Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Nadškof Stanislav Zore moli pred Najsvetejšim (foto: FB)
Nadškof Stanislav Zore moli pred Najsvetejšim | (foto: FB)

VIDEO: V molitvi objeli obolele, zdravstvene delavce, vlado, umrle in svojce

Cerkev na Slovenskem | 07.04.2020, 08:51 Uredništvo Radia Ognjišče

V ponedeljkovem večeru smo se zopet zbrali pri molitvi, ki smo jo prenašali iz kapele Svete družine na nadškofiji v Ljubljani. V imenu Slovenske škofovske konference jo je vodil njen predsednik ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore.

Pri molitvi so sodelovali tisti, ki so doma na nadškofiji: škof Franc Šuštar, kancler Franci Miklič, tajnik Boštjan prevc in tri sestre skupnosti Loyola. Molili smo za Božje varstvo pred koronavirusom, za vse obolele, za zdravstveno osebje in za Božji mir v srcih vseh državljanov.

Nadškof Zore: Prezkušnja, da bi jasneje videli svoje poslanstvo v svetu

Dragi bratje in sestre, zbrali smo se v kapeli, pa tudi po hišah, stanovanjih in župniščih. Oblikovali smo mogočen prostor, ki je neviden, a po drugi strani tako močno zaznaven, saj z molitvijo vstopamo v odnose zaupanja, želje, bojazni, pa tudi upanja in pričakovanja.

Ko vstopamo v veliki teden Jezusovega trpljenja in vstajenja, želimo z njim deliti korake njegove poti, od slovesnega vhoda v Jeruzalem, pa do njegovem zmagoslavnega vstajenja. V poslušanju poročila o trpljenju smo slišali njegovo povabilo, »moja duša je žalostna do smrti, ostanite tukaj in bedite z menoj«. Pa vemo, da so zadremali in zaspali.

Mi nocoj v resnici želimo bedeti z njim. V molitvi rožnega venca bomo z njim hodili po postajah trpljenja, od krvavega potu do križanja bomo njegovemu trpljenju pridruževali tudi svoje trpljenje, preizkušnje in nemoč. Svojemu izkustvu bomo pridružili tudi sočutje do Kristusovih ran, navzočih v tolikih nedolžnih žrtvah vojn, zaradi nasilja proti življenju, od še nerojenega do ostarelega, zaradi različnih oblik nasilja, okoljskih katastrof, zaradi krivične razporeditve dobrin zemlje, trgovanja s človeškimi bitji v vseh njenih oblikah in zaradi nepotešene želje po dobičku, kakor nas je spodbudil papež Frančišek za letošnji postni čas.

Na poseben način bomo k svoji molitvi pridružili vse, ki jih stiska okužba z novim koronavirusom. S svojo molitvijo želimo objeti vse obolele in svojce, ki trepetajo, kako se bo bolezen razvijala. Želimo objeti vse zdravstvene delavce, zdravnike, medicinske sestre in vse drugi, ki kakorkoli pomagajo obolelim, da bi bolezen premagali. Želimo objeti vlado in vse, ki v sodelovanju z njo iščejo najboljše in najučinkovitejše načine, kako bi bolezen zajezili. Želimo objeti vse, ki so zaradi virusa umrli in njihove domače.

Jezus je tudi nocoj z nami. Uresničuje obljubo o tem, da bo z nami do konca sveta. Z nami je tudi v času prizadevanja, da bi premagali okužbo. Predvsem pa je z nami v iskreni prošnji, da bi se nam skozi to preizkušnjo odprle oči in bi jasneje videli svoje poslanstvo v tem svetu.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...