Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Grozdje dozoreva in kaže na dobro letino (foto: Rok Mihevc)
Grozdje dozoreva in kaže na dobro letino

Odgovorno na pot – varno na vrh: »Trška gora je nekaj posebnega – edinstvena na svetu.«

Slovenija | 25.09.2019, 06:23 Nataša Ličen

V sklopu akcije ob srebrnem jubileju Radia Ognjišče smo septembra, petindvajsetega v mesecu, obiskali eno najbolj znamenitih slovenskih vinskih goric, kjer je na južnem pobočju na enem mestu strnjenih največ zidanic na svetu in kjer pridelujejo kakovosten cviček, Trško goro. Na vrhu stoji tudi oddajnik Radia Ognjišče.

Grozdje je letos lepo – s trgatvijo se ne mudi

Marsikje so grozdje že potrgali, nekaj pa ga še ostaja na trti. Odločitev, da bomo obiskali eno od vinorodnih pokrajin, je hitro padla. In, na Trški gori odkrivamo vzdušje trgatve in smo v gosteh pri tamkajšnjih vinogradnikih.

Marjan Lisac, aktualni predsednik Društva vinogradnikov Trška gora – Novo mesto: »Imamo odličen razgled, preko Gorjancev, vse do Zagreba, do Mirne peči seže. Ta naša gora je nekaj izrednega, tega v svetu ni. Veliko je na gori manjših vinogradnikov, in za manjše je to kar drag hobi. Imamo znanje, izkušnje, a to ni dovolj, s to dejavnostjo so povezani precej visoki stroški. V Društvu imamo veliko strokovnih predavanj, tudi degustacij in ocenjevanja vin. To je osnovni namen, da si izmenjamo mnenja in se kaj novega naučimo.«

Brez pokušine ne gre, če smo v družbi gostoljubnih vinogradnikov
Brez pokušine ne gre, če smo v družbi gostoljubnih vinogradnikov © Rok Mihevc

Moda vin se menja

Trenutni trendi so za dober cviček manjše kisline, pa svež in saden mora biti, je razlagal g. Marjan in dodal, odkar imamo jasna pravila, kaj je cviček, se je njegova kakovost bistveno popravila in je vsako leto boljši. Sladkorne stopnje letošnjega so zelo v redu, letina bo dobra, je še dodal.

Jože Bašelj
Jože Bašelj © Rok Mihevc

Jože Bašelj, je bil osemletni predsednik Društva vinogradnikov Trška gora – Novo mesto: »Trška gora je znana po vinogradih in po cerkvi Marijinega vnebovzetja. Prvi zapisi so že iz leta 1135. Tu raste dobro vino, lega je dobra, tudi osončena je. Že Valvasor je pisal o tukajšnjem vinu.«

Med vinogradi in zidanicami na Trški gori kraljuje poseben poetičen duh, ki je navdihoval tudi takšne lastnike zidanic, kot so skladatelj Marjan Kozina, virtuozi narodno zabavne glasbe Lojze Slak, Henrik Burkat – Henček, Franc Potočar in mnogi drugi.

Spomenik Lojzetu Slaku na Trški gori
Spomenik Lojzetu Slaku na Trški gori © Rok Mihevc

Lojze Slak je promoviral cviček povsod po svetu, kjer je nastopil

V njegov spomin je vsako leto v maju organiziran pohod po Slakovi poti. Pot se vije tudi mimo njegove zidanice, kar pohodnike zelo zanima.

V Slakovi zidanici
V Slakovi zidanici © Rok Mihevc

Tudi naša pot se je ustavila na dvorišču omenjene zidanice in hvaležni smo go. Ivanki Slak za prijazen sprejem: »Trška gora mi pomeni zelo veliko, posebej, ker je tudi Lojze rad hodil sem, takoj po veselicah sva se odpeljala sem, tu je bil zanj poseben svet, rad je delal v vinogradu. Tu je ustvaril veliko svojih melodij

Vinska klet Teropčiš
Vinska klet Teropčiš © Rok Mihevc

Cviček

Uveljavlja se naziv modernizacija cvička, ki bi ga pripeljala do še boljše kakovosti. Klima se spreminja in tudi vse toplejše podnebje vpliva na to. Cviček je rdeče vino, v njem so antioksidanti, ki pozitivno vplivajo na kri in ožilje. Je pa, kot pri hrani, tudi pri vinu potrebna zmernost. V vsaki kapljici je veliko vlaganja, prizadevanja, pedantnosti, znanja in higiene. Do vina je treba imeti spoštovanje, kot do vsakega pridelka.

Informativne table na točkah pohoda po Slakovi poti
Informativne table na točkah pohoda po Slakovi poti © Rok Mihevc

Pije se manj, a kakovostnejša vina

Dušan Teropšič, vinogradnik: »Veliko ljudi se mimo naše domačije sprehodi na vrh Trške gore. Vino je treba prodati, tako pripravljamo degustacije, vina in tudi domačih dobrot, sprejmemo skupine in tako smo postali znani širši okolici. Ljudje radi pridejo in se vračajo. Razgled z naše domačije na stari grad je zelo lep, pri nas je postavljena informativna tabla o zgodovini tega gradu. Biti vinogradnik danes pomeni, imeti poleg znanja in izkušenj, tudi srce za vinograd, se rad družiti z ljudmi in biti gostoljuben. Vinogradništvo je delo od jutra do večera, vse leto. Zelo rad imam cviček, zanj živim in ga spoštujem.«

Potomka najstarejše trte na svetu na domačiji Teropšič
Potomka najstarejše trte na svetu na domačiji Teropšič © Rok Mihevc

Potomka najstarejše trte na svetu, mariborske žametne črnine, na domačiji vinotoč Teropšič

»Dobil sem jo od prijatelja, ki je viničar. Zelo težko jo je dobiti, z velikim veseljem skrbim zanjo. Je 14-letnik in v teh letih je prišla kar daleč, upam, da bo letos dala prvo vedro grozdja.«

Stoletne lipe
Stoletne lipe © Rok Mihevc

Kralj cvička

»Če bi rekel, da želim biti kralj cvička, je to, kot bi želel zadeti na lotu, tako močna je konkurenca. Približno petsto cvičkov se poteguje za ta laskavi naziv. Biti kralj ni enostavno delo. Promovirati je treba cviček, tudi zunaj meja. Udeleževati se je treba dogodkov, kljub temu se bom še potegoval vztrajal za ta naziv, morda pa kdaj uspe. Če je kje še kdo, ki tako ljubi cviček kot jaz, naj se oglasi, da nazdravimo.«

Pročelje cerkve na Trški gori, ki je priljubljena romarska pot
Pročelje cerkve na Trški gori, ki je priljubljena romarska pot © Nataša Ličen
Obiskovalci, ki prihajajo iz vseh delov Slovenije na Trško goro, občudujejo lepote in razglede ter se z navdušenjem vračajo. Tudi mi se bomo gotovo še kdaj. Če prej ne, pa drugo soboto v novembru, ko bo letos pohod po Trški gori in obisk tamkajšnjih zidanic s pokušino mladega vina in domačih dobrot. Pridite tudi vi.

Slovenija, Kmetijstvo, Dogodki, Hrana in okolje
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...