Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Starejši, pokojnina (foto: Unsplash)
Starejši, pokojnina | (foto: Unsplash)

Ako hočeš veliko let šteti, moraš od mladega zmerno živeti

Slovenija | 30.12.2019, 10:15 Tanja Dominko Rok Mihevc

»Ako hočeš veliko let šteti, moraš od mladega zmerno živeti,« pravi slovenski pregovor, ki smo ga izbrali, da smo z njim napovedali Svetovalnico, v kateri smo govorili s strokovnjakom za pokojninsko zakonodajo, Dušanom Bavcem.

1. januarja bo začela veljati novela pokojninskega zakona, ki prinaša kar nekaj sprememb. Najbolj jih bodo občutili moški, pa tudi ženske, ki imajo tri otroke. Pri Obrtno podjetniški zbornici so z izglasovanim le deloma zadovoljni, moti jih nekaj določb, povezanih z dvojnim statusom.

Pri takoimenovanem dvojnem statusu novela določa, da zavarovanec, ki ostane v zaposlitvi po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev, poleg plače prejema tudi 40 odstotkov pokojnine, po preteku treh let pa 20 odstotkov. Svetovalec Obrtno podjetniške zbornice Dušan Bavec: »Nekaj pa je kar nas moti, delodajalec nima vloge pri tem, da njegov zaposleni lahko nadaljuje z zaposlitvijo neomejeno dolgo, se pravi ni potrebno dati nobenega soglasja, da delavec tudi po izpolnitvi pogojev dela še naprej in uveljavlja 40% pokojnine.«

Kaj sicer še prinaša novela na področju odmernih odstotkov pa preverite v posnetku Svetovalnice.

Slovenija, Sociala, Svetovalnica
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.