Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Andrejka Grlić, glavna tržna inšpektorica (foto: Rok Mihevc)
Andrejka Grlić, glavna tržna inšpektorica

Andrejka Grlić, glavna tržna inšpektorica: Preudarno v nakupe

Slovenija | 06.12.2019, 10:21 Nataša Ličen

Mesec december je zaznamovan tudi z izbiro daril za najdražje. Trgovci nudijo prepolno izbire, pogosto nas ponudba zavede v pretirano nakupovanje, tudi tistega, česar v resnici ne potrebujemo.

»Zato preudarno v nakup, kajti denarnica je hitro prazna«, je v Svetovalnici uvodoma svetovala glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić. Med osnovnimi priporočili ob nakupovanjih je tudi previdnost pri popustih.

So popusti res popusti?

Lahko se zgodi, da trgovec oglašuje visoke popuste, znižanje tudi do 70 odstotkov ali več, takrat bodimo pozorni na ceno, ki je veljala pred tem. Zgodi se, da pred popustom trgovec močno zviša ceno izdelku, na ta način lahko doseže visoko znižanje. Če zasledimo takšen primer, pokličimo, oddajmo prijavo, tržni inšpektor to preveri. Trgovci se namreč sami odločijo, če gredo v popust, tega prijavijo, zato se morajo držati pravil. Se jih, tudi na podlagi naših prijav, pa preverjajo inšpektorji.

Vračilo blaga

»To je pogosto vprašanje. Pri trgovcu z oblačili ali obutvijo so kabine za pomerjanje. Če se odločimo za nakup, pa si pozneje premislimo, je le dobra volja trgovca, da vrnjeno blago sprejme. Če seveda z njim ni nič narobe. Če pa šele po nakupu opazimo stvarno napako, recimo strgano zadrgo ali kaj podobnega, pa mora trgovec kupljeno v vsakem primeru sprejeti nazaj in vrniti kupnino. Tudi v času popustov ali znižanj."

Spletni nakupi

V štirinajstih dneh od trenutka, ko potrošnik prejme blago, lahko, če si premisli, brez kakršnihkoli pojasnil blago vrne. V tem primeru kupca bremenijo le stroški vračila. To je priročna pravica. Preko spleta namreč pogosto kupujemo precej impulzivno. Roka pa ni možno podaljšati, zato pozor. Kaj pa lahko naredimo s kupljenim? Ni pošteno, da blago uporabimo, recimo večerno torbico ali obleko za zabavo, ki ju potrebujemo le za en dan, potem pa kupljeno vrnemo prodajalcu. Obstaja možnost, da kupljeno vseeno lahko vrnemo, vendar ponudnik zaračuna obrabnino.

Preverimo naslov spletnih ponudnikov

Pred nakupom preko spleta je treba nujno preveriti sedež podjetja. Če je zunaj EU, pri zapletih verjetno ne bomo uspešni. V tem času predbožičnih ali prednovoletnih nakupov bodimo pozorni tudi na časovne zamike, lahko pride do zamud, saj so v teh dneh ponudniki precej zaposleni.

Za več informacij poglejte na spletne strani https://www.gov.si/drzavni-organi/organi-v-sestavi/trzni-inspektorat/

Za prijave, domnevne kršitve, pokličite ali pišite:

Dežurni inšpektor

Tržni inšpektorat Republike Slovenije

01 280 87 15

gp.tirs@gov.si

"Pred vsakim nakupom je potreben tehten premislek. In ne pozabimo na račun", imeti ga moramo pri sebi do izhoda iz trgovine, drugače nas lahko stane 40 eur.

Z izdanim računom se tudi krepi socialna varnost in udobje v državi za vse državljane, saj gredo centi in evri v proračun za zdravstvo, infrastrukturo, ustanove in podobno.

Slovenija, Svetovalnica
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...