Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Božič v San Justu (foto: Svobodna Slovenija)
Božič v San Justu | (foto: Svobodna Slovenija)

Slovenski božič v Argentini: ohrananje navad je dolžnost in pravica

Slovenci po svetu | 05.01.2020, 09:38 Matjaž Merljak

Jaslice, božični koncerti, svete maše - rojaki v Buenos Airesu so doživeto praznovali rojstvo Jezusa Kristusa. Po tedniku Svobodna Slovenija povzememo praznični utrip v slovenskih domovih.

Božična duhovna obnova

V nedeljo, 22. decembra 2019, je v Slovenski hiši v središču Buenos Airesa potekala poldnevna duhovna obnova za božič. Odnos z Bogom, zakramenti, sprava – o tem so udeleženci razmišljali pod vodstvom slovenskega duhovnika Francija Cukjatija.
Na sveti večer pa so se rojaki ob 20. uri zbrali v slovenski cerkvi Marije Pomagaj v Slovenski hiši in skupaj počastili novorojenega Odrešenika. Slovesno sveto mašo je daroval delegat dr. Jure Rode, pel je Sanmartinski zbor pod vodstvom Lučke Marinček Kastelic, ki je tudi igrala na orgle. Po končani daritvi so še dolgo ostali na dvorišču slovenske cerkve, pozdravljali stare znance in si drug drugemu voščili mir in dobro za novo leto, ki prihaja!

Jaslice v Slovenski hiši
Jaslice v Slovenski hiši © Svobodna Slovenija

Božič na Pristavi
napisali: Eri in Maruča

Na božični dan, 25. decembra, smo se zbrali pri slovesni sveti maši in božičnici. Predstavniki vseh pristavskih organizacij so voščili navzočim, nato smo pa imeli božičnico v pripravi mladine. Božična besedila so nas vabila k razmišljanju, med njimi smo pa vsi skupaj peli slovenske božične pesmi. Tako smo pred jasli položili naše želje, zahvale in prošnje in vse to darovali Novorojenemu – pri tej dinamiki so se mladim pridružili vsi navzoči.
Praznik Gospodovega rojstva nas vsako leto znova spominja, da nas Bog tako ljubi, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak imel večno življenje. Nevidni Bog postane viden, da ga moremo poslušati in posnemati. Bog postane človek zato, da bi mi živeli božje življenje.
Po besedah blažene Matere Terezije nas spominja "Božič je vsakokrat, ko:
... se nasmeješ bližnjemu in mu ponudiš roko.
...ostajaš v tišini, da poslušaš drugega.
...ne sprejmeš pojmovanja, ki postavlja revnejše na rob družbe.
...upaš z obupanimi v gmotni in duhovni revščini.
...ponižno priznavaš svojo omejenost in pomanjkljivost.
...dovoliš Bogu, da se ponovno rodi, da ga drugim daruješ."

Božič je srečanje. Srečanje z Bogom.

Hodimo mu naproti, z odprtim srcem, z ljubeznijo, z vero da živi in nam je blizu
V kratkem filmu smo nato razmišljali o (ne)pomembnosti božičnih daril: tudi najlepše in najbolj bogato ne bo zadostovalo, edino resnično darilo je Jezus sam!
Božičnico smo zaključili z vedno ganljivo pesmijo Sveta noč in tako odšli domov s srcem polnim radosti.

Jaslice na Pristavi
Jaslice na Pristavi © Svobodna Slovenija

Božič v San Martinu

Slovenska družina v San Martinu je lepo in doživeto praznovala božič! Pevski zbor, ki ga vodi Lučka Marinček Kastelic je 22. decembra pripravil doživet božični koncert, sodelovala je skupina Mučačas in otroški zbor Zvončki. Za instrumentalno spremljavo so pa poskrbela dekleta Tria Trifoglio (Ariana Žigart, Cintia Pellanda, Karen Selva), Toni Podržaj in Marjan Boltežar. Božično sv. mašo, 25. decembra, je daroval Robert Brest, po maši so se pa vsi navzoči zbrali pri skupnem zajtrku.

Blagoslov jaslic v San Martinu
Blagoslov jaslic v San Martinu © Svobodna Slovenija

Božič v Carapachayu

V slovenskem domu v Carapachayu vsako leto poskrbimo za jaslice! Letos jih je pripravila Lenči Klemen Komar. Ob njih smo se zbrali pri božični sv. maši, ki jo je daroval Robert Brest. Prosili smo za mir in božji blagoslov v novem letu 2020!

