Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Jože Marketz (foto: Nedelja/Gotthardt)
Jože Marketz | (foto: Nedelja/Gotthardt)

Duhovni šopek za novega škofa

01.02.2020, 11:06 Matjaž Merljak

V stolnici pri Gospe Sveti bo nocoj srečanje z novim škofom Jožetom Marketzem. Pripravljajo ga Dušnopastirski urad, Katoliška akcija, cerkvena časopisa Nedelja in Sonntag ter stolni kapitelj. Verniki od 66. krškega škofa, ki bo posvečen jutri v stolnici v Celovcu, pričakujejo poslušanje in pomiritev razprtij.

Nocojšnje srečanje bo imelo štiri elemente: skupnost, oznanjevanje, karitativnost in bogoslužje. Sodelovali bodo posamezniki iz skupin in organizacij, ki skrbijo za ta področja. Pri vhodu v stolnico bodo verniki lahko oddali svoje želje in misli za novega škofa. V okviru praznične liturgije s posebno svetlobno simboliko bo večer v znamenju gesla bodočega škofa Bog je ljubezen (Deus caritas est) ter gesla »... z vami sem kristjan«. Srečanje boste lahko v živo spremljali na spletu.

Na jutrišnji slovesnosti v Celovcu pričakujejo okoli 1200 vernikov, posvečenje bo podelil salzburški nadškof Franz Lackner, soposvečevalca pa bosta mariborski nadškof Alojzij Cvikl in avstrijski vojški škof Werner Freistetter, dosedanji apostolski upravitelj krške škofije. Mašna slovesnost je predvidena v nemškem in slovenskem jeziku.

Bog je ljubezen (Deus caritas est)

Da so imenovanja Jožeta Maretza za novega škofa veseli slovensko in nemško govoreči, so naglasili predstavniki koroških Slovencev. Vodja Dušnopastirskega urada krške škofije mag. Anton Rosenzopf-Jank je videl, kako je bil Marketz kot ravatelj Karitas blizu ljudem in meni, da zna povezati ljudi, tako nemško kot slovensko govoreče ter ima izreden čut za revne in tiste, ki so na robu.

Jože Marketz bo pokazal, kako so Slovenci samoumeven del koroške stvarnosti.

Predsednica Katoliške akcije krške škofije Ani Boštjančič meni, da je Marketz človek, ki postavlja "božjo ljubezen v središče, za katerega je vsak človek pomemben, zna združevati in graditi, gre skozi deroče vode, se ne boji izzivov." Predsednik Krščanske kulturne zveze in dekan v Bilčovsu Janko Krištof je opazil veselje nad imenovanjem tudi pri nemških sobratih in meni, da bo Marketz pokazal, kako so Slovenci samoumeven del koroške stvarnosti.

Prva naloga bo pomiritev razprtij, ki so nastala v koroški Cerkvi.

Vodja Doma v Tinjah Jože Kopeinig je dejal, da bi bilo pred 30-imi leti kaj takega nemogoče, a ozračje se je spremenilo. Potreboval bo velika ušesa, da bo poslušal. Predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev dr. Valentin Inzko meni, da bo moral novi škof zopet prižgati ogenj, saj koroška Cerkev vabi nov ogenj in veter - Svetega Duha. Ravnateljica slovenske gimnazije Zalka Kuchling pričakuje, da bo spet kazal ljudem, da je Cerkev za ljudi in da razume potrebe ljudi.

Posveča se socialnim vprašanjem, to bo dober znak za škofijo.

Direktor Mohorjeve Celovec dr. Karl Hren pa pravi, da je imela Cerkev glede slovenske manjšine vedno pomembno in aktivno vlogo in da je slovenska manjšina vidno c sooblikovala cerkveno življenje. Zadnji škof iz vrst koroških Slovencev je bil Jakob Pavlič ob začetku 19. stol., Jože Marketz bo to poslanstvo prevzel prav v letu, ko obeležujejo 100. obletnico koroškega plebiscita.

Več izjav koroških Slovencev boste slišali v jutrišnji oddaji Slovencem po svetu in domovini.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Sociala, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

Bodimo dobra sprememba. Post je lahko velika priložnost.  (photo: PixaBay) Bodimo dobra sprememba. Post je lahko velika priložnost.  (photo: PixaBay)

Naučena nemoč

Ste že slišali za zgodbo? Oziroma nevrološki poizkus, ko so v akvariju združili večjo ribo in manjše, med njimi pa postavili stekleno pregrado. Večja riba je seveda brez oklevanja takoj zaplavala ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...

O avtorju