Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Theodore McCarrick (foto: Vatican news)
Theodore McCarrick

Vatikan naj bi ’kmalu’ objavil raziskavo o McCarricku

Cerkev po svetu | 20.11.2019, 13:27 Marta Jerebič

Vatikan naj bi do konca leta objavil raziskavo o tem, kar je vedel o vzponu na položaj zdaj že nekdanjega ameriškega kardinala Theodorja McCarricka. To je ameriškim škofom na nedavnem zasedanju v Baltimoru dejal bostonski kardinal Sean O’Malley, poroča portal Crux.

Spomnimo, da je papež Mccarricka februarja letos zaradi spolnih zlorab mladoletnih odslovil iz duhovniškega stanu. Ostaja pa vprašanje, kako je lahko prišel na položaj kardinala leta 2001 in potoval po svetu kot cenjen član ameriške škofovske konference, čeprav naj bi mnogi vedeli za njegove zlorabe.

Vatikan je sicer sprva nameraval poročilo objaviti pred novembrskim zasedanjem ameriške škofovske konference, vendar se je vse skupaj zavleklo, saj je v raziskavo vključil številne škofije v ZDA in urade v Vatikanu. Prejel pa je veliko večji obseg informacij, kot je sprva predvideval.

O’Malley je še pojasnil, da Vatikan želi temeljitost in jasnost primera, da bi odgovorili na vprašanja ljudi, ne pa ustvarjali samo nova vprašanja.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.