Jaslice v Carapachayju
Jaslice v Carapachayju © Svobodna Slovenija

Božič v Našem Domu San Justo
poročevalka Lučka Bergant

Ni božiča brez Jezusa

Blažena Sveta noč se je spremenila v dan... Nevidni Bog je postal Človek in prišel na svet kot otrok, ki se ne vsiljuje nikomur, pač pa vabi, naj ga sprejmemo v svoje življenje...
V sanhuški stolnici smo praznovali Kristusovo rojstvo s sv. mašo, ki je bila darovana za vse žive in rajne rojake našega okraja. Iz kora so prihajale božične pesmi, ki jih je pod vodstvom prof. Andrejke Selan Vombergar in v spremstvu organista Diega Pereza lepo čustveno prepeval Mešani pevski zbor.
Sanhuški novi župnik, Santiago Rostom Maderna, nas je pred sv. daritvijo lepo pozdravil in presenetil z voščilom v slovenskem jeziku: »Vesel Božič«. Naš dušni pastir, dr. Jure Rode, je maševal in med pridigo spregovoril o vrednosti vseh cerkvenih navad, ki jih imamo Slovenci ob praznovanju Božiča in nas spodbudil, naj jih ohranimo, saj je to naša dolžnost in naša pravica.

Ne smemo pa pozabiti, da je Jezus središče Božiča.

Jaslice, ki jih postavimo po družinskih domovih, nas vabijo, da se pred njimi ustavimo, odstranimo vse, kar nas duhovno ne obogati in ne osrečuje... in pustimo, da nas Kristus prepoji s toplino svojih žarkov... Novorojeno Dete pa obdarimo z molitvijo in božično pesmijo...
Po končani sv. maši smo si medsebojno izražali želje o veselem in blagoslovljenem praznovanju in se počasi usmerili proti Našemu domu, kjer so glavni odbor, Zveza mater in žena ter Mladina poskrbeli za praznični zajtrk pri okrašenih mizah.
Najprej je pozdravil vse navzoče podpredsednik g. Marjan Godec v imenu vseh odsekov, ki delujejo v Našem domu. Zaželel nam je, naj bi luč svete noči napolnila naše misli, naj bi gorel plamen ljubezni ter naj bi mir in pogum Božje bližine nas spremljala v novem letu...

Božična zgodba v San Justu
Božična zgodba v San Justu © Svobodna Slovenija

Vsi pogledi so se obrnili na oder, kjer je družina pripravljala jaslice in okraševala božično jelko. V dvorani so se prepletali glasovi zbora in vseh navzočih »...Angelsko petje se sliši v višavah...«
Mala Kamila je opazila, da Jezuščka ni v jaslicah... Bratec Martin ji je povedal, da se še ni rodil... Mamica Katerina in ati Niko sta jima razložila, da jaslice postavljamo zato, da lahko občudujemo božično skrivnost.... Kadar molimo lahko začutimo njeno navzočnost, ker jo vidimo s srcem... Bratca sta prinesla slamice, znak žrtvic in dobrih del, ki sta jih med adventom storila in jih položila na posteljico, da bi Jezusček lepše spal. Z molitvijo in blagoslovom smo se pripravili na rojstvo Odrešenika. Vsi skupaj smo zmolili desetko rožnega venca »Ki si ga Devica rodila«; med tem je pa družinica hodila med mizami in pokadila ter pokropila z blagoslovljeno vodo, kot znak zahvale za vse prejete dobrote in prošnja za bodočnost. Tako sta nas molitev in petje M.P.Z. vpeljala pred žive jaslice. Letos so uprizorili sveto družino Gabrijela Vasle, Dani Mehle in mali Erik, ter sestrica kot angelček. Občudovali smo Novorojenega, ki je prišel deliti svoje življenje in želi živeti z nami in za nas. Bog je po svoji veliki usmiljenosti prišel do nas, da bi ostal z nami...
Dr. Jure Rode je po končani akademiji blagoslovil božični zajtrk ter izrazil željo, da bi bile jaslice spomin na vsa preživeta leta v družini.

Ohranjajmo naše navade. Starši so ljubeznjivo vcepili v nas te bisere verske kulture. Dediči smo dragocenih običajev in naše poslanstvo je to izročilo podati naprej.


Prisrčna zahvala vsem, ki ste pripravili letošnjo božično praznovanje. Za sceno je poskrbel g. Tone Oblak z pomočjo g. Lojzeta Erjavca in sodelavcev. Skupina Luč in zvok je poskrbela, da je bilo vse lepo osvetljeno in da se je dobro slišalo. Gdč. Anika Urbančič je poskrbela za kostume in besedilo prelepe doživete akademije. Akademijo je povezoval Luka Trpin. Da nam v srcih ostane lep spomin na ta praznik je ga. Lučka Oblak Čop slikala prisrčne trenutke tega praznovanje. Ne bi bilo pravega božičnega zajtrka brez potic. Po zaslugi Zveze žena in mater so žene spekle in darovale potice. Skupina mladcev in mladenk je postregla mlečno kavo, mladina je pa pripravila mize za zajtrk. Deležni smo tudi bili božičnih razglednic, ki jih je tajnica delila pri vhodu v imenu odbora doma.
Naj se nam srce spremeni v hlevček, obnovimo našo vero in pustimo, da se v nas znova rodi Jezušček.

