Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Sirija v vojni (foto: Radio Vatikan)
Sirija v vojni

Turčija grozi Evropi z novim begunskim valom

Svet | 10.10.2019, 14:57 Andrej Šinko

Turška vojska nadaljuje ofenzivo proti Kurdom na severovzhodu Sirije. Mednarodna skupnost je do posredovanja kritična, ameriški senat pa je pripravil sankcije proti Turčiji. ZDA so sicer prav z umikom svojih vojakov omogočile to operacijo. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je medtem zagrozil, da bo 3,6 milijona beguncev poslal proti Evropi, če bodo države kritične do operacije.

Turška vojska je ofenzivo včeraj začela z letalskimi napadi, nato pa so vojaki v Sirijo vstopili še prek štirih točk na meji. Njihovo posredovanje je usmerjeno proti kurdskim milicam, ki so z ZDA odigrale pomembno vlogo v boju proti skrajni Islamski državi.

Predavatelj na Fakulteti za družbene vede dr. Bogomil Ferfila pravi, da je cilj oblasti v Ankari jasen, in sicer, da prežene Kurde z območja na meji s Turčijo. »Oni se zelo bojijo, da bi bližina Kurdov v Siriji, zlasti njihova avtonomija in moč, povzročili nemire tudi v Turčiji, kjer je Kurdov izjemno veliko. Na drugi strani pa je res, da so Kurdi tukaj največja žrtev, kajti odigrali so levjo vlogo v boju proti Islamski državi, zdaj pa jih vsi puščajo na cedilu.«

Vojaško posredovanje Turčije je omogočil prav ameriški umik vojakov s tega območja. Predsednik Donald Trump se je za to odločil, čeprav ne podpira vojaškega posredovanja. Oblasti v Ankari kurdske milice obravnavajo kot teroristične organizacije, ofenzivo pa so pojasnile s tem, da želijo na severu Sirije vzpostaviti območje, kamor bi iz države premestili vsaj del od 3,6 milijona sirskih beguncev.

»Jasno je, da se jih Turčija želi znebiti in če ji bo s tem uspelo potisniti sirske Kurde v notranjost, je to za njo dvojna korist,« pravi Ferfila, ki dodaja, da vsak vojaški konflikt pomeni civilne žrtve in novo razseljevanje. Območje naj bi že zapustilo več tisoč ljudi, kar lahko skrbi, pa so številni borci skrajne Islamske države, ki so jih Kurdi zajeli, zdaj pa bi se lahko znašli na prostosti.

O možnostih Kurdov pa je sogovornik jasen: »Kurdi se bodo poskušali povezati s sirsko vlado, poskušali bodo dobiti podporo Rusov, seveda pa to lahko zaostri razmere na tem delu sveta. Tudi Iran je napovedal manevre na meji s Turčijo, kajti podpira enovitost Sirije in nasprotuje posredovanju.« Ferfila še meni, da bi bila najboljša rešitev dogovor, ki bi prinesel Kurdom določeno avtonomijo. Vendar ga bo po njegovi oceni zelo težko doseči, saj Kurdi živijo v Siriji, Iranu, Iraku in Turčiji, njihova avtonomija v eni državi pa bi pomenila podobne težnje tudi v drugih, kar zlasti za Turčijo in Iran ni sprejemljivo.

Svet
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...