Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Varčevanje denarja doma. (foto: Urška Hrast)
Varčevanje denarja doma. | (foto: Urška Hrast)

AVDIO: Ko plača ni dovolj – novodobne oblike revščine

Cerkev na Slovenskem | 21.10.2019, 07:16 Petra Stopar

V Sloveniji pod pragom tveganja revščine živi približno 45.000 otrok. Gre za podatek, ki je po oceni varuha človekovih pravic Petra Svetine več kot zaskrbljujoč. Ob 17. oktobru, svetovnem dnevu boja proti revščini, smo se o stiskah brezposelnih, pa tudi zaposlenih, pogovarjali s socialno delavko Alenko Petek.

Prag tveganja revščine oziroma mesečni neto razpoložljivi dohodek na člana gospodinjstva trenutno znaša dobrih 660 evrov, pod to mejo je lani živelo 268.000 oseb v Sloveniji ali vsak osmi prebivalec. To so alarmantni podatki, pravi socialna delavka Škofijske Karitas Ljubljana Alenka Petek: »To pomeni, da je med temi ljudmi ogromno starejših, tudi mlajših zaposlenih z nizkimi dohodki, prekarnih delavcev, ki so samostojno zaposleni ...«

In prav zaposlenih s prenizkimi plačami je zadnja leta vse več, opažajo na Karitas. »Sploh težko preživijo mesec, če so podnajemniki, ko imajo tržno najemnino. Predstavljajte si, da nekdo zasluži od 600 do 700 evrov in da 400 evrov za najemnino. Tudi če delata dva, je že samo plačilo stanovanja zelo velik strošek,« dodaja Petkova.

Na stiske družin opozarja varuh Peter Svetina: »Ljudje, ki hodijo v službo, morajo imeti dostojno delo in zanj prejeti dostojno plačilo, socialni transferji pa morajo biti ciljno usmerjeni na otroka, na pa za popravljanje socialnega položaja staršev.«

Ministrica za delo Ksenija Klampfer sporoča, da je prav zdaj v Sloveniji odprta javna razprava o možnostih uvedbe univerzalnega otroškega dodatka in da bo ministrstvo tudi aktivno sodelovalo pri vzpostavitvi posebnega sklada za revne otroke. Zamislila si ga je novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Podobno kot varuh pa Petkova poudarja, da je prvi pogoj za odpravo revščine opravljenemu delu primerna plača, ki ljudem omogoča dostojno preživljanje družine, ali pa primerne pokojnine.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora z gostjo zadnje oddaje Karitas na Radiu Ognjišče.

Cerkev na Slovenskem, Politika, Sociala, Oddaje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.