Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Virus na Kitajskem (foto: Pixabay)
Virus na Kitajskem | (foto: Pixabay)

Skrivnostna pljučnica

Svet | 23.01.2020, 15:38 Andrej Šinko Rok Mihevc

Nova vrsta koronavirusa je doslej na Kitajskem zahtevala 17 življenj, več sto ljudi je okuženih. Primere bolezni so zaznali še v ZDA, na Tajvanu, Tajskem, Japonskem, v Južni Koreji in Macau. Strokovnjaki se bojijo, da se bo virus hitro širil zaradi potovanj ob praznovanju kitajskega novega leta. Pojav virusa pa vpliva tudi na borzne trge.

Virus še velika neznanka
Omenjeni novi virus se širi s človeka na človeka, ker povzroča tudi blažje simptome, pa ga ljudje lažje spregledajo in širijo, opozarjajo strokovnjaki. Cepivo bi lahko razvili v roku leta, zdravstveno stroko pa skrbi zlasti mutacija virusa, ki bi lahko povzročila precej večje težave. »To atipično pljučnico povzroča nov kronavirus. Gre za družino virusov, med katere spada virus sarsa, sersa, ki povzročajo respiratorna obolenja. O tem virusu zaenkrat ne vemo še vsega, vemo pa, da pri ljudeh povzroča atipične pljučnice. Pri nekaterih okužba s tem virusom poteka težje, pri ostalih je potek bolezni blažji,« je za naš radio pojasnila epidemiologinja Tatjana Frelih.

Kitajske oblasti so popolnoma ustavile javni promet v 11-milijonskem mestu Wuhan, delno pa tudi v dveh bližnjih, manjših mestih. Vse z namenom, da bi preprečili širjenje nalezljive bolezni. Preventivne ukrepe, da bi preprečili vnos virusa, pa izvajajo tudi na več letališčih po svetu in nekaterih mejnih prehodih s Kitajsko.

Cene nafte nižje, pretresi tudi na azijskih borzah
Omenjen virus je vplival tudi na padec cen nafte ter znižanje tečajev na azijskih borznih trgih, saj se nekateri vlagatelji umikajo. Ekonomist Žan Jan Oplotnik pravi, da vsaka pomembnejša stvar, ki se zgodi v svetu je »povod zato, da se potem vnese nekaj strahu v borzne trge«. »In tudi ta epidemija, ki je izbruhnila na Kitajskem je obudila spomine na preteklost, ko smo bili priče sarsu, bolezni norih krav in podobno. To vedno potegne ekonomske posledice in se določen del vlagatelje odloči za umik iz trga." Sogovornik sicer meni, da to ne bo imelo dolgoročnejših posledic, saj da gre za korekcijo, ki je našla izvor v izbruhu te bolezni. V zvezi s tem pa obstaja tudi zaskrbljenost, da bi virus obremenil potovanja in s tem mednarodno trgovino.

Slovensko zunanje ministrstvo medtem svetuje previdnost pri potovanjih na Kitajsko in upoštevanje vseh navodil tamkajšnjih oblasti, pa tudi slovenskega Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...