Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Sinoda o Amazoniji (foto: vaticannews.va)
Sinoda o Amazoniji

Zaradi pomanjkanja duhovnikov obhajilo prejmejo le 2 do 3-krat na leto

Svet | 11.10.2019, 08:41 Marta Jerebič

Na sinodi o Amazoniji so v prvem tednu govorili o številnih tematikah, pomanjkanju duhovnikov, vlogi žensk, mamilarskih kartelih in ekološki katastrofi.

V zvezi s pomanjkanjem duhovnikov so govorniki opozoril, da na ozemlju, velikem kot Italija, deluje le 60 duhovnikov. Na tisoče skupnosti obhajilo prejme le 2 do 3-krat na leto. Zato nekateri menijo, da je posvečenje poročenih mož edina rešitev; drugi, da bi morali bolj moliti za duhovne poklice ali spodbujati misijonarsko poslanstvo. Duhovnik namreč ne pripada »skupnosti«, ampak »Cerkvi«, zato je lahko namenjen za »katerokoli skupnost«, so menili.

V zvezi z vlogo žensk, ki so zelo dejavne pri oznanjevanju in v družbi, so se pojavili predlogi o ženskih laiških cerkvenih službah.

Na sinodi so govorili tudi o mamilarskih kartelih. Na nekaterih območjih Amazonije je pridelovanje koke naraslo za polovico, z 12 na 23 tisoč hektarjev. Posledično se je kriminal še povečal.

Opozorili so še na rušenje naravnega ravnovesja z gradnjo hidrocentral, zaradi katerih je potrebno izsekavanje obsežnih naravnih rezervatov. Veliko škodo povzroča odobreno požiganje gozdov. V sinodalni dvorani so se zato glasili pozivi k ekološkemu spreobrnjenju.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...