Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Rok Mihevc
P. Leopold Grčar (foto: Svetišče Brezje)
P. Leopold Grčar | (foto: Svetišče Brezje)

H Gospodu je odšel p. Leopold Grčar

08.02.2020, 15:21 Andrej Šinko Rok Mihevc

Dr. p. Leopold Andrej Grčar je bil znani slovenski jasličar, ki je med drugim deloval v narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah, kjer so leta 2001 postavili prvi muzej jaslic in ustanovili društvo, ki je povezalo jasličarje. Leta 2015 je bil muzej obnovljen, razširjen in ponovno postavljen na ogled.

Pogreb v četrtek, 13. februarja

Kralj, katerem vse živi, je iz smrtnega k nesmrtnemu življenju poklical frančiškana patra Leopolda Grčarja. Zadnjih 30 let je deloval pri Mariji Pomagaj na Brezjah. Pokojni pater Leopold bo ležal v frančiškanskem samostanu na Brezjah od ponedeljka zvečer do četrtka, 13. februarja, ko bo v baziliki ob 15. uri maša zadušnica in potem pogreb. Od njega se boste lahko poslovili skozi ves dan in tudi skozi celo noč. Namesto cvetja lahko darujete za svete maše.


Frančiškan dr. Leopold Grčar se je rodil 13. maja 1939 v Ložah, v župniji Sveti Miklavž nad Laškim. Osnovno šolo je obiskoval v Brestanici, nižjo gimnazijo na Senovem, višjo v Ljubljani.

V frančiškanski red je vstopil 14. septembra 1954 v Novem mestu. Duhovniško posvečenje je prejel 29. junija 1965 v Mariboru. Na Teološki fakulteti v Ljubljani je diplomiral 27. junija 1967 in tam naredil magisterij 27. junija 1968.

Sledile so nastavitve in službe v Slovenski frančiškanski provinci svetega Križa, od Svete Gore preko Nove Gorice, Ljubljane, Novega mesta, Kamnika. Nazarij do Marije Pomagaj na Brezjah.

Nekaj odzivov naših Facebook sledilcev:

Johana Jurgen: "Bodi zvest vse do smrti", govori Gospod,"in dal ti bom venec življenja". (Raz 2,10 c). To se je pri patru Leopoldu izpolnilo. (ni prejel venca, kot ga je položil pred Prešernov spomenik predsednik Pahor, ampak neizmerno več in boljše).

Mateja Podobnik: "Milina in ljubezen v človeški podobi. 🙏"

Tatjana Križnar: "Pater Leopold hvala za vse spodbude, Blagoslove in duhovno vodenje Franciskovih otrok....pogrešali vas bomo....zelo."

Ana Korenc: "Duhovni oče jasličarjem in hvala, da ste nas vodili. Resnično ste bili in ste LUČ."

Veronika Fabinc: "Hvala za vese spodbudne besede in pohvale. Vaše besede so mi vlile pogum in vaša vsakodnevna molitev v podporo mi daje moč. .. in zopet imam enega priprošnika več pri Očetu."

Elizabeta Nadoh: "Pričevalec vsega dobrega!"

Drago Kozinc:  "Od samega začetka delovanja Društva ljubiteljev jaslic Slovenije je bil njen predsednik. Vse življenje se je duhovno napajal iz skrivnosti Jezusovega učlovečenja. Sedaj je že pri Njem, ki je Luč in Ljubezen...."

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Novice

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...

O avtorju