Maja Morela
Andrej Novljan
Meta Potočnik
Kardinal Reinhard Marx (foto: Pixabay)
Kardinal Reinhard Marx | (foto: Pixabay)

O (sporni) sinodi Katoliške Cerkve v Nemčiji

30.01.2020, 10:26 Marta Jerebič

Celibat, spolna morala, omejevanje oblasti klerikov, vloga žensk v Cerkvi. To so teme, ki bodo zaznamovale sinodo Katoliške cerkve v Nemčiji. Prvo zasedanje od danes do sobote poteka v Frankfurtu. Udeležuje se ga 230 delegatov, od škofov do članov osrednjega odbora nemških katoličanov, predstavnikov cerkvenih šol in gibanj. V medijih bomo ob tem verjetno brali tudi o morebitnem razkolu katoličanov, o tem, da nemški škofje delajo proti Vatikanu. A kot nam je povedal vodja slovenske katoliške misije v Muenchnu, Janez Pucelj, gre za velik napor Cerkve, da bi ljudem približali Evangelij tak, kot je.

Zahteva po sinodi je nastala po škandalih spolnih zlorab. Nemški škofje so sprožili raziskavo, ali gre za zločine posameznikov ali pa je v ozadju strukturni problem. Ugotovili so, da morajo otroke strukturno zaščititi pred takšnimi zlorabami. »Velik pritisk je prihajal iz javnosti, velik pritisk je bil tudi s strani katoličanov. Mnogi so zaradi tega tudi zapuščali Cerkev. Zdaj skušajo škofi skupaj z laiki prevetriti svoja stališča in ukrepe,« je povedal msgr. Janez Pucelj.

Mediji sicer izpostavljajo skupino katoličanov, ki zahteva ukinitev celibata, posvečenje žensk in blagoslov homoseksualnih parov v cerkvi. A kot poudarja predsednik nemške škofovske konference, kardinal Reinhard Marx, ne bodo delali proti Vatikanu. Pucelj pojasnjuje, da morata za nek sklep glasovati vsaj dve tretjini škofov. Če bi neka sporna odločitev vseeno dosegla takšno večino, bi Cerkev v Nemčiji po besedah kardinala Marxa spoštovala nestrinjanje Vatikana. Tu bi potem lahko prišlo do razkola, a kot dodaja kardinal, ne bo šlo vse po željah laikov. Eni bodo zato ostali s škofi, drugi bodo šli svojo pot.

Msgr. Pucelj je komentiral tudi poročanje medijev na to temo v Sloveniji. »Če v Nemčiji poslušaš škofe, odkriješ čisto nekaj drugega - skrb za Cerkev, za zvestobo Kristusu. V Sloveniji morda hitro vidimo začetek neke herezije, a če v Nemčiji poslušaš, kaj dela Cerkev, vidiš ogromen napor, da se ljudem približa Evangelij tak, kot je.«

Msgr. Pucelj je še pojasnil, da je skrb za ohranjanje zdravega katoliškega mišljenja v Nemčiji včasih Sizifova naloga. Katoličanov je le tretjina, prav toliko je evangeličanov, ki pa so že ponotranjili marsikatero sodobno miselnost.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet
Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

»Napad na korita je uspel.«

Zgodil se je končni razplet velike ofenzive slovenskega levega meščanskega razreda na vse možne pozicije. Desna opcija je izgubila vse volitve, levica ima zdaj absolutno oblast. Kako je to slabo ...