Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
 (foto: Rok Mihevc)
| (foto: Rok Mihevc)

"Ali je dovoljeno spovedovanje po telefonu?" In še mnogo drugih vprašanj ...

Cerkev na Slovenskem | 16.03.2020, 11:15 Rok Mihevc

Slovenski škofje so sprejeli izredne ukrepe za preprečevanje virusnih okužb in širjenja COVID19. Glede na zaostrene razmere, po posvetu s strokovnjaki in z željo, da se zaščiti zdravje in življenja vernikov, so škofje določili, da so do nadaljnjega odpovedane vse svete maše, podeljevanje zakramentov, zakramentalov, ljudske pobožnosti, župnijska praznovanja in drugi dogodki ter vsa srečanja.

Najpogostejša vprašanja, ki so jih prejeli na Slovenski škofovski konferenci na temo odpovedi bogoslužja in epidemije COVID19.

1. Sveta maša

Kdaj bodo svete maše v cerkvah?

V izogib širjenju COVID19 in za ohranjanje zdravja prebivalstva, so do nadaljnjega odpovedane vse svete maše, podeljevanje zakramentov, zakramentalov, ljudske pobožnosti, župnijska praznovanja in drugi dogodki ter vsa srečanja. Duhovniki darujejo svete maše po sprejetih namenih izključno zasebno, brez prisotnosti vernikov. Somaševanje duhovnikov in skupno obhajanje ni dovoljeno. Vse svete maše so odpovedane dokler ne bo preklicana epidemija. Ocenjujemo, da bogoslužja v cerkvah ne bo vsaj do maja.

Kje lahko spremljam sveto mašo na TV oz. spletu?

Škofje ordinariji do preklica podeljujejo slovenskim katoličanom spregled od dolžnosti udeležbe pri nedeljski sveti maši. Verniki naj nadomestijo odsotnost od svetega bogoslužja z molitvijo, postom, dobrimi deli, prebiranjem Božje besede, spremljanjem svete maše po radiu, TV oziroma spletu ter s prejemom duhovnega obhajila.

Kaj je duhovno obhajilo in kako ga prejmem?

Če nikakor ni mogoče, da bi sodelovali pri sveti maši in prejeli sveto obhajilo, je primerno, da ga prejmemo v duhovni obliki.

Kako naj verniki preživimo čas epidemije, če ne moremo obiskovati cerkva in biti pri sv. maši?

Vsi verniki se morajo preventivno samoizolirati ter posvetiti čas molitvi za zdravje bolnikov, zdravstvenega osebja in čim prejšnji konec epidemije.

Kaj naj naredim, če v naši župniji duhovnik še vedno javno mašuje z verniki?

V tem primeru obvestite škofijo, ki bo kontaktirala duhovnika in od njega zahtevala upoštevanje navodil slovenskih škofov.

2. Zakramenti

Ali lahko krstimo svojega otroka?

Vsi krsti so odloženi za čas po koncu epidemije. V smrtni nevarnosti lahko krsti vsak človek, pri tem mora upoštevati naslednja navodila: Katoliška cerkev uči, da je krst potreben za zveličanje tistim, ki jim je bil evangelij oznanjen in imajo možnost prositi za ta zakrament. Redna delivca krsta sta škof in duhovnik, lahko pa tudi diakon. Ko preti smrtna nevarnost more krstiti vsak človek, če le ima namen storiti to, kar dela Cerkev. Glavo kandidata tri krat oblije z vodo (ni potrebno, da je blagoslovljena) in izreka krstni obrazec: »Jaz te krstim v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.« Če ni neposredne smrtne nevarnosti, tisti, ki krščuje, najprej moli vero, nato otroka oz. kandidata oblije z vodo in pri tem izgovarja krstni obrazec. Če pa oseba že umira, opustimo vse druge obrede, krstitelj samo otroka oblije z vodo in obenem izgovarja običajne besede. Če je mogoče, naj bi bila pri krstu še kakšna druga priča. Če otrok (bolnik) ozdravi, se opravi sprejem že krščenega otroka v cerkvi, pri katerem se opravi celoten krstni obred brez samega krsta.

Kdaj se bova lahko cerkveno poročila?

Vse poroke so do nadaljnjega odpovedane. Dovoljene so poroke samo v smrtni nevarnosti, v tem primeru se obrnite na najbližjega duhovnika.

Kje lahko prejmem zakrament spovedi v času epidemije?

Podeljevanje zakramenta sprave je do nadaljnjega odpovedano. Duhovniki imajo prepoved spovedovanja do preklica. Samo v smrtni nevarnosti duhovnik lahko podeli zakrament svete spovedi, v tem primeru se obrnite na najbližjega duhovnika.

Ali je dovoljeno spovedovanje po telefonu?

Spovedovanje po telefonu, preko spleta ali druge digitalne oblike je izrecno prepovedano.

Moral bi se poročiti cerkveno, civilno sem že poročen. Kdo bo povrnil stroške priprave in vplačane takse?

Vse poroke so do nadaljnjega preložene. Vplačana taksa za poročni zapisnik ostane veljavna.

Kako naj duhovnik podeli bolniško maziljenje v primeru smrtne nevarnosti (umirajočega bolnika)?

V izrednih navodilih škofov je zapisano, da duhovnik lahko podeli maziljenje v smrtni nevarnosti pod pogojem, da sta on in bolnik ustrezno zaščitena. Konkretno to tudi pomeni, da ima duhovnik pri podeljevanju zakramenta rokavice. Z vidika veljavnosti je dovolj, da je bolnik maziljen samo na enem mestu telesa (vseeno katerem – podobno kot ob prometni nesreči, ko so morda celo in roke tako poškodovane, da jih ni mogoče maziliti). Bolniški duhovniki in duhovniki, ki oskrbujejo domove za ostarele in druge podobne ustanove, morajo upoštevati navodila omenjenih ustanov za preprečevanje okužb.

3. Pogrebi

Ali so cerkveni pogrebi dovoljeni?

Cerkveni pogrebi so dovoljeni ob upoštevanjem navodil pristojnih državnih oblasti. V takšnem primeru svojci po telefonu oz. e-pošti obvestijo domačega župnika in se udeležijo pogreba v najožjem krogu (čim manj udeležencev). Pri tem upoštevajo medsebojno razdaljo 1,5 metra. Pogrebna sveta maša bo lahko darovana po preklicu tega navodila.

4. Verski dogodki in kateheza

Kdaj se bo začel verouk?

Do preklica po župnijah ni verouka in drugih oblik izobraževanja ter župnijskih srečanj. Kateheti naj starše prosijo, da manjkajočo snov predelajo skupaj s svojimi otroki.

Kdaj bodo odprte župnijske pisarne, škofijski uradi in cerkveni arhivi?

Škofijske in župnijske pisarne, cerkveni arhivi ter drugi cerkveni uradi ostanejo do nadaljnjega zaprti. Verniki se lahko na župnijske urade obrnejo samo po telefonu oziroma e-pošti.

Kdaj bodo odprti cerkveni vrtci, osnovne in srednje šole, Teološka fakulteta UL in Katoliški inštitut in Karitas?

Katoliški vrtci, šole in druge izobraževalne ter karitativne ustanove morajo slediti navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Ministrstva za zdravje RS.

Ali lahko verniki obiskujemo samostane redovnic in redovnikov?

Obiski v samostanih so do nadaljnjega odpovedani.

Ali je križev pot na prostem dovoljen?

Javno organizirani križevi poti so izrecno prepovedani. Dovoljena je samo osebna molitev križevega pota v naravi.

5. Bogoslužni prostori

Ali so cerkve lahko odprte za osebno molitev?

Da. Župniki lahko po svoji presoji odprejo cerkve izključno za osebno molitev pod naslednjimi pogoji: Cerkve so odprte samo za osebno molitev zdravih vernikov brez simptomov akutne pljučne bolezni. Istočasno je lahko v cerkvi največ 10 oseb, med katerimi mora biti vsaj 1,5 metra razdalje. Cerkev, ki je odprta za vernike, je treba vsaj dvakrat na dan očistiti z razkužilnimi sredstvi (kljuke vrat, klopi itd.). Vernikom mora biti v cerkvi na voljo razkužilno sredstvo za roke.

Ali lahko duhovnik prihaja maševati v samostan redovnic?

Ne.

Ali je smiselno zvoniti, v kolikor so sv. maše odpovedane?

V času epidemije je pomembno, da župniki zvonijo tako kot običajno. Zvonjenje je v teh časih ena izmed povezav med verniki in župnijo. Predlagamo, da župniki vsak dan ob 12h zvonijo dlje časa (15 minut) in preko oznanil ali spleta povabijo vernike k molitvi za zdravje.

Kje lahko dobim blagoslovljeno vodo?

Dostop do blagoslovljene vode je v času epidemije otežen. Edina možnost je, da duhovniki oz. diakoni, ki imajo odprte cerkve za osebno molitev (do 10 oseb) v njih postavijo zaprto posodo z blagoslovljeno vodo. Pomembno je, da se posoda z zunanje strani redno razkužuje.

Svoja vprašanja lahko posredujete na info@rkc.si.

Vir: Katoliška cerkev

Na spletni strani Katoliške cerkve so pripravili posebno stran, kjer lahko na enem mestu dobite vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19. Do nje lahko dostopate preko povezave.

 

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Zdravstvo
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...