Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Protest (foto: Pixabay)
Protest | (foto: Pixabay)

Urednik Jančič zgrožen zaradi poziva k uboju Janše

Slovenija | 29.02.2020, 11:29 Alen Salihović

V centru Ljubljane je včeraj potekal Shod proti koaliciji sovraštva. Na njem so predvsem levo usmerjena gibanja opozorila na prelomljene predvolilne obljube zlasti SMC in DeSUS, ki sta ta teden podpisali koalicijsko pogodbo s SDS. Protestniki so se opremljeni s transparenti sprehodili od sedeža SMC do sedeža DeSUS. Urednika portala spletnicasopis.eu Petra Jančiča ni zmotilo zbiranje, saj imajo po ustavi to pavico, ga pa je zmotil molk večine medijev, ki so prikrili vzklik k uboju predsednika SDS Janeza Janše.

»Gre za javni poziv k uboju zmagovalca volitev, ki ravnokar prevzema oblast v državi, na demonstracijah pred strankami, ki pomagajo pri tem. To je nekaj, kar je vredno vse pozornosti javnosti. Ampak tisto kar je res zastrašujoče ni ta poziv, zastrašujoč je molk največjih medijev. Vsi so molčali in še molčijo. To pa je popolna sramota za slovensko novinarstvo. Nezaslišano. In kaže na to, tukaj sem globoko ogorčen in zgrožen, da so dejansko pristranski in da delajo za te, ki tam protestirajo,« je v izjavi za Radio Ognjišče dejal Jančič.

Posnetek je na twiterju objavil novinar Nove24TV Luka Svetina, na njem se vidi, da je bilo nekaj protestnikom tudi nelagodno.

To je popolna sramota za slovensko novinarstvo. Nezaslišano.

»Svetina, ki je bil tam, je, ko sem ga vprašal, kako je bilo, povedal, da je to počela manjša skupina, nekaj protestnikov je glasno vpilo in kar precej drugih protestnikov se je odzvalo z zgroženostjo in tudi z vzkliki, naj nehajo s temi pozivi. Odzvali so se tudi z žvižgi, ki so zavračali te pozive. Namreč pozive: "Ubi Janšo."piše Jančič na svojem portalu.

Jančič je kasneje v komentarju na portalu še zapisal: »Zaradi vpitja “Ubi Janšo” je bilo nekaj nelagodja med nekaj protestniki samimi. A veliko ne. Nič pa ga ni bilo opaziti v velikih medijih, ki so sramotno, za skupnost pa tudi nevarno dimenzijo protestov povsem zamolčali. Tisto, kar je res zastrašujoče, ni bil poziv k umoru Janše. Zastrašujoč je molk največjih medijev. Vsi so molčali in še molčijo. To pa je popolna sramota za slovensko novinarstvo. Dno. Pazite: to lahko pomeni, da se strinjajo. Nekaj protestnikov je sčasoma le ugotovilo, da je stvar šla predaleč. Pozneje so trdili, da je to zagrešil podtaknjenec z desne. Ko so posnetki pokazali, da je ta trditev divja, ker desničarji ne zmerjajo tako dobro v vsem znanem tujem jeziku, pa so to nadomestili s tem, da bi naj šlo za provokatorja. Vpitje “Ubi Janšo” je bilo le provokacija, nič takega, je bila logika. Na spletnih omrežjih me je nekaj ljudi celo zmerjalo, kako si drznem o tem pisati, saj je šlo le za provokacijo in provokatorja. Nedolžna stvar, torej.«

Da vse ni bilo tako, kot poročata Peter Jančič in Luka Svetina pa meni Franci Kek. Posredoval nam je naslednji posnetek. Presodite sami.

Zaradi neprimenega vzklika podana ovadba

Organizatorji petkovega shoda Brez strahu so sporočili, da so kazensko ovadili neznanca, ki je na shodu vzklikal "Ubi Janšo". Kot poroča spletni portal RTV Slovenija so se na pozive odzvali že v petek in o provokacijah posameznika s psom tudi obvestili policijo, ki je storilca obravnavala. Ovadba neznanca s psom pa ni bila edina, ki so jo podali organizatorji shoda. Zaradi neprimerna tvita so ovadili tudi poslanca SDS-a Zvoneta Černača.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.