Slavi Košir
Marko Zupan
Andrej Šinko

7 nemških škofov Vatikan prosi za pojasnilo

05.04.2018, 15:15 Marta Jerebič

Sedem nemških škofov pod vodstvom kardinala Rainerja Woelkija je prosilo Vatikan, naj presodi predlog Nemške škofovske konference, po katerem bi tudi protestanti, ki so poročeni s katoličani, smeli prejemati sveto obhajilo. V pismu sprašujejo, ali o tem vprašanju lahko odloča posamezna škofovska konferenca ali je potrebna odločitev Vesoljne Cerkve oziroma papeža, kar pomeni, da bi bila odločitev veljavna povsod.

Nemška škofovska konferenca je o vprašanju razpravljala na februarski seji. Z dvotretjinsko večino je podprla osnutek dokumenta, na podlagi katerega bi protestanti, ki so poročeni s katoličani, v posameznih primerih in pod določenimi pogoji prejemali obhajilo.

Zdi se, da razprava ni bila dovolj jasna za 7 podpisnikov, škofe iz Koelna, Bamberga, Augsburga, Eichstätta, Passau, Regensburga in Görlitza.

Menijo, da je vprašanje tako osrednjega pomena za vero in edinost Cerkve, da bi morali rešitev najti na vesoljni ravni prek ekumenskega dialoga. Zato so pismo naslovili tako na prefekta Kongregacije za nauk vere, nadškofa Louisa Ladario, kot tudi na predsednika Papeškega sveta za edinost kristjanov, kardinala Kurta Kocha.

Podpisniki se pred tem niso posvetovali s predsednikom nemške škofovske konference, kardinalom Reinhardom Marxom, ki je izrazil presenečenje nad pismom Vatikanu, in dodal, da je predlog zgolj osnutek. Poleg tega ne spreminja uradnega cerkvenega nauka. Protestanti že sedaj v posameznih primerih in pod določenimi pogoji lahko prejmejo obhajilo.

Kot poroča portal Crux, Vatikan pripravlja odgovor na pismo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež
Vojna v Ukrajini. Uničene stavbe po ruskem raketiranju Cernigova. (photo: dpa/STA) Vojna v Ukrajini. Uničene stavbe po ruskem raketiranju Cernigova. (photo: dpa/STA)

Dobro in zlo in pošast komunizma

V nedeljo zvečer me je pretresel ogled dokumentarnega filma Bitka za Kijev, vojnega dopisnika RTV Slovenija Valentina Areha. Na njemu lasten način je skupaj s snemalci gledalcu približal trpljenje ...

Papež pri opoldanski molitvi (photo: Divisione Produzione Fotografica) Papež pri opoldanski molitvi (photo: Divisione Produzione Fotografica)

Papež: Naj odgovorni prispevajo k miru

Dragi bratje in sestre, noben greh, nobena zgrešenost, nobena zamera nam ne sme vzeti poguma, da z vztrajnostjo prosimo dar Svetega Duha, ki nam daje mir, je papež poudaril pred opoldansko ...

Dr. Aleš Maver (photo: STA) Dr. Aleš Maver (photo: STA)

Slovenija dobiva koalicijo narodnega zastoja

Robert Golob in Gibanje Svoboda nista dolgoročen projekt. Da ne bi bila zavržena, kot že kopica novih obrazov in strank pred njima, bi morala dejansko sama voditi vlado. To se ne bo zgodilo, je ...

Klemen Selakovič (photo: Rok Mihevc) Klemen Selakovič (photo: Rok Mihevc)

Klemen Selakovič: Iščem zimzelene modrosti

Srečala sva se dva spraševalca, z dveh različnih medijev, skupaj pred mikrofonom. Podcasti, oziroma pododdaje, so trenutno ena bolj priljubljenih oblik, v bistvu so kot pogovorne radijske oddaje, ...