Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar

AVDIO: Je Slovenija ekonomsko svobodna država?

31.10.2019, 13:10

31. oktober je svetovni dan varčevanja. Varčevanje marsikje velja za stopnjo zrelosti tako države kot njenih prebivalcev. Prihranek denarja je namreč pomemben za doseganje boljšega standarda posameznikov in ohranjanje gospodarstva. A v ekonomsko manj svobodnih državah si velika večina prebivalcev varčevanja niti ne more privoščiti. Kredite najema že za gospodinjske nakupe, kaj šele za večje naložbe. Je Slovenija ekonomsko svobodna država?

Večja blaginja, manj revščine, bolj zadovoljni ljudje, daljša življenjska doba… Vse to so značilnosti ekonomsko bolj svobodnih držav. Ekonomsko manj svobodne države se po drugi strani soočajo s slabšo pravno zaščito zasebne lastnine in slabšo učinkovitostjo sodstva, z višjimi davčnimi obremenitvami in višjo javno porabo, z neuravnovešeno fiskalno vzdržnostjo, z omejeno svobodo poslovanja in trga dela… To vodi v manjšo blaginjo, kar pomeni, da prebivalci ustvarijo manj, po vseh dajatvah jim manj ostane, kar pomeni, da tudi prihranijo manj.

Slovenija stagnira

Slovenija na lestvici ekonomske svobode, ki sta jo v svojem zadnjem poročilu razgrnila inštitut Visio iz Slovenije in inštitut Fraser iz Kanade, ostaja na 67. mestu. "Na žalost Slovenija stagnira. Optimistično bi lahko rekli, da ne nazaduje, da se razmere ne slabšajo. A se tudi ne izboljšujejo," je opozorila predsednica inštituta Visio in višjo svetovalko na inštitutu Fraser mag. Tanja Porčnik.

Stanje pravne države je zaskrbljujoče

Na nekaterih področjih je v Sloveniji prišlo do pozitivnih premikov, a so majhni. "Predvsem pri obsegu paradržave. Naj v tem kontekstu omenim, da se je zmanjšal obseg javne porabe kot del celotne porabe, tako so se zmanjšali tudi transferji in subvencije kot delež bruto domačega proizvoda, prav tako se je zmanjšalo državno lastništvo kot del celotnih naložb v državi." Zaskrbljujoče je, tako mag. Porčnik, področje pravne države. "Ne samo, da je Slovenija veliko nižje kot primerljive države v regiji in tudi širše v Evropi, ampak nazaduje. Tu bi se res morali zamisliti."

Manevrskega prostora za ukrepanje je še veliko

Kazalniki sporočajo, da ima Slovenija še veliko možnosti za napredovanje tudi na nekaterih ostalih področjih, a bo treba zavihati rokave. "Preveč omejujemo tuje lastništvo, naložbe. Nefleksibilnost trga dela je še vedno problem, na tem področju Slovenija že zelo dolgo ni naredila koraka naprej. Tako gospodarstvo kot posameznike dušijo predpisi," je naštela mag. Porčnik.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...