Žive jaslice v San Justu
Žive jaslice v San Justu © Svobodna Slovenija

Božič v Slomškovem domu
napisala: Zofi Bokalič

Božični čas je za Slomškov dom pričel v nedeljo, 15. decembra, z božičnim koncertom ob jaslicah v cerkvi 'Nuestra Señora del Carmen' v Ramos Mejji. Sodelovala sta Mešani pevski zbor iz San Justa in naš zbor Ex Corde. Cerkev je bila polna, bilo je zelo lepo!
Vsak zbor je zapel nekaj pesmi, za konec pa sta oba zbora zapela tudi skupaj. Po pozdravu župnika pa seveda ni mogla manjkati 'Sveta noč – Noche de Paz' v izvedbi vseh prisotnih, medtem, ko so majhne deklice položile Jezuščka v jaslice.
V nedeljo, 22. decembra, smo pa imeli Božičnico v pripravi Mladine Slomškovega doma. Uprizorili smo žive jaslice, s sodelovanjem učencev Slomškove šole, mladine in zbora Ex Corde.
"Dete nam je rojeno, sin nam je dan«. Danes se skrivnost božiča obnavlja: ta Otrok, ki je bil rojen tudi za ljudi današnjega časa, prinaša odrešitev svetu, prinaša veselje in mir vsem. Približali smo se, da smo pri Mariji našli tako pričakovanega rešitelja sveta.
Božič je skrivnost veselja. Tisto noč so angeli zapeli: »Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki jih Bog ljubi«. Pastirjem so dogodek napovedali kot »veliko veselje, ki bo radost za ves narod«. Radost, čeprav daleč od doma, v skromnih jaslih, brezbrižnosti ljudi, sovraštvo oblasti. Skrivnost veselja kljub vsemu, ker se vam je »danes v Davidovem mestu rodil rešitelj«. Cerkev živi v istem veselju, ki ga je danes preplavila luč Božjega Sina; tema ga nikoli ne more ugasniti. To je slava večne Besede, ki je zaradi ljubezni do nas postal eden izmed nas.
Božič, skrivnost ljubezni. Božja ljubezen do nas se je razodela tako, da je Bog poslal na svet svojega edinorojenega Sina, da bi živeli po njem. Božja ljubezen do nas, Emmanuel, je prišel na zemljo, da bi na križu daroval svoje življenje.

Božičnica v Slomškovem domu
Božičnica v Slomškovem domu © Svobodna Slovenija

Skrivnost utelešene besede, ki jo, ob tebi, Mati Devica, premišljujemo pred hlevčkom, kjer leži Božje Dete, da bi s teboj občudovali neizmerno božjo ljubezen. Marija, daj nam tvoje oči, da odkrijemo skrivnost krhkosti novorojenega Jezusa. Nauči nas prepoznati njegov obraz v vseh otrocih sveta. Pomagaj nam biti priče njegovega sporočila o miru in ljubezni, da bodo ljudje dandanes videli v Otroku ki ga imaš v naročju, Odrešenika sveta, vir neizčrpnega in resničnega miru, po katerem vsi stremimo v globini svojega srca.
V lepem vzdušju smo lahko v našem spominu in srcih oživeli najpomembnejši dogodek človeške zgodovine. Trenutek, ko se spominjamo, da se je Jezus rodil. Čas, ko znova občutimo da je Bog poslal svojega edinorojenega Sina, da nas je odrešil.

Čas, ko je bila ustvarjena Sveta Družina in tako smo tudi mi združeni med seboj v velikem veselju.


Na božični dan, 25. decembra, smo ob polni dvorani darovali sv. mašo za vse člane Slomškovega doma. Med sveto mašo je pel naš pevski zbor Ex Corde. Po sv. maši so sledila božična voščila: v imenu Slomškovega doma je voščila Neda Vesel Dolenc; v imenu mladine, Magdalena Mazieres; v imenu zbora Ex Corde, Marta Selan Brula; v imenu Mladcev in mladenk, Jana Kastelic, v imenu Slomškove šole pa učenci Viki Cestnik, Katja Brula, Mirko Kočar, Tomaž Godec, Nacho Koželnik.
Po sveti maši smo imeli skupni božični zajtrk v prijetno okrašenih spodnjih prostorih. Mladci & Mladenke so spekli piškotke, Mladina pa kolačke. Eden drugemu smo si želeli vesel in blagoslovljen Božič.
Božji Sin je spet prišel, da z naših lic izbriše sled gorja, da splete nam venček sreče in prinese zdravja, ljubezni polne vreče
Vesele Božične praznike vam želi Slomškov dom!

Jaslice v Slomškovem domu
Jaslice v Slomškovem domu © Svobodna Slovenija

Poglejte tudi tiskano izdajo Svobodne Slovenije in na spletno stran.

Slovenci po svetu, Novice
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

O avtorju