Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Sodelavci Radia Ognjišče (foto: Tatjana Splichal)
Sodelavci Radia Ognjišče | (foto: Tatjana Splichal)

Radio Ognjišče stopa odločno NAPREJ!

Radijski utrip | 06.04.2020, 10:47 Uredništvo Radia Ognjišče Mirjam Judež

Drage poslušalke, cenjeni poslušalci, spoštovani prijatelji!

Nenavaden čas, v katerem smo se znašli, tudi od nas zahteva previdne, a odločne korake. Radio Ognjišče ostaja z vami, podnevi in ponoči, vendar odslej s precej zmanjšano ekipo. Tudi sam način dela je trenutno veliko bolj zahteven, zato v iskanju najboljših rešitev sprejemamo preudarne odločitve. Tako boste v teh dneh pogrešali kakšno rubriko ali oddajo, pa tudi radijski glas.

Naša osnovna zaveza pa neomajno ostaja. Prinašati v vaše domove, ob verodostojnih informacijah, dobre in plemenite zgodbe, predvsem pa veselo Evangeljsko sporočilo.

Radio Ognjišče stopa odločno naprej.

Za vas in z vami!


Spremembe v programu Radia Ognjišče: skupaj zmoremo!

Svetovalnica je bila namenjena programu Radia Ognjišče, pogledu naprej in pa spremembam, ki so jih prinesle nove razmere. Vsi čutimo posledice in tudi program Radia Ognjišče bo okrnjen, toda vsebine, ki so bile že doslej »aktivna protivirusna učinkovina«, bodo v teh časih še večkrat na sporedu. Z nami je bil odgovorni urednik radia Tadej Sadar, s katerim se je na daljavo pogovarjal Jure Sešek.

Oddaljeni smo, pa smo si blizu. Splošen pogled na naš program – k vsebinam, ki lajšajo te dni.

Poleg kakovostnih informacij, katere verodostojnosti dnevno preverjamo pri strokovnjakih, skušamo veliko pozornosti nameniti čustvenim in duhovnim stiskam, ki jih povzroča ta čas.
V različnih nagovorih in v molitvah bomo še naprej povezani z našimi škofi, s pomočjo tehnike pa tudi z redovnicami in duhovniki in njihovimi župnijami. Viktor Frankl pravi, da imamo danes veliko stvari, od katerih živimo in premalo, za kar živimo. Za ta smisel se bomo trudili v oddajah, ki bodo ostale in v celotnem programu, ki pa bo vendarle nekoliko drugačen. Nekaj oddaj bo moralo za nekaj časa v osamo, vsekakor pa bomo za vas iskali dobre novice, ki so v teh časih kot balzam za vse nas.

Katerih oddaj do konca maja torej ne bo?

Oddaje, ki bodo v času izrednih razmer odpadle, so:

Sobotna Kateheza
Srečanja (tretji torek v mesecu)
Od slike do besede
Šport
Ritem srca
Z ljudmi na poti

Graditelji (ponovitev starih oddaj)
Sol in luč (ponovitev starih oddaj)
Radijski roman (ponovitev romana Pesem o Bernardki)

Rubrike:
Pojte Gospodu in Pojte Gospodu vsi
Minute za kmetijstvo (nekaj bomo ohranili v poročilih ob 9h)
Iz Betanije
Kulturni utrinki
Vabilo na pot
Naš pogled
Poročila ob 17h

Gre za približno 30 % siceršnjih oddaj in rubrik. Seveda bodo okrnjene tudi ostale oddaje, ki ostajajo, jih bomo pa skušali izvesti po najboljših močeh (Spoznanje več..., Pogovor o ipd.).

Delovnik dežurnega voditelja na programu bo krajši. Ob delavnikih začnemo ob 6h, končamo ob 21, med vikendom ob 7.30, končamo pa ob 15.30. Moram izraziti veliko hvaležnost, ker veliko naših sodelavcev oddaje pripravlja brez plačila, tudi zato lahko veliko prispevkov vseeno pričakujete tudi v tem času. Morda ob tem tudi izkoristim priložnost, da se jim zahvalim. Vsem petkovim komentatorjem, pripravljalcem oddaj Luč v temi, Vstani in hodi, O klasiki drugače. Nekateri pa se v tem času odpovedujejo honorarju. Tako iskrena hvala tudi njim.

Dvakrat brez Prijateljev Radia Ognjišče ne zmoremo: program delamo za vas, ne zase in le z vašo pomočjo lahko delamo tisto, kar delamo!

Kako pa je sicer s programom, je težko pridobiti vsebine?

