Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Janez Janša (foto: Rok Mihevc)
Janez Janša | (foto: Rok Mihevc)

Lista ministrskih kandidatov v državnem zboru, zaslišanja že v tem tednu

Slovenija | 08.03.2020, 10:18 Helena Križnik

Tudi uradno je znano, s kakšno ekipo želi premier Janez Janša voditi Slovenijo. O imenih ministrskih kandidatov je javnost ugibala že nekaj časa, velikih presenečenj ni. Koalicijski partnerji so listo uskladili, od sinoči je v državnem zboru. SDS pripada sedem resorjev, SMC štirje resorji, NSi trije in DeSUS dva resorja. Ministrski kandidati se bodo v prihodnjem tednu predstavili pred parlamentarnimi delovnimi telesi.

Kot piše STA, je že več dni znano, da želi SDS na vrhu ministrstva za zunanje zadeve, ki bo odigralo ključno vlogo tudi pri prihajajočem predsedovanju naše države Svetu Evropske unije, poslanca Anžeta Logarja. Prav tako pričakovan je predlog poslanca Andreja Širclja za ministra za finance. Med ministre se seli še en poslanec največje koalicijske stranke Zvonko Černač - pristojen bo za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.V SDS na čelu ministrstva za okolje in prostor vidijo Andreja Vizjaka. Do konca ni bilo jasno, kdo bo skrbel za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. V SDS želijo to nalogo zaupati zgodovinarki in publicistki Heleni Jaklitsch. Če bo vlada potrjena, bo notranji resor vodil Aleš Hojs, ki je med drugim predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. Ugibanj o možnem kandidatu za ministra za kulturo je bilo precej, na to funkcijo se vrača Vasko Simoniti.

Jasno je bilo, tako STA, da si želi predsednik SMC Zdravko Počivalšek še naprej voditi gospodarski resor. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bi iz te stranke prevzela Simona Kustec, ki je bila v minulem mandatu vodja poslancev SMC. Če bo listi prižgana zelena luč, bo na vrh pravosodnega ministrstva stopila generalna sekretarka vlade Mira Cerarja Lilijana Kozlovič. Z vodenjem ministrstva za javno upravo se bo spopadel pravnik Boštjan Koritnik.

NSi v tretjo Janševo vlado pošilja najmlajšo ekipo, sestavljajo jo kar trije nekdanji predstavniki za odnose z javnostmi. Aktualni predsednik stranke Matej Tonin bo prevzel obrambni resor, poslanec Jernej Vrtovec infrastrukturnega, strokovni sodelavec poslanske skupine Janez Cigler Kralj pa ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Še ministrska kandidata DeSUS. Strankina predsednica Aleksandra Pivec želi ohraniti vodenje kmetijskega resorja, zdravstveni resor bo vodil Tomaž Gantar.

Kaj bo največji izziv nove vlade?

Po zaslišanjih pred parlamentarnimi delovnimi telesi bo sledilo glasovanje o celotni ekipi. »Mislim, da bo največji izziv, da se bo vlada zavedala te sestave, da ni vlada enega pola, ene stranke, ampak vlada štirih strank, ki prihajajo z različnih polov,« je za naš radio poudaril politični analitik dr. Aleš Maver. Najpomembnejše se mu zdi, da vsi skupaj razumejo, da je novo vlado omogočil kompromis, zato mora ostati vlada kompromisa.

Slovenija, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.