Slavi Košir
Andrej Novljan
Petra Stopar
Hlebec domačega kruha (foto: Robert Božič)
Hlebec domačega kruha
09.10.2019, 09:33 Matjaž Merljak

Ni ga čez domači kruh

Domači kruh lahko pripravimo ne samo iz ene, ampak iz dveh, treh ali štirih vrst moke. Kakšno so pri tem razmerja mok in zakaj kruh pri peki ob strani poči, ste vprašali sestro Nikolino. Ta je postregla tudi z receptom z žemljice.

Za tiste, ki prvič pripravljate kruh iz dveh vrst moke (pšenične in ajdove, pirine, ržene, koruzne ...), sestra Nikolina svetuje, da ga pripravite v razmerju 50:50, torej pol pšenične, pol druge moke.

Koruzno in ajdovo moko najprej solimo in poparimo z vrelo vodo ter iz tega naredimo t.i. moker žganec. Pustimo nekaj minut in vmes raztopimo kvas. Na to presejemo belo ali polbelo moko, v jamico pa damo pripravljen kvas ter mešamo z vilico. Zmes gnetemo z roko in počasi prilivamo tekočino.

Pripraviti moramo prožno, ne preveč trdo, a spet ne premehko testo. Ta kruh moramo peči v modelu (na dnu je lahko peki papir), saj se lahko razleze, ker hitro vzhaja.

No, tudi pri vzhajanju moramo biti pazljivi: če se s prstom dotaknemo površine vzhajanega testa in se lepo dvigne, še poteka proces vzhajanja. Takrat ga na vrhu zarežemo in damo v pečico, ogreto na 180 - 190 stopinj. Če pa se pri dotiku površina naguba, ga nič ne zarežemo, ampak čim prej in s čim manj tresenja damo v pečico, ki pa naj bo ogreta na 200 do 210 stopinj.

Sestra Nikolina je v Svetovalnici še dodala, da če delamo kruh iz več vrst moke in uporabljamo enako razmerje (polovice, tretjine, četrtine), pšenične moke vedno vzamemo dve pesti več, saj ta moka rahlja kruh.

Zakaj se kruh dan po peki precej drobi?

To je zato, ker je testo pretrdo, pregosto, zato bo potrebno dodati več tekočine (vodo, mleko, sirotko ...) Testo mora biti skoraj tako mehko kot pri peki potice.

Žemljice

Potrebujemo 500 g moke, žličko soli, 1,5 dag kvasa in 5 dag maščobe (maslo ali/in olje). V moko zamesimo kvas, ob strani damo sol ter ob prilivanju tople vode gnetemo. Damo toplo maščobo ter pustimo vzhajati. Nato testo na leseni deski oblikujemo v žemlje, z ročajem kuhalnice na sredini pritisnemo do dna, obrnemo in odlagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Z vodo namažemo površino in damo v vročo pečico (200-210 stopinj).

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje, Hrana in okolje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

dr. Ivan Štuhec (photo: osebni arhiv) dr. Ivan Štuhec (photo: osebni arhiv)

Razpad države

Počasi bom začel verjeti, da so imeli prav tisti, ki so ob razpadu Jugoslavije govorili o »kleinstateraju«, kar pomeni o malih državicah in vprašanju smiselnosti njihovega ...

Pogrebno sveto mašo je daroval nadškof Stres (photo: SDS) Pogrebno sveto mašo je daroval nadškof Stres (photo: SDS)

AVDIO: Zadnje slovo od Davida Tasića

Verniki so v času osamosvajanja naše države med drugim molili za mir in pravičnost v cerkvi Marijinega oznanjenja na ljubljanskem Tromostovju. Prav tam so se zbrani zdaj še zadnjič ...

Odgovorno na pot - varno na vrh! (photo: ARO) Odgovorno na pot - varno na vrh! (photo: ARO)

Odgovorno na pot - Varno na vrh!

Ob 25. obletnici delovanja Radio Ognjišče skupaj z AMZS prav za vas organizira poseben program varne vožnje z namenom preveriti vozne sposobnosti in se preizkusiti v nepredvidljivih ...

Knjiga (photo: Pixabay) Knjiga (photo: Pixabay)

Praznik, ki nas zavezuje k edinosti in prenovi

Danes je državni praznik, dan reformacije. Z njim obujamo spomin na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju. Slovenci smo v omenjenem obdobju dobili prvo knjigo v maternem jeziku. To ...

Branko Cestnik (photo: Jože Bartolj) Branko Cestnik (photo: Jože Bartolj)

P. Cestnik kritikom papeža nastavlja ogledalo

Sinoda o Amazoniji je končana, ne pa tudi polemike v zvezi z njo. Še vedno odmeva dogodek v zvezi z lesenimi kipci noseče žene, ki so bili prisotni na slovesnosti pred začetkom sinode in so ...