Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Matjaž Merljak v studiu 1 (foto: Rok Mihevc)
Matjaž Merljak v studiu 1

Grešil sem – prižgal sem svečke

Naš pogled | 06.11.2019, 07:04 Matjaž Merljak

Ob prazniku vseh svetih sem kot vsako leto obiskal materin in očetov grob, pa tudi grobove sorodnikov. Na vsakem sem prižgal svečko. Preden sem to storil, sem pogledal levo in desno, da me ne bi kdo videl, ker so na grobu že gorele svečke. Lahko bi bil namreč deležen kakšnega očitajočega pogleda, morda besede, češ kaj nisem slišal, kako je s tem letos – celo priporočilo ministrstva.

V drugi polovici oktobra je bilo nemogoče preslišati, kako smo Slovenci evropski rekorderji v prižiganju sveč, koliko denarja za to porabimo in kako močno onesnažujemo okolje z odpadno plastiko. Po drugi strani ni bilo trgovine, pa tudi poštne poslovalnice in bencinske črpalke, kjer jih ne bi ponujali v akciji. Naletel sem na sporočila o tem, naj na grob namesto svečke postavim zastavico ali kamen ali pa vsaj elektronsko svečo.

Pa sem šel v akcijo. Ne tisto nakupovalno, ampak preizkuševalno. Ne na grobu, kar v dnevni sobi. Na mizo sem najprej dal zastavico in začel ob njej premišljevati o rajnih ter moliti zanje. Nobenih čustev ni zbudila v meni. Tudi kamen ne in niti ne utripajoča elektronska sveča. Ko sem gledal plamen klasične sveče, opazoval sence na stenah in kako plamen použiva vosek – oprostite, to je bilo nekaj povsem drugega in ob njem sem si ogrel dlani, toplota pa je prišla tudi globlje v notranjost.

Ja, vem, ni težava v vosku in stenju, ki izgorita, ampak v tistem, kar ostane od pogorele sveče. Plastika. Te je res preveč. Ampak, če naredim primerjavo, koliko odpadkov povzroči ena družina v enem letu s svečami in koliko s plastenkami od mleka, jogurtov, sokov in mineralne vode, so sveče bolj kot ne kapljica v morje. Namesto, da država žuga nam, ki jih prižigamo, naj stimulira izdelavo sveč s plastiko, ki bo lažje razgradljiva ali biorazgradljiva.

Ne morem se znebiti občutka, da nas želi nekdo odvrniti od izražanja sočutja do rajnih na način, kot smo ga poznali. V ritmu življenja, ki je usmerjen v uspeh in ki je zelo pospešen, ni časa in prostora za smrt. V današnji družbi tudi pričakujejo, da žalujemo le kratko. Tudi možnost za slovo od tistih, ki smo jih poznali, nam komaj še privoščijo. Rajnega pripeljejo v vežico nekaj ur pred pogrebom, ta pa je razen v poletnem času v službenem delu dneva.

Toda, tudi slovo sodi k življenju. In grob je kraj spomina na bližnje. In njim želimo, naj jim sveti večna luč. Sveča je nosilka zemeljske luči. Luč pa ima za ljudi simbolen pomen. In koliko sveč bo posameznik prižgal, naj ostane njegova osebna odločitev. Ni potrebe, da nam ob tem nekdo, še najmanj kak državni organ, bere levite z ekološko osveščenostjo.

Naš pogled
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...

O avtorju