Blaž Lesnik
Andrej Jerman
Helena Križnik
Srajce (foto: Unsplash)
Srajce | (foto: Unsplash)

Katera bo prava?

17.01.2020, 10:08 Rok Mihevc Tanja Dominko

Obleka namreč. Ko je pred nami posebna priložnost, ko želimo biti drugačni kot smo vsak dan, ko želimo zasijati v najlepši podobi, velikokrat ne vemo, kako in kaj. Vrtimo se v nekih ustaljenih vzorcih, bojimo se drznosti.

Je pa res, da se izpostaviti ni preprosto, nekateri se sončijo v pozornosti, drugim je precej nerodno. Kako izbrati, da bo prav? Poroka, valeta, maturantski ples. Kako obleči slavljenca, kako se naj oblečejo starši in svatje. V tokratni Svetovalnici smo govorili o izbiri prave obleke. O barvi in izbiri kroja glede na našo postavo, nam je svetovala Martina Čižman iz salona Modart.

Barva leta 2020 je koralno rdeča

»V letošnjem letu so pri barvah poudarjeni kovinski odtenki, srebrna in zlata. Kot vedno pa tudi kraljevska modra, temno modra, bordo, veliko je tudi prelivajočih odtenkov, ombre, barva leta 2020 pa je koralno rdeča, ki je podobna tudi losos barvi. Izbira barv je veliko odvisna od dogodka in načina oblačenja, ki se zahteva za tisti dogodek glede na to, kakšna je naravan obarvanost kože, oči in las. Običajno mislimo, da če si starejši, da bi se moral oblačiti v bolj resne temnejše tone, a ni tako.«

Ja barva, ki pristoji vsakomur?

»So določene barve, ki pristojijo vsem tipom, to so predvsem nevtralni toni. Odvisno je tudi od polti. Svetolasim tipom pristojijo svetlejše barve, temnolasi si lahko privoščijo več kontrastov, odvisno je tudi od oči. Pri barvah se oziramo na to, kakšna je naša naravna barva in glede na to nam zapoveduje barvno lestvico. Gre za harmonijo in uravnoteženost.« Če zamenjamo barvo las, je tako treba misliti tudi na garderobo.

Martina Čižman
Martina Čižman © Rok Mihevc
Kaj skriti, kaj poudariti?

Imamo različne postave, izziv pa ni samo pri okroglejših postavah, ampak tudi pri veliko kosteh. Kaj skriti, kaj poudariti? »Glede na tip postave smo oblikovali skupine. Pri pravokotni obliki postave ni poudarjen pas, zato ga poudarimo. Pri atletski postavi so poudarjena ramena in boki, pri okroglem tipu bi bilo potrebno poudariti pas ali noge, potem je tu še postava peščene ure in še nekatere. Vsak tip ima svoje zakonitosti in nam je v interesu, da te proporce uskladimo z raznimi triki oz. poudarimo atribute te postave.«

Vsak se naj v svoji obleki počuti dobro

Modart salon pomaga razrešiti marsikatero zadrego pri oblačenju, imajo veliko različnih oblek in upoštevajo veliko različnih postav. Imajo tudi možnost izdelave obleke po naročilu. »Vsako dekle spodbujamo in povemo, da je lepa in naj se s kakšnim delom svoje postave ne obremenjuje preveč. Ona se mora v svoji koži dobro počutiti.« Združujejo ponudbo priznanih in preizkušenih blagovnih znamk ženskih in moških poročnih ter svečanih oblek, maturantskih oblek, čevljev, spodnjega perila, nakita in vseh vrst modnih dodatkov. Vse to nadgrajujejo z znanjem, več kot 26-letnimi izkušnjami in predanostjo svojemu delu.

V posnetku oddaje prisluhnite tudi vprašanju poslušalke, kakšna je primerna obleka za babico s sivimi lasmi in kako je s trendi pri poročnih oblekah.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Hrana in okolje , Svetovalnica
Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

»Napad na korita je uspel.«

Zgodil se je končni razplet velike ofenzive slovenskega levega meščanskega razreda na vse možne pozicije. Desna opcija je izgubila vse volitve, levica ima zdaj absolutno oblast. Kako je to slabo ...