Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Mikrofon (foto: ARO)
Mikrofon

Lahko vlada konča mandat brez Levice?

Slovenija | 07.11.2019, 15:15 Andrej Šinko

Manjšinska vlada lahko tudi po razhodu z zunajkoalicijsko partnerico Levico deluje do konca mandata, vendar se bo morala s posameznimi opozicijskimi strankami povezovati in usklajevati po posameznih projektih, sta v oddaji Pogovor o menila politična analitika Sebastjan Jeretič in Miloš Čirič. Publicist dr. Bernard Nežmah pa je opozoril, da trenutna sestava vlade državi škodi in ne uvaja nujno potrebnih sprememb.

Predlogi, ki jih zagovarja Levica, se nikjer na svetu niso izkazali kot dobri, je dejal Čirič in dodal, da je sreča za državo, da Levica z njimi ni uspela. »Delujejo po revolucionarnem načelu in mislim, da je Levica odlična kot stranka v opoziciji. Opozarja namreč na neke realne probleme, ki jih imajo ljudje, njene rešitve pa so iz preteklega stoletja.«

Usklajevanje večjega števila strank v koaliciji je zelo zahtevno, zadevo pa dodatno zaplete še iskanje parlamentarne podpore v opoziciji. Čirič je omenil Novo Slovenijo, ki da bo podpirala predloge »v smeri korakov, ki so skladni z njenim programom, SNS pa je nekoliko bolj fleksibilna«. Volitve v tem trenutku skoraj nikomur ne ustrezajo, je še menil Čirič.

Slovenija ima po Jeretičevih besedah tudi sistem, ki onemogoča hitre zamenjave na oblasti. Zato lahko vlada tudi po končanju sodelovanja z Levico, ali pa tudi če bi izgubila še kakšno stranko, deluje, vendar le pod pogojem, če bi »pametno iskala ad hoc kompromise«. Nežmah pri tem poudarja, da takšno delovanje, tudi z nekompetentnimi kadri v vladi, ni dobro za državo. Zato bi bilo po njegovi oceni najboljše, da »zadeva razpade in so nove volitve«. A te niso najbolj verjetne.

Delo vlade po anketi Vox populi še vedno podpira približno polovica anketirancev, čeprav se je ta med zadnjima merjenjema zmanjšala za več kot 10 odstotkov. »Po vseh napadih od zunaj in težavnih notranjih odnosih jim je forma nekako padla, tako v reakcijah kot nastopu. Dejansko vidimo, da so se novinarji in javnost malo naveličali velikopoteznih besed, ker pa je ukrepov dejansko premalo,« pravi Jeretič.

Čeprav analitiki volitev ne pričakujejo, pa stranke vseeno iščejo podporo pri volivcih. »Te štiri, ki niso premierske stranke, morajo skrbeti, da bodo dosegle določeno pozornost. Ni treba veliko, pri Bratuškovi so bile potrebne dve, tri poteze, da je prišla v parlament,« je pojasnil Nežmah.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.