Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Sinoda škofov (foto: vaticannews.va)
Sinoda škofov

Papež: Ne vrzite Svetega Duha iz dvorane

Svet | 07.10.2019, 13:50 Marta Jerebič

Treba je razumeti amazonske narode, spoštovati njihovo kulturo in slog življenja. To je papež Frančišek poudaril na prvem delovnem zasedanju sinode o Amazoniji. Udeležence je med drugim pozval, naj ne izgubijo smisla za humor. Tega v njegovem govoru ni manjkalo.

Amazonija se razteza skozi 9 držav v severnem delu Južne Amerike. Papež je v uvodnem nagovoru obsodil iztrebljanje tamkajšnjega staroselskega prebivalstva. Opozoril je, da ta ideologija, ki določene kulture vidi kot drugorazredne, ni stvar preteklosti. Ravno včeraj je slišal napol šalo nekoga, ki se je pritoževal nad indijansko perjanico, ki jo je staroselec nosil v Vatikanu.

»Povejte mi, kakšna je razlika med perjanico in biretom, ki ga nosijo nekateri uradniki v vatikanskih uradih,« je vprašal papež in sprožil močan aplavz v sinodalni dvorani.

Ker se je na prejšnjih sinodah ustvarjal vtis, da ena sinoda poteka v dvorani, druga izven nje, je papež udeležence pozval k previdnosti v pogovoru z novinarji in dodal, da ne gre za to, kdo ima več moči za uveljavitev svojih načrtov in idej. Poudaril je, da je sinoda skupna hoja, glavni avtor je Sveti Duh, zato naj ga ne vržejo iz dvorane.

Papeževo zadnje priporočilo udeležencem je bilo, naj ne izgubijo smisla za humor. Tega pri njem v 20-minutnem spontanem govoru ni manjkalo. Na neki točki je dejal, da bo štirim govorom na sinodi sledil 4-minutni odmor v tišini. Nekateri ljudje so ga posvarili, da je tak odmor lahko nevaren, saj bi ljudje zaspali. »Na sinodi o mladih smo videli, da je bilo ravno obratno. Spali so med govori, vsaj med nekaterimi, in se zbudili, ko je bila tišina.«

Skoraj 185 sinodalnih očetov in približno 100 drugih predstavnikov, med njimi staroselci, se bo sinode udeleževalo do 27. oktobra. Če bi vsi govorniki tako začinili svoje govore, kot papež, gotovo ne bi bilo spečih poslušalcev.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...