Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Skupna stranišča (foto: Pixabay)
Skupna stranišča | (foto: Pixabay)

Ali bodo ženske hodile na stranišča skupaj z moškimi?

Slovenija | 25.01.2020, 09:02 Marjana Debevec

Spletni portal Domovina.je ugotavlja, da v našo družbo vedno bolj prodira ideologija teorije spola, ki briše razlike med moškim in žensko. Tako ustvarja brezoblično gmoto, v kateri posameznik težko najde svojo identiteto. Eden od zadnjih primerov je ukinitev moških in ženskih stranišč na Fakulteti za družbene vede in postavitev spolno nevtralnih stranišč.

Kaj o tem porečejo ženske, ki jim je mar za higieno školjk?


Dekanja fakultete Monika Kalin Golob pravi, da tako želijo graditi vključujočo družbo, saj živimo v 21. stoletju, kjer je vse več oseb, ki se ne počutijo takšne, kot so se rodile. »Vključujoče družbe se ne gradi tako, da se ženska in moška stranišča predela v skupne sanitetne prostore. Slednje namreč iz teh izključi tisto večino, ki ji ni udobno osebne potrebe opravljati skupaj z nasprotnim spolom. Odstranitev pisoarjev pa izključuje vse moške, ki za uriniranje raje uporabljajo pisoarje kot navadna stranišča ter vse ženske, ki jim je mar za higieno straniščnih školjk, na katere sedajo«, je mnenja urednik portala Domovina.je Rok Čakš.

Zahodna praksa kaže, da v skupnih straniščih prihaja tudi do nadlegovanj žensk s strani moških. Obenem pa tudi številnim moškim ni prijetno opravljati potrebe v družbi neznanih žensk.

Praksa kaže, da prihaja do nadlegovanj žensk s strani moških

Oseba, ki se je prej identificirala kot moški, sedaj pa pravi, da je ženska, je za Siol.net dejala, da je bilo zanjo nevarno iti na stranišče, ker bi to potrdilo njeno spolno identiteto. Čakš odgovarja: »Spreminjanje moških in ženskih stranišč tega problema ne zmanjšuje, temveč ga povečuje. Marsikateri ženski se bo zdelo nevarno uporabiti stranišče, v katerem lahko poleg nje potrebo opravlja tudi katerikoli neznani moški. Zahodna praksa kaže, da v skupnih straniščih prihaja tudi do nadlegovanj žensk s strani moških. Obenem pa tudi številnim moškim ni prijetno opravljati potrebe v družbi neznanih žensk.«

Gre za prvi korak v množici tistih, ki sledijo ...

Tovrstne znake vdora LGBT+ ideologije v urejanje družbenih razmerij je po mnenju Roka Čakša treba jemati zelo resno. Brezspolni wc-ji na fakultetah kot sta Fakulteta za socialno delo in FDV, so zgolj prvi korak v množici tistih, ki sledijo. In to so zahteve po uvedbi skupnih stranišč v šolah, vrtcih, gostilnah, trgovskih centrih, obvezno uporabo brezspolnih zaimkov za osebe, katerih ne poznamo dovolj, da bi vedeli ali se identificirajo z moškim ali ženskim spolom, priča smo že deformacijam jezika z zahtevami po zamenjavi obstoječih oblik z ženskimi itd. Takšen totalitarni pristop po Čakšovih besedah služi za lažje vsiljevanje ideoloških ciljev LGBT+ manjšine celotni družbi.

Slovenija, Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...