Program sproti prilagajamo, nekaterih vsebin je dovolj, nekatere pa bi radi ponudili, toda za kakovostno izvedbo bi potrebovali veliko truda in ljudi, kar je ta trenutek težko. Če pogledate večerni program pred mašo, npr. sestre iz Mirne peči, iz Nazarij in iz Ljubljane so hitro prikimale in pripravljajo molitev pred in po maši litanije. Prav tako duhovniki z veseljem pripravijo razmišljanje, ki ga poslušamo ob popoldnevih. Radi pa bi ponudili tudi globlje vsebine, razmišljanja o različnih smislih, na katera pa je v takšnem času še posebej težko odgovoriti.

Kako pa je s finančnim stanjem radia?

Za to vprašanje sicer nisem najboljši sogovornik, je pa tako, da že zaradi našega nepridobitnega statusa ne moremo ustvarjati neke zaloge, kar je v mirni dobi sicer dobro, saj se mora vsak morebiten dobiček vrniti nazaj v program (pa ne, da bi ga bilo veliko), po drugi strani pa je to za takšne primere težavno. Kolikor vem, še ne bijemo plat zvona, ampak brez te možnosti, ki jo ponuja država, bi čez nekaj mesecev lahko bilo zelo težko. Ob tem ne morem mimo spodbude posameznikov, ki so že vnaprej zaslutili težavnost trenutka in se brez posebnega vabila odzvali in nas podprli s prispevki, prijavilo se je tudi kar nekaj novih PROjevcev, kar nas še posebej opogumlja. Prijatelji Radia Ognjišče ste naša ključna opora že od samega začetka, v takšnih trenutkih pa ste še toliko bolj pomembni. Torej, en velik hvala v imenu vseh radijcev.

Velikonočni program na Radiu Ognjišče

V velikem tednu bo še malo poodmeval radijski misijon, ki smo ga zaključili v soboto in upam, da je dosegel svoj namen. Misijon je bil pripravljen pred pol leta in še malo prej z naslovi in vsebino in je mali čudež, da so naslovi ustrezali tudi tako drugačnim časom, v katerih smo.

Praznične bodo že Svetovalnice, v katerih boste slišali tako praktične nasvete o kuhi, kot življenjske, kako se brez spovedi spraviti z Bogom. Na Veliki četrtek in Veliki petek bo prenos obredov ob 18h, na Veliko soboto bo jedi blagoslovil glavni urednik, Franci Trstenjak, ob 12h, zvečer bo vigilija ob 20h. Velikonočno jutro bomo začeli z blagoslovom žegna ob 8h (Franci Trstenjak), maša pa bo ob 10h. Vsi prenosi bogoslužja bodo iz murskosoboške stolne cerkve.

Radio Ognjišče
Radio Ognjišče © Radio Ognjišče

Radio Vatikan – iščemo rešitev

Da neka oddaja ni na sporedu, kot je napovedana, tudi nam ni v veselje. Toda ker je prenos svete maše, ki se začenja ob 19h, živ, torej ne gre za posnetek, tudi dolžina varira. Že nekaj časa iščemo rešitev te težave.

Damjan iz Ljubljane je lepo sklenil tokratno Svetovalnico z besedami: »Ko se poslušalci sprašujejo, kaj bo okrnjeno in manjkalo, se moramo zavedati, da bo program odvisen tudi od nas, ki RO poslušamo in podpiramo. Naj se v nas prebudi zavest, da oddaje in program bo, če bomo strnili vrste in pomagali radiu.«

Opoldanska molitev angelovega češčenja, še več molitve in cerkvene glasbe?

Na radiu prejemamo več različnih pobud. Vsako jemljemo resno, toda prav tako resno pa upoštevamo vse poslušalce. Tako, kot je zelo težko zadovoljiti različne glasbene okuse, je težko nagovarjati različne skupine poslušalcev. Morda se kdo spomni, kako smo pred leti risali kroge župnijske skupnosti. V prvi krog smo napisali »sodelavci«, v drugega »nedeljniki«, v tretjem pa so bili »oddaljeni«, ki redko pridejo k maši. V primeru Radia Ognjišče bi lahko narisali še četrti krog in vanj napisali »iskalci«. To so tisti poslušalci, ki ne hodijo k maši in tudi ne poznajo cerkvenega jezika, če se smem tako izraziti. Mi uporabljamo besede, kot so: občestvo, evangeljska skrivnost, dar svete maše ipd. in to razumemo. Za mnoge so to popolnoma tuji izrazi. Tako je tudi z molitvijo. Ni vse za vsakega. Apostol Pavel pravi »nedoraslim v Kristusu«, kot jih imenuje: »Mleka sem vam dal piti, ne jedi, saj je še niste zmogli.« Tako moramo tudi mi biti pozorni do vseh različnih skupin, ki jim je Radio Ognjišče namenjen. To ne pomeni, da se Kristusa sramujemo. Nikakor, še več, ko smo že pri Kristusu, moramo pogledati, na kakšen način se je On približal različnim skupinam. V veliki večini je poučeval v prilikah. Brez moraliziranja, brez visokoletečih besed, pripovedoval je »zgodbe«. In zanimivo, prav to nas učijo največji strokovnjaki za radijski medij. Pripovedujte zgodbe! To ljudi nagovori. Lahko bi vzel za primer tudi Mater Terezijo, ki je veliko molila sama, ko pa je šla na ulico je bila zgolj živ in pričujoč zgled Ljubezni. Kdor je poslušalec Radia Ognjišče, dobro ve, da lahko najde tako sveto mašo, kot vsakodnevno molitev. Če pa to raztegnemo skozi ves dan, bomo gotovo s tem postali nerazumljivi za tiste, ki smo jim, če dobro premislimo, pravzaprav prvim namenjeni. Ne pozabite, govorimo o radiu, ne o cerkvi, ne o redu, ne o pastoralni službi. Pred leti, ko smo spreminjali radijski shemo, smo delež verskega programa povečali, ne zmanjšali. Ob tej priložnosti izrekam zahvalo sestram karmeličankam iz Mirne peči, klarisam iz Nazarij in uršulinkam iz Ljubljane. Skušali bomo ohraniti to večerno molitev, ki nas povezuje.

Nekaj vprašanj poslušalcev:

Poslušalka Vojka s Primorske sprašuje, če bosta oddaji »Za življenje«, Svetovalnica ostali?
»Svetovalnica in oddaje Za življenje ostanejo, z gosti se že dlje časa povezujemo na daljavo. To je že dolgo let ena najbolj priljubljenih oddaj našega radia. Svetovalnice in radijsko vsebino hkrati skušamo odmakniti od neprestanega govora o virusu in o posledicah, a kljub vsemu nas samo življenje vedno vrača v nazaj k tej temi.«

Nives iz Vipavske doline (in mnogi drugi poslušalci) je zelo hvaležna za radijski misijon.
»Ko sem gledal zadnji naslov radijskega misijona: »Si upaš živeti skupaj?«, me je vedno znova pretreslo, kako je Sv. Duh napovedal, da se bomo morali s tem »živeti skupaj« zelo konkretno spoprijeti vsi mi. To priložnost moramo izkoristiti tudi v dobro. Skupaj smo in doživimo svojo družino bistveno drugače, kot smo jo prej in s tem moramo živeti. Misijonarjem se zahvaljujem za veliko delo, ki so ga opravili v minulem tednu.«

Silvo s Ptuja je vprašal, če bo manjkal kateri od jutranjih voditeljev in ali ostane rubrika Naš pogled.
»Z današnjim dnem je 13 sodelavcev RO »na čakanju«. Od jutranjih voditeljev boste pogrešali Matejo Subotičanec in Roberta Božiča. Glede Našega pogleda bomo delovali po principu: če bo kdo od sodelavcev kaj pripravil, da ima že zbrano in napisano, bomo z veseljem objavili. Nekaj bo, zagotovo pa ne v obliki, kot smo je vajeni.«

Damjan iz Ljubljane pravi, da odkar smo šli na podkaste in prenovili spletni arhiv, starih oddaj izpred več let ne najde.
»Čisto na dnu novega avdio arhiva je bližnjica do starega arhiva (na tej povezavi) in tam je dostopno vse.«

Damjan iz Ljubljane je lepo sklenil tokratno Svetovalnico z besedami:
»Ko se poslušalci sprašujejo, kaj bo okrnjeno in manjkalo, se moramo zavedati, da bo program odvisen tudi od nas, ki RO poslušamo in podpiramo. Naj se v nas prebudi zavest, da oddaje in program bo, če bomo strnili vrste in pomagali radiu.«

»Hvala za lepe besede, spodbudo in pobudo. Ko se je kriza zares dotaknila Slovenije, smo dobili ogromno odpovedi oglasov, oddaj, od katerih smo v veliki meri odvisni in zato smo se morali odločiti za to potezo, da gre 13 sodelavcev »na čakanje«, kar je dovolj zgovoren podatek. Dvakrat brez Prijateljev Radia Ognjišče ne zmoremo: program delamo za vas, ne zase in pa drugič, le z vašo pomočjo lahko delamo tisto, kar delamo! Vseh 13 sodelavcev, ki so doma, pogrešamo, pa čeprav na daljavo. Želimo, da se čim prej stvari uredijo in se kmalu srečamo na naših hodnikih, da naredimo nekaj lepega za radijsko družino in našo širšo družino – družino Prijateljev Radia Ognjišče.«

Radijski utrip
Družina Bec (photo: osebni arhiv družine Bec) Družina Bec (photo: osebni arhiv družine Bec)

Starši smo danes pred novimi izzivi

Z današnjim praznik Gospodovega oznanjenja Mariji zaključujemo tudi Teden družine. Od ponedeljka do petka so se družine iz celotne Slovenije zbirale na večerni zoom povezavi, med katero so ...

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...