Alen SalihovićAlen Salihović

Papež Frančišek: Naj nas spreobrne Jezusov usmiljeni pogled

Svet | 03.11.2019, 15:22

Na Trgu svetega Petra v Vatikanu se je opoldne zbrala množica ljudi, ki so med drugim želeli prisluhniti papežu Frančišku in prejeti blagoslov. Med romarji je bila tudi živahna skupna birmancev iz Modene, ki se je na pozdrav svetega očeta veselo odzvala. Papež Frančišek je pred koncem rednega nedeljskega srečanja z vsemi delil svojo žalost zaradi nasilja nad pravoslavnimi kristjani v Etiopiji. Vse je povabil k molitvi za žrtve. In osrednje sporočilo njegovih besed?

Gospodov usmiljeni pogled nas doseže še preden se sami zavemo, da ga potrebujemo

V opoldanskem nagovoru nas je spomnil, da nas tokratni nedeljski evangeljski odlomek postavlja med množico, ki se nahaja v Jerihi na Jezusovi poti proti Jeruzalemu. Tam je tudi Zahej, ki je iz radovednosti želel videti Jezusa, a ga ne tudi srečati. Ker je majhne postave, spleza na drevo. Ko Jezus pride v bližino, se ozre gor in ga zagleda. (prim. Lk 19,5) "Pomembno je to, da prvi pogled ni Zahejev, ampak Jezusov, ki med toliko obrazi, ki ga v množici obdajajo, išče prav njegovega. Gospodov usmiljeni pogled nas doseže, preden se sami zavedamo, da za odrešenje potrebujemo ta pogled. In prav s tem pogledom Božjega Učitelja se začne čudež spreobrnjenja grešnika iz Jerihe," je dejal sveti oče.

Zahej pri Jezusu odkrije, da je zastonjska ljubezen mogoča

Jezus Zaheja pokliče po imenu in mu reče, naj hitro spleza dol, saj se mora ustaviti v njegovi hiši. Mora se ustaviti pri njem, saj je takšna Očetova volja. Jezus ve, da Bog obsoja greh in ne grešnika. Grešnika skuša rešiti in ga gre iskat, da bi ga privedel na pravo pot. Takšno Jezusovo ravnanje v Zaheju odločno spremeni miselnost. V trenutku dojame, kako bedno je življenje, ki je predano denarju. Ko v svoji hiši gosti Jezusa, vidi vse z novimi očmi, nekoliko podobnimi Jezusovim. Odloči se dati polovico premoženja ubogim in četverno povrniti vsem, ki jih je ogoljufal. "Zahej pri Jezusu odkrije, da je zastonjska ljubezen mogoča. Do zdaj je bil skop, zdaj pa postane velikodušen. Ugajalo mu je kopičenje, zdaj se veseli v razdeljevanju. Ko sreča Ljubezen, odkrije, da je kljub svojim grehom ljubljen in postane tudi sam sposoben ljubiti ostale, z denarjem izrazi solidarnost in občestvo."

Tudi mi pojdimo z usmiljenjem naproti tistim, ki so v življenju ravnali napačno

Opoldanski nagovor je papež Frančišek sklenil z željo, da bi nam Devica Marija izprosila milost stalnega doživljanja Jezusovega usmiljenega pogleda. Tako bomo lahko tudi mi z usmiljenjem šli naproti tistim, ki so v življenju ravnali napačno. Postali jim bomo spodbuda za sprejetje Jezusa, ki je prišel iskat to, kar je izgubljeno.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...