Slavi Košir
Boštjan Smole
Silvestra Sadar
Kardinal Reinhard Marx (foto: Pixabay)
Kardinal Reinhard Marx | (foto: Pixabay)

O (sporni) sinodi Katoliške Cerkve v Nemčiji

30.01.2020, 10:26 Marta Jerebič

Celibat, spolna morala, omejevanje oblasti klerikov, vloga žensk v Cerkvi. To so teme, ki bodo zaznamovale sinodo Katoliške cerkve v Nemčiji. Prvo zasedanje od danes do sobote poteka v Frankfurtu. Udeležuje se ga 230 delegatov, od škofov do članov osrednjega odbora nemških katoličanov, predstavnikov cerkvenih šol in gibanj. V medijih bomo ob tem verjetno brali tudi o morebitnem razkolu katoličanov, o tem, da nemški škofje delajo proti Vatikanu. A kot nam je povedal vodja slovenske katoliške misije v Muenchnu, Janez Pucelj, gre za velik napor Cerkve, da bi ljudem približali Evangelij tak, kot je.

Zahteva po sinodi je nastala po škandalih spolnih zlorab. Nemški škofje so sprožili raziskavo, ali gre za zločine posameznikov ali pa je v ozadju strukturni problem. Ugotovili so, da morajo otroke strukturno zaščititi pred takšnimi zlorabami. »Velik pritisk je prihajal iz javnosti, velik pritisk je bil tudi s strani katoličanov. Mnogi so zaradi tega tudi zapuščali Cerkev. Zdaj skušajo škofi skupaj z laiki prevetriti svoja stališča in ukrepe,« je povedal msgr. Janez Pucelj.

Mediji sicer izpostavljajo skupino katoličanov, ki zahteva ukinitev celibata, posvečenje žensk in blagoslov homoseksualnih parov v cerkvi. A kot poudarja predsednik nemške škofovske konference, kardinal Reinhard Marx, ne bodo delali proti Vatikanu. Pucelj pojasnjuje, da morata za nek sklep glasovati vsaj dve tretjini škofov. Če bi neka sporna odločitev vseeno dosegla takšno večino, bi Cerkev v Nemčiji po besedah kardinala Marxa spoštovala nestrinjanje Vatikana. Tu bi potem lahko prišlo do razkola, a kot dodaja kardinal, ne bo šlo vse po željah laikov. Eni bodo zato ostali s škofi, drugi bodo šli svojo pot.

Msgr. Pucelj je komentiral tudi poročanje medijev na to temo v Sloveniji. »Če v Nemčiji poslušaš škofe, odkriješ čisto nekaj drugega - skrb za Cerkev, za zvestobo Kristusu. V Sloveniji morda hitro vidimo začetek neke herezije, a če v Nemčiji poslušaš, kaj dela Cerkev, vidiš ogromen napor, da se ljudem približa Evangelij tak, kot je.«

Msgr. Pucelj je še pojasnil, da je skrb za ohranjanje zdravega katoliškega mišljenja v Nemčiji včasih Sizifova naloga. Katoličanov je le tretjina, prav toliko je evangeličanov, ki pa so že ponotranjili marsikatero sodobno miselnost.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet
Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...

O avtorju