Marjan Bunič
Marko Zupan
Andrej Šinko
Papež Frančišek (foto: Unsplash)
Papež Frančišek | (foto: Unsplash)

Vsakdo, ki je krščen je poklican k oznanjevanju Jezusa

02.02.2020, 13:43

Danes v Katoliški Cerkvi slavimo praznik Jezusovega darovanja v templju, ko sta Marija in Jožef tja ponesla Jezusa novorojenčka. Hkrati obhajamo tudi dan posvečenega življenja, ki nas spominja na velik zaklad, ki ga za Cerkev predstavljajo tisti, ki z življenjem po evangeljskih svetih bolj od blizu hodijo za Kristusom. S temi besedami je papež Frančišek začel svoj opoldanski nagovor in po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu znova spomnil, na današnji dan posvečenega življenja. Vse prisotne na Trgu sv. Petra v Vatikanu je povabil, naj za redovnike in redovnice skupaj z njim zdravamarijo zmolijo, saj te osebe zelo veliko in pogosto povsem neopazno delajo. Sledil je aplavz zbrane množice namenjen Bogu posvečenim.

Papež Frančišek je opoldanski nagovor oprl na zapis evangelista Luka, kjer pripoveduje o dogodku, ki se je zgodil, skladno z judovsko postavo, štirideset dni po Jezusovem rojstvu. Povabil je k motrenju štirih oseb, za katere sta bili značilni dve drži: gibanje in čudenje. To so bili Marija, Jožef, Simeon in Ana. Prvo prikaže gibanje, saj sta se Marija in Jožef napotila v Jeruzalem; Simeon po navdihu Svetega Duha se odpravi v tempelj, kjer Ana noč in dan služi Bogu. Ob tem sveti oče nadaljuje: »Na ta način nam štirje protagonisti evangelijskega odlomka kažejo, da krščansko življenje zahteva dinamičnost in pripravljenosti na hojo tako, da se pusti voditi Svetemu Duhu. Otrplost se ne spodobi za krščansko pričevanje in poslanstvo Cerkve. Svet potrebuje kristjane, ki se gibljejo, ki se nikoli ne naveličajo hoditi po poteh življenjska, da bi vsem ponesli Jezusovo tolažilno besedo.«

V nadaljevanju je papež Frančišek spomnil, da je vsakdo, ki je krščen, tudi poklican k oznanjevanju Jezusa. Župnije in razne cerkvene skupnosti so naj pospešujejo zavzetost mladih, družin in starejših, da bi vsi mogli priti do izkušnje krščanstva, da bi v življenju in poslanstvu Cerkve bili protagonisti.

Nato se je zdržal ob tem, da je za vse štiri osebe bilo značilno čudenje. Marija in Jožef »sta se čudila temu, kar sta slišala o Jezusu. Čudenje je tudi odziv starčka Simeona, ki je s svojimi očmi v Detetu Jezusu prepoznal zveličarja. Podobno velja za Ano, ki je je stopila tja in hvalila Boga ter šla in to povedala ljudem. Ona je, po papeževih besedah, sveta »klepetulja«, ki je dobro klepetala, saj je klepetala o dobrih stvareh, ne o slabih. Govorila je, oznanjala je, je torej svetnica, ker je šla k drugi ženski in ji pokazala Jezusa.

Nadaljeval je z ugotovitvijo, da sposobnost čudenja spodbuja versko izkušnjo in srečanje z Gospodom napravlja rodovitno. Nasprotno pa nas nesposobnost za čudenja dela ravnodušne in povečuje razdaljo med potjo vere in potjo našega vsakdanjega življenja. Ob koncu je papež Frančišek spodbudil, naj bomo vedno v gibanju in v odprtost za čudenje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

Martin Golob: Vam povem, velika noč BO!

»Glavno se bo zgodilo! Jezus bo vstal in nam vsem pokazal, kako ljubezen odpira grobove smrti. Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli.« Tako nas je v rubriki »Ostanimo povezano ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...

Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček) Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček)

Dr. Karel Gržan: Obvarujmo se pred pandemijo strahu!

»Ne bojte se!« je ena izmed najpogosteje izraženih misli v Svetem pismu. Z duhovnikom dr. Karlom Gržanom smo ob evangelijskem odlomku Jezus pomiri vihar (Mr 4,35-41) razmišljali, kako v časih ...

O avtorju