Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Veterinar (foto: Laureetta Williams / Pixabay)
Veterinar | (foto: Laureetta Williams / Pixabay)

Cepljenje proti bolezni modrikastega jezika odloženo

Kmetijstvo | 18.03.2020, 11:46 Robert Božič

Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano je sporočilo, da se do nadaljnega odloži izvajanje cepljenja proti steklini in druge nenujne veterinarske storitve. Tudi umetno osemenjevanje krav je vsaj za tri tedne odloženo, prav tako cepljenje proti BTV, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano je sporočilo, da se do nadaljnega odloži izvajanje cepljenja proti steklini in druge nenujne veterinarske storitve. Tudi umetno osemenjevanje krav je vsaj za tri tedne odloženo, prav tako cepljenje proti BTV, smo poročali v jutranji rubriki Minute za kmetijstvo in podeželje.

Veterinarska zbornica Slovenije je namreč z namenom zaščite delavcev v veterinarski stroki in naročnikov njihovih storitev prilagodila veterinarske storitve. Delovni čas veterinarskih ambulant je omejen. Zagotavlja se le nujno potrebne veterinarske posege, če je le mogoče po predhodni najavi. 24 urno dežurstvo ostaja zagotovljeno samostojno ali v dogovoru s sosednjimi ambulantami. Hkrati so odpovedani oziroma preloženi vsi nenujni posegi.

Cepljenje proti bolezni modrikastega jezika

Cepljenje proti steklini je do 15. aprila oziroma za čas trajanja epidemije odloženo. Odpovedano je tudi osemenjevanje vseh plemenic od 15. marca za najmanj tri tedne. Zaradi razglašene epidemije koronavirusa se bo tudi cepljenje proti bolezni modrikastega jezika izvedlo le na kmetijah, kjer je bilo letos že opravljeno prvo cepljenje in je to potrebno za dokončanje primarnega cepljenja, sicer pa se do preklica vsa cepljenja proti tej bolezni ne opravlja.

Tudi pri veterinarjih naročanje

Vsi uporabniki veterinarskih storitev v ambulantah naj se na pregled predhodno naročijo, tudi v primeru urgence je o prihodu potrebno predhodno po telefonu obvestiti ambulanto in v ambulante vstopati posamično. Tisti, ki čakajo na vrsto, naj med seboj vzdržujejo razdaljo najmanj 1,5 m, v ambulanti pa naj žival spremlja le ena oseba. Pri obisku veterinarja sledite navodilom osebja glede ravnanja in biovarnostnih ukrepov v času obiska v ambulanti.

Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.