Jože Bartolj
Marko Zupan
Meta Potočnik
Jože Marketz (foto: Nedelja/Gotthardt)
Jože Marketz | (foto: Nedelja/Gotthardt)

Duhovni šopek za novega škofa

01.02.2020, 11:06 Matjaž Merljak

V stolnici pri Gospe Sveti bo nocoj srečanje z novim škofom Jožetom Marketzem. Pripravljajo ga Dušnopastirski urad, Katoliška akcija, cerkvena časopisa Nedelja in Sonntag ter stolni kapitelj. Verniki od 66. krškega škofa, ki bo posvečen jutri v stolnici v Celovcu, pričakujejo poslušanje in pomiritev razprtij.

Nocojšnje srečanje bo imelo štiri elemente: skupnost, oznanjevanje, karitativnost in bogoslužje. Sodelovali bodo posamezniki iz skupin in organizacij, ki skrbijo za ta področja. Pri vhodu v stolnico bodo verniki lahko oddali svoje želje in misli za novega škofa. V okviru praznične liturgije s posebno svetlobno simboliko bo večer v znamenju gesla bodočega škofa Bog je ljubezen (Deus caritas est) ter gesla »... z vami sem kristjan«. Srečanje boste lahko v živo spremljali na spletu.

Na jutrišnji slovesnosti v Celovcu pričakujejo okoli 1200 vernikov, posvečenje bo podelil salzburški nadškof Franz Lackner, soposvečevalca pa bosta mariborski nadškof Alojzij Cvikl in avstrijski vojški škof Werner Freistetter, dosedanji apostolski upravitelj krške škofije. Mašna slovesnost je predvidena v nemškem in slovenskem jeziku.

Bog je ljubezen (Deus caritas est)

Da so imenovanja Jožeta Maretza za novega škofa veseli slovensko in nemško govoreči, so naglasili predstavniki koroških Slovencev. Vodja Dušnopastirskega urada krške škofije mag. Anton Rosenzopf-Jank je videl, kako je bil Marketz kot ravatelj Karitas blizu ljudem in meni, da zna povezati ljudi, tako nemško kot slovensko govoreče ter ima izreden čut za revne in tiste, ki so na robu.

Jože Marketz bo pokazal, kako so Slovenci samoumeven del koroške stvarnosti.

Predsednica Katoliške akcije krške škofije Ani Boštjančič meni, da je Marketz človek, ki postavlja "božjo ljubezen v središče, za katerega je vsak človek pomemben, zna združevati in graditi, gre skozi deroče vode, se ne boji izzivov." Predsednik Krščanske kulturne zveze in dekan v Bilčovsu Janko Krištof je opazil veselje nad imenovanjem tudi pri nemških sobratih in meni, da bo Marketz pokazal, kako so Slovenci samoumeven del koroške stvarnosti.

Prva naloga bo pomiritev razprtij, ki so nastala v koroški Cerkvi.

Vodja Doma v Tinjah Jože Kopeinig je dejal, da bi bilo pred 30-imi leti kaj takega nemogoče, a ozračje se je spremenilo. Potreboval bo velika ušesa, da bo poslušal. Predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev dr. Valentin Inzko meni, da bo moral novi škof zopet prižgati ogenj, saj koroška Cerkev vabi nov ogenj in veter - Svetega Duha. Ravnateljica slovenske gimnazije Zalka Kuchling pričakuje, da bo spet kazal ljudem, da je Cerkev za ljudi in da razume potrebe ljudi.

Posveča se socialnim vprašanjem, to bo dober znak za škofijo.

Direktor Mohorjeve Celovec dr. Karl Hren pa pravi, da je imela Cerkev glede slovenske manjšine vedno pomembno in aktivno vlogo in da je slovenska manjšina vidno c sooblikovala cerkveno življenje. Zadnji škof iz vrst koroških Slovencev je bil Jakob Pavlič ob začetku 19. stol., Jože Marketz bo to poslanstvo prevzel prav v letu, ko obeležujejo 100. obletnico koroškega plebiscita.

Več izjav koroških Slovencev boste slišali v jutrišnji oddaji Slovencem po svetu in domovini.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

"Bog med počitnicami ne gre na dopust"

Bog je doma tudi med počitnicami in nas čaka, potrebujemo duhovno hrano. To je bilo osrednje sporočilo tokratne oddaje Za življenje, v kateri je Mateja Feltrin Novljan gostila duhovnika Martina ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...