Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
P. Leopold Grčar (foto: Svetišče Brezje)
P. Leopold Grčar | (foto: Svetišče Brezje)

H Gospodu je odšel p. Leopold Grčar

Slovenija | 08.02.2020, 15:21 Andrej Šinko Rok Mihevc

Dr. p. Leopold Andrej Grčar je bil znani slovenski jasličar, ki je med drugim deloval v narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah, kjer so leta 2001 postavili prvi muzej jaslic in ustanovili društvo, ki je povezalo jasličarje. Leta 2015 je bil muzej obnovljen, razširjen in ponovno postavljen na ogled.

Pogreb v četrtek, 13. februarja

Kralj, katerem vse živi, je iz smrtnega k nesmrtnemu življenju poklical frančiškana patra Leopolda Grčarja. Zadnjih 30 let je deloval pri Mariji Pomagaj na Brezjah. Pokojni pater Leopold bo ležal v frančiškanskem samostanu na Brezjah od ponedeljka zvečer do četrtka, 13. februarja, ko bo v baziliki ob 15. uri maša zadušnica in potem pogreb. Od njega se boste lahko poslovili skozi ves dan in tudi skozi celo noč. Namesto cvetja lahko darujete za svete maše.


Frančiškan dr. Leopold Grčar se je rodil 13. maja 1939 v Ložah, v župniji Sveti Miklavž nad Laškim. Osnovno šolo je obiskoval v Brestanici, nižjo gimnazijo na Senovem, višjo v Ljubljani.

V frančiškanski red je vstopil 14. septembra 1954 v Novem mestu. Duhovniško posvečenje je prejel 29. junija 1965 v Mariboru. Na Teološki fakulteti v Ljubljani je diplomiral 27. junija 1967 in tam naredil magisterij 27. junija 1968.

Sledile so nastavitve in službe v Slovenski frančiškanski provinci svetega Križa, od Svete Gore preko Nove Gorice, Ljubljane, Novega mesta, Kamnika. Nazarij do Marije Pomagaj na Brezjah.

Nekaj odzivov naših Facebook sledilcev:

Johana Jurgen: "Bodi zvest vse do smrti", govori Gospod,"in dal ti bom venec življenja". (Raz 2,10 c). To se je pri patru Leopoldu izpolnilo. (ni prejel venca, kot ga je položil pred Prešernov spomenik predsednik Pahor, ampak neizmerno več in boljše).

Mateja Podobnik: "Milina in ljubezen v človeški podobi. 🙏"

Tatjana Križnar: "Pater Leopold hvala za vse spodbude, Blagoslove in duhovno vodenje Franciskovih otrok....pogrešali vas bomo....zelo."

Ana Korenc: "Duhovni oče jasličarjem in hvala, da ste nas vodili. Resnično ste bili in ste LUČ."

Veronika Fabinc: "Hvala za vese spodbudne besede in pohvale. Vaše besede so mi vlile pogum in vaša vsakodnevna molitev v podporo mi daje moč. .. in zopet imam enega priprošnika več pri Očetu."

Elizabeta Nadoh: "Pričevalec vsega dobrega!"

Drago Kozinc:  "Od samega začetka delovanja Društva ljubiteljev jaslic Slovenije je bil njen predsednik. Vse življenje se je duhovno napajal iz skrivnosti Jezusovega učlovečenja. Sedaj je že pri Njem, ki je Luč in Ljubezen...."

Slovenija, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.