Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Oče in sin (foto: Pixabay)
Oče in sin | (foto: Pixabay)

Družba brez očeta: več revščine, zapornikov, najstniške nosečnosti, debelosti …

Globine | 14.12.2019, 13:06 Blaž Lesnik Rok Mihevc

Zadnja oddaja Globin leta 2019 je bila nekaj posebnega. Ni se namreč odvijala v radijskem studiu, ampak smo bili gostje Večerne akademije v duhovnem središču sv. Jožefa pri jezuitih. V oddaji so sodelovali študentje, člani moških skupin, p. Damjan Ristić ter p. Viljem Lovše, ki sta začetnika moške duhovnosti in tovrstnih skupin na Slovenskem.

Moška duhovnost je doma pri sv. Jožefu, namen teh skupin pa je, kako pomagati moškim, da pridejo do tega, kar iščemo vsi. Globok odnos z Bogom. Svet hkrati potrebuje moške, ki vedo kdo so. Ker tak moški lahko zastavi svoje življenje za tiste, ki jih ima rad.

Vsak tretji otrok je danes brez očeta, ki je telesno ali čustveno odsoten. Ga ni doma, nima časa ... »Možje smo odpovedali in smo se potegnili v kolesje sveta, kdo bo več imel, kdo bo glavni, kdo bo prvi, ... Bog pa je vsakemu moškemu dal moč, da druge navduši nad življenjem. Žal pa se zdi, da je Bog v tem ritmu sveta in potrošniški kulturi v drugem planu.«

Globine
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.