radia Ognjišče

V ponedeljkovem večeru smo se zopet zbrali pri molitvi, ki smo jo prenašali iz kapele Svete družine na nadškofiji v Ljubljani. V imenu Slovenske škofovske konference jo je vodil njen predsednik ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore.

Pri molitvi so sodelovali tisti, ki so doma na nadškofiji: škof Franc Šuštar, kancler Franci Miklič, tajnik Boštjan prevc in tri sestre skupnosti Loyola. Molili smo za Božje varstvo pred koronavirusom, za vse obolele, za zdravstveno osebje in za Božji mir v srcih vseh državljanov.

Nadškof Zore: Prezkušnja, da bi jasneje videli svoje poslanstvo v svetu

Dragi bratje in sestre, zbrali smo se v kapeli, pa tudi po hišah, stanovanjih in župniščih. Oblikovali smo mogočen prostor, ki je neviden, a po drugi strani tako močno zaznaven, saj z molitvijo vstopamo v odnose zaupanja, želje, bojazni, pa tudi upanja in pričakovanja.

Ko vstopamo v veliki teden Jezusovega trpljenja in vstajenja, želimo z njim deliti korake njegove poti, od slovesnega vhoda v Jeruzalem, pa do njegovem zmagoslavnega vstajenja. V poslušanju poročila o trpljenju smo slišali njegovo povabilo, »moja duša je žalostna do smrti, ostanite tukaj in bedite z menoj«. Pa vemo, da so zadremali in zaspali.

Mi nocoj v resnici želimo bedeti z njim. V molitvi rožnega venca bomo z njim hodili po postajah trpljenja, od krvavega potu do križanja bomo njegovemu trpljenju pridruževali tudi svoje trpljenje, preizkušnje in nemoč. Svojemu izkustvu bomo pridružili tudi sočutje do Kristusovih ran, navzočih v tolikih nedolžnih žrtvah vojn, zaradi nasilja proti življenju, od še nerojenega do ostarelega, zaradi različnih oblik nasilja, okoljskih katastrof, zaradi krivične razporeditve dobrin zemlje, trgovanja s človeškimi bitji v vseh njenih oblikah in zaradi nepotešene želje po dobičku, kakor nas je spodbudil papež Frančišek za letošnji postni čas.

Na poseben način bomo k svoji molitvi pridružili vse, ki jih stiska okužba z novim koronavirusom. S svojo molitvijo želimo objeti vse obolele in svojce, ki trepetajo, kako se bo bolezen razvijala. Želimo objeti vse zdravstvene delavce, zdravnike, medicinske sestre in vse drugi, ki kakorkoli pomagajo obolelim, da bi bolezen premagali. Želimo objeti vlado in vse, ki v sodelovanju z njo iščejo najboljše in najučinkovitejše načine, kako bi bolezen zajezili. Želimo objeti vse, ki so zaradi virusa umrli in njihove domače.

Jezus je tudi nocoj z nami. Uresničuje obljubo o tem, da bo z nami do konca sveta. Z nami je tudi v času prizadevanja, da bi premagali okužbo. Predvsem pa je z nami v iskreni prošnji, da bi se nam skozi to preizkušnjo odprle oči in bi jasneje videli svoje poslanstvo v tem svetu.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Marija Pomagaj (photo: Romarski urad Brezja) Marija Pomagaj (photo: Romarski urad Brezja)

Na Brezjah odslej redne svete maše za bolnike z rakom

V baziliki Marije Pomagaj na Brezjah bo v soboto, 4. februarja, ob 16. uri sveta maša za bolnike z rakom ter njihove svojce in prijatelje. Daroval jo bo ljubljanski nadškof metropolit Stanislav ...

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  ) Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  )

Stres, potrtost, nemoč... ADIJO!

Kako se izkopati iz slabega razpoloženja, iz tesnobe ali stresa? Nasvet izkušene terapevtke je: »Pomagajte si s telesom!« Nevrologinja, doktorica Claudia Croos Müller je razvila metodo iz telesa v ...