Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Papež Frančišek (foto: Siciliani-Gennari/SIR)
Papež Frančišek | (foto: Siciliani-Gennari/SIR)

Papež v času epidemije spodbuja: Povezani s Kristusom nismo nikoli sami

| 15.03.2020, 14:02 s. Brigita Zelič

Papež Frančišek danes že drugo nedeljo zapored zbranih romarjev ni nagovoril z okna apostolske palače, saj je trg sv. Petra zaprt, Italija pa ostaja v karanteni. Svoj nagovor je imel v knjižnici. Še pred tem so iz Vatikana sporočili, da bodo vse velikonočne slovesnosti zaradi koronavirusa potekale brez vernikov. Velika noč bo letos 12. aprila. Tiskovni urad Svetega sedeža je sporočil še, da bodo tudi v prihodnjih dneh ob sedmi uri prenašali sveto mašo, ki jo bo papež daroval v kapeli Doma svete Marte.

Opoldanski nagovor je danes sveti oče začel z zahvalo vsem duhovnikom, ki so si izmislili tisoč načinov, kako biti blizu svojim ljudem, da bi se ne počutili zapuščeni. Posebej je navedel milanskega nadškofa, ki ga je v minulih dneh je videl na fotografiji, kako na strehi milanske stolnice sam moli pred Marijo, to dopoldne pa je na Polikliniki maševal za bolne, za zdravnike, bolničarje in prostovoljce.

V tej situaciji epidemije, ki jo živimo bolj ali manj izolirani, smo povabljeni k vnovičnemu odkritju in poglobitvi vrednosti občestva, ki povezuje vse ude Cerkve.

Papež Frančišek je za tem ob evangeljskem odlomku 3. postne nedelje, ki govori o želji Samarijanke, da bi od Jezusa prejela dar žive vode spomnil, da je Samarijanka po srečanju z Jezusom vsem pripovedovala, da je »on resnično odrešenik sveta.« (Jn4,42) »Tudi mi, ki smo po krstu prerojeni v novo življenje, smo poklicani pričevati o življenju in upanju, ki sta v nas. Če sta naše iskanje in naša žeja v Kristusu popolnoma potešena bomo razodevali, da odrešenje ni v »stvareh« tega sveta, ki na koncu prinašajo sušo, temveč v Njem, ki nas je vzljubil in nas še vedno ljubi: Jezus naš Odrešenik, po živi vodi, ki nam jo daje.«

Opoldanski nagovor je sveti oče sklenil s prošnjo k Božji Materi naj nam pomaga krepiti željo po Kristusu, ki je vir žive vode in je edini, ki lahko poteši žejo po življenju in ljubezni, ki jo nosimo v srcu.

Po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu je papež Frančišek še dejal: »V tej situaciji epidemije, ki jo živimo bolj ali manj izolirani, smo povabljeni k vnovičnemu odkritju in poglobitvi vrednosti občestva, ki povezuje vse ude Cerkve. Povezani s Kristusom nismo nikoli sami, temveč smo eno samo Telo, katerega je Glava je Kristus. Gre za povezanost, ki se hrani z molitvijo in tudi z duhovnim obhajilom. To je zelo priporočena pobožnost, kadar ne moremo prejeti zakramenta evharistije. To rečem za vse, zlasti za ljudi, ki živijo sami.«

Ob koncu se je vsem, ki pomagajo lajšati trdoto trenutne situacije toplo zahvalil in jim zaželel obilje Božjega blagoslova in Marijino varstvo.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju