Alen SalihovićAlen Salihović

Korčetova lagala, v prepisu Janševega govora na seji Knovsa groženj ni

Slovenija | 22.10.2019, 17:27

Predsednik SDS Janez Janša na nedavni seji parlamentarne komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb ni grozil nikomur. To je postalo jasno po javni objavi prepisa njegovega govora. Obremenjujoče besede je na družbenem omrežju Twitter zapisala poslanka LMŠ Jerca Korče, a so se izkazale za laž. Bi moral premier Marjan Šarec, ki vodi največjo vladno stranko, ukrepati?

Magnetogram razkril, kdo je kaj rekel za zaprtimi vrati

"Grožnje o padanju glav bi morale biti uvrščene na temno stran zgodovine. Pa vendar jih je slišati tudi v letu 2019. Ko je želja po oblasti tako močna, da odpove razum in popustijo zavore." Tako burno se je Korčetova odzvala na Janševo razpravo na seji Knovsa, na kateri je bila v ospredju zaposlitev Šarčeve znanke na Sovi. Predsednik SDS je zahteval umik oznake zaupno z dela, kjer je govoril, magnetogram je razkril, kaj se je dogajalo za zaprtimi vrati.

Janša opozoril, da zadnje dogajanje na Sovi škodi ugledu države

Janša je med drugim omenjal direktorja Sove Rajka Kozmelja in mu očital laži o uhajanju informacij. Ocenil je tudi, da je zaposlitev premierjeve prijateljice v Sovi prerasla v velik problem, ki bo vplival na ugled države pred njenim predsedovanjem Svetu Evropske unije. "Predsednik vlade zaposlil ljubico v tajni službi. Saj ne bo nobeden mislil, da je to kakšen velik prekršek, pa škandal. Da je pa to skrajno neumno, pa nespametno, pa kako je to sploh možno, to bodo pa vsi vedeli," je opozoril Janša. Poudaril je tudi, da je večino škode mogoče preprečiti, a to ni odvisno od opozicije, čeprav bo še naprej bdela nad Sovo. "Na nadzoru bomo vztrajali. Da direktor ni sposoben, na tem bomo vztrajali. Če predsednik vlade tega ne vidi, bo na koncu plačal s svojo glavo, kot sedaj kaže," je dodal. Kot je še poudaril, ima opozicija interes in dolžnost braniti pravico parlamenta o nadziranju tajnih služb.

Bo Korčetova odgovarjala za "oportunistično izmišljotino"?

"Iz magnetograma smo razbrali, da je to Janševo metaforično izjavo, da utegne pasti Šarčeva glava, nemogoče razumeti kot neke vrste grožnjo," je za naš radio ugotavljal politični analitik Mitja Iršič. Tvit Korčetove je označil za opotrunistično izmišljotino. "Po moji oceni je ta mlada poslanka upala, da bo vnovčila nekaj antijanšističnih točk v lažnem pričakovanju, da bo seja tajna in da nihče ne bo vedel, kaj se bo dogajalo." Iršič meni, da bi morala Korčetova sama odstopiti z vseh političnih funkcij, v nasprotnem primeru bi moral ukrepati Šarec. "V tem trenutku je to povsem nepotrebna afera za LMŠ, katere integriteta je že tako močno kompromitirana." A posledic verjetno ne bo, je še prepričan Iršič, kot je spomnil, je to nakazal sam premier. "Še preden je prišel v javnost magnetogram, ko je verjetno že vedel, kaj v njem piše, je bil njegov odziv takšen, da je bilo jasno, da jo bo zaščitil. Dejal je, da kot mlada poslanka nekoliko razburjeno reagira na stvari. A to je sprenevedanje. Jasno je, da se je zlagala."

Bi bilo drugače, če bi imeli etični kodeks poslancev?

Skoraj toliko kot samostojna Slovenija je star projekt etičnega kodeksa poslancev, a ga državni zbor še ni sprejel. "Dokazane laži močno vplivajo na integriteto v tako pomembni službi. Gre za izbrance ljudstva, ki nas predstavljajo v parlamentarni demokraciji," je opozoril Iršič. "Če lažejo v tako banalni zadevi, kaj se dogaja, ko opravljajo svoje redne poslanske dolžnosti," se je še vprašal.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...