Matjaž Merljak
Marko Zupan
Alen Salihović

AVDIO: Škof Lipovšek upa na čimprejšnjo zapolnitev škofijskega sedeža v Celju

13.10.2019, 08:40 Petra Stopar

Dobro leto dni je že od upokojitve celjskega škofa Stanislava Lipovška, tamkajšnji verniki pa še vedno čakajo na njegovega naslednika. Kdaj ga bo papež imenoval, ni znano. »Zato upamo, želimo in molimo, da bi se to čim prej rešilo,« pravi.

18. septembra je minilo natanko leto dni, odkar je papež Frančišek sprejel odpoved službi celjskega škofa msgr. dr. Stanislava Lipovška skladno z Zakonikom cerkvenega prava, saj je škof lani dopolnil 75 let. Škofa Lipovška smo ta teden gostili na Radiu Ognjišče in povedal nam je, čemu se posveča v tem obdobju ter kakšno je stanje na področju duhovnih poklicev v škofiji Celje. S škofom smo se pogovarjali tudi o srečanju slovenskih in hrvaških vernikov, ki bo 19. oktobra v Krašiću, rojstnem kraju kardinala Aojzija Stepinca. Pri koncu oddaje se je v duhu novembrskih praznikov dotaknil tudi načinov pogreba in opozoril na vprašanja žarnih pokopov in pokopov z raztrosom pepela.

Dr. Lipovšek je letos dopolnil 76 let in pravi, da po upokojitvi nima nič manj dela. Še vedno je zelo dejaven član škofovske konference, je pa tudi vodja slovenskega pripravljalnega odbora za sedmo slovensko-hrvaško srečanje, ki bo v soboto, 19. oktobra, ob 10. uri, v župniji Krašić pri Karlovcu.

»Zakaj Krašić? Zato, ker smo Slovenci hvaležni kardinalu, blaženemu Alojziju Stepincu, ki je na začetku druge svetovne vojne sprejel 534 duhovnikov, izgnancev, iz takratne mariborske in ljubljanske škofije, jih namestil po župnijah in tako mnoge rešil gotove smrti ali trpljenja v taboriščih,« je pojasnil in dodal, da o tem govori posebna knjiga, ki bo na romanju na razpolago.

V duhu gesla »Pošlji delavce na svojo žetev« bodo udeleženci skupaj z bogoslovci iz Ljubljane in Zagreba tudi molili za nove duhovne poklice in še: »Smo Cerkev in skupaj s Hrvati na poti življenja, kjer srečujemo tudi nekatere probleme in naloge. Prav je, da v moči naše vere pomagamo reševati odgovornim te medsebojne probleme, ki jih prinaša življenje.«

Kako gleda na še vedno prazen škofijski sedež v Celju?

»Že več kot eno leto čakamo na naslednika. To ni dobro, to je za škofijo slabo, naravnost povedano. Zakaj? Ker z izpraznjenim sedežem prenehajo delovati tudi nekatere pomembne službe, kot sta pastoralni in duhovniški svet.«

Ti temeljni škofijski ustanovi zdaj že nekaj časa počivata. Zadeve zato po njegovem mnenju počasi postajajo kritične. »Zato upamo, želimo in molimo, da bi se to čim prej rešilo. Tudi verniki in duhovniki skušajo to razumeti, čeprav me vsak vpraša, kdaj bo. Jaz pa tudi ničesar ne vem,« je še za Radio Ognjišče povedal škof Lipovšek.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem, Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.