Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Slavljenje (foto: Pixabay)
Slavljenje | (foto: Pixabay)

V Ljubljani edinstven slavljenski dogodek

Duhovnost | 05.02.2020, 07:28 Andrej Jerman Rok Mihevc

V tokratni oddaji Ritem srca XXL smo povabili na slavilni koncert EZ AZ A NAP - This Is The Day - Roadshow, ki bo 9. februarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Na njem bodo nastopili Martin Smith, Noel Richards, Andrej Grozdanov, Pinter Bela, Svetnik, ABEND in Checkpoint. V oddaji smo gostili Tadeja Vindiša, ki je strnil nekaj svojih vtisov ob prihajajočem dogodku.

Dogodek nosi naslov This Is The Day, organizira pa ga madžarska krščanska skupnost, ki želi tudi na tak način povabiti na poletni krščanski glasbeni spektakel na štadionu Puskas v Budimpešti, kjer se bodo zvrstila svetovno znana imena s področja sodobne krščanske glasbe. Edinstven slavljenski dogodek v Sloveniji pa se bo odvil v nedeljo, 9. februarja ob 19.00 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Cena posamezne vstopnice je 7€, nakup pa je mogoč prek vseh prodajnih točk Eventima. Več o dogodku.

This is the day!
This is the day! © Katoliška mladina

Kdo je Martin James Smith?

Je angleški pevec, kitarist, skladatelj in producent. Nekoč je bil poznan kot frontman zasedbe Delirious. Po razpadu skupine leta 2009 je postal solo izvajalec. V svetu sodobne krščanske glasbe pa je Smith priznan kot eden izmed najbolj vplivnih avtorjev in izvajalcev te zvrsti glasbe, ki je med drugim podpisan pod uspešnice: "I Could Sing of Your Love Forever", "History Maker", "My Glorious", "Did You Feel the Mountains Tremble?", "Shout to the North", "Deeper", "Majesty (Here I Am)", "What a Friend I've Found", "Lord, You Have My Heart" in druge.

Martin Smith je sicer kariero glasbenika sicer začel kot tonski mojster v enem izmed studijev v Eastbourne-u, huda prometna nesreča in okrevanje po njej pa sta mu povsem spremenila pogled na življenje in njegov življenski cilj je postal oznanjevanje Kristusove ljubezni ... na njemu domač način seveda – z glasbo. Takrat je ustanovil je zasedbo Deliriuos? S katero je med leti 1993 in 2009 posnel več kot 20 studijskih albumov. Skupina Delirious je leta 2006 zaigrala v Osjeku na takratnem KristFestu ... kjer je odmevala tudi naslednja pesem – Rain Down – odpri se nemo in se zlij na nas, želimo si žive vode, zalij naša srca z svetim ognjem.

Po razpadu skupne Delirious je Martin Smith vodil odmeven dobrodelni glasbeni projekt CompassionArt (dostopen na CD+DVD tudi v SLO), v katerem so se v ustvarjanju novih pesmi združili mnogi znani krščanski glasbeniki: Michael W. Smith, Matt Redman, Tim Hughes, Israel Houghton, Darlene Zschech, Paul Baloche ... Torej sama znana imena s sveta sodobne krščanske glasbe.

Martin Smith je mož in oče 6 otrok. Njegova žena Anna je sestra Jona Tatcherja, basista Deliriousov. Njuni avtobiagrafiji sta na voljo tudi v SLO (angleški knjigi na PrepihMedia.com): - Martinova »Delirious« in morda še bolj zanimiva (z druge perspektive:) – »Meet Mrs. Smith« s podnaslovom »Moje avanture s 6 otroci, 1 možem rock zvezdo in srcem za boj proti revščini«. Smith je eden tistih znanih oseb in voditeljev slavljenja, ki dejansko prepotujejo svet, da oznanjajo Božjo besedo in da ponesejo to vrsto molitve do ljudi vseh narodov. Leta 2013 je na turneji skupaj z Mattom Redmanom obiskal tudi Zagreb, koncerta se je udeležilo tudi veliko Slovencev.

Martin Smith
Martin Smith © FB

Njegovi samostojni albumi:

2013 God's Great Dance Floor – Step 01 + Step 02;
2014 Back to the start
2018 Love Song For A City; Live Worship From Around The Globe
2019 Iron Lung

Nekatere njegove pesmi pojemo tudi v slovenščini: Moje imaš srce – Lord You Have My Heart, Jezus, moj prijatelj – What a friend I've found (oboje posnel Svetnik, album Največji), Vzvišen si – Majesty, Moj čudovit' – My glorious. Glasba torej ne pozna meja, glasba, ki oznanja Gospoda pa je namenjena prav temu ... da gre čez vse ovire in doseže in seže tudi v srca tistih najbolj oddaljenih. In če njegova glasba ni vedno najbolj poslušljiva tako, da bi jo vzljubil in pesem zapel prvič, ko jo slišiš; je pa drzna! Lahko bi rekli, da prodira v globine in močno temelji na Svetem pismu.

Njegov aktualni album Iron Lung že z naslovom nakazuje njegovo osebno izkušnjo iz ranega otroštva. Takrat je bilo njegovo življenje na nitki, pri življenju pa ga je ohranjala naprava Iron Lung – železna pljuča. Gre za medicinski pripomoček, ki je pljučnim bolnikom nekoč omogočal preživetje. To obdobje ranjenosti, bolezni in trpljenja je glavni motiv albuma, s pomočjo katerega se navezuje na različne svetopisemske vrstice; tako npr. pesem Everybody is broken se opira na 37. poglavje knjige preroka Ezekiela: dolina suhih kosti, ki so oživele. »Glejte, poslal bom duha v vas in boste oživele. S kitami vas bom obdal in dal, da bo zrastlo meso na vas. Prevlekel vas bom s kožo in vam dal duha, da boste oživele. Tedaj boste spoznali, da sem jaz GOSPOD.« – Tako prenovitev potrebujemo mi vsi – da nas Bog prenovi od znotraj navzven.

Edinstven slavljenski dogodek v Sloveniji se bo odvil v nedeljo, 9. februarja ob 19.00 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Cena posamezne vstopnice je 7€, nakup pa je mogoč prek vseh prodajnih točk Eventima.

Kdo je Noel Richardson?

Noel Richards prav tako prihaja iz Velike Britanije. Z njegovo ženo Tricio sta že davnega leta 1987 napisala znan napev »All heaven declares«. V svojem glasbenem misijonu že vse od leta 1980 je posnel več albumov, kot bi jih lahko prešteli na prste treh rok, prepotoval precej dežel in celin sveta. Omenimo veliki krščanski dogodek, ki se je leta 1997 odvijal na velikem londonskem nogometnem stadionu Wembley in z njega naslednja pesem Noela Richardsa - We wanna see Jesus lifted high!

Kdo je Andrej Gorzdanov?

Je izvrsten hrvaški kitarist, ki je aktiven na področju sodobne krščanske glasbe že mnogo let, nekoč s skupino Kristina, zdaj pa kot samostojni glasbenik z instrumentalno glasbo. Sodeluje pri pripravi doičnega Roadshow-a s postojanko v Ljubljani in bo s svojo kitaro tudi poskrbel za enega izmed delčkov slavilnega večera. Slavilne pesmi v akustični instrumentalni preobleki je v sodelovanju s kitaristom Davorjem Šimuničem izdal leta 2014 na zgoščenki Acoustic Songs of Faith.

Krščanski festival EZ AZ A NAP na Madžarskem

Mega slavilni koncert na stadionu Puskas v Budimpešti na Madžarskem bo 18. julija. Tam se že vrsto let odvija krščanski festival EZ AZ A NAP – This is The Day ... in prav vsako leto tam gostijo zares odmevna izvajalska imena. Za letos organizatorji obljubljajo nekaj posebnega, festival kot ga še niso imeli. Na festivalskem odru bodo nastopili Michael W. Smith, Chris Tomlin, Martin Smith, Rend Collective, Tim Hughes, Matt Maher, Noel Richards in drugi domači madžarski izvajalci. ... Gre za glasbenike, ki so pustili močan pečat v celotnem žanru sodobne krščanske glasbe, bili neštetokrat nagrajeni, njihove pesmi pa se prepevajo po celem svetu.

Duhovnost, Ritem srca
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...