Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Hieronymus noster … Zato, ker je naš!

Slovenija | 23.10.2019, 23:16 Tone Gorjup

V prostorih Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani so sinoči odprli mednarodni simpozij ob 1600 letnici smrti sv. Hieronima. Na njem se bo do sobote zvrstilo več kot 100 domačih in tujih predavateljev iz 18 držav. Predsednik organizacijskega odbora profesor patristike brat Miran Špelič je pojasnil, zakaj so simpoziju dali naslov Hieronymus noster: »Zato ker je naš! Hieronymus noster pomeni naš Hieronim. Mi smo njegovi dediči in ga imamo lahko za svojega predhodnika iz več razlogov. Najprej zaradi njegovega rojstnega kraja. To so Stridone, ki so ležale nekje najverjetneje res na slovenskem področju. Hieronim jih omenja samo enkrat in pravi, da so na meji med Panonijo in Dalmacijo. Ta meja pa se je raztezala nekje od današnje Postojne pa skoraj do Medžugorja. To mesto je bilo razrušeno in doslej niso našli arheologi niti enega kamna iz tega mesta, za katerega bi lahko rekli, da so to Stridone … Tu so njegovi stiki z Emono, z Oglejem ...«

Simpozij želi na poseben način zaznamovati jubilejno leto, ki je posvečeno prevajalcu in razlagalcu Svetega pisma ter enemu od štirih velikih zahodnih cerkvenih učiteljev. Za njegovo organizacijo so poskrbeli: Slovenska akademija znanosti in umetnosti, univerze v Ljubljani, Zagrebu, Gradcu in Varšavi, Srednjeevropska univerza na Dunaju, mednarodna mreža Europa Renascens, projekt DANUBIUS in Institut des Sources chrétiennes. Pobudo zanj je dala Teološka fakulteta s Patrističnim inštitutom Victorinianum, ki je poskrbela tudi za njegovo izvedbo. Simpozij je interdisciplinaren in želi Hieronima predstaviti v luči nedavnih odkritij z različnih področij, med katerimi so zlasti odmevne arheološke najdbe krščanske Emone v letu 2018. Prispevki se bodo dotikali Hieronimovega zgodovinskega konteksta, arheologije, biblične eksegeze, patristike, klasične filologije in teologije. Program simpozija, ki poteka v prostorih Slovenske akademije znanosti in umetnosti je dostopen tukaj.

Prisluhnite pogovoru s prof. Miranom Špeličem